Hücre büyümesini hızlandırdığı için cilt yanıklarının daha hızlı iyileşmesinde etkili olan propolisin, ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar ...
Propolis o dönemlerde özellikle yara ve ülser tedavisinde kullanılmaktaydı. Bugün propolisin küçük yanık ve yaraların tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor. Propolisin yanık ve yara tedavisi üzerinde etkili olmasının nedeni ise hücrelerin büyüme sürecine olumlu etkilerde bulunmasıdır.
Antimikrobiyal etkinlik: Propolis, antibakteriyel, antiviral, antifungal (mantarlara karşı etkinlik), antiprotozoal (protozoa: tek hücreden oluşan bir canlı grubu) yaşam formları üzerinde ayrı etkinlik gösterir. Bunun dışında antioksidan, antienflamatuar, antikanser etkileri olduğu da bilinir.
Propolis tüketilmesi durumunda yararından daha fazla zararının dokunma ihtimali de bulunmaktadır. Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir.
Saraçoğlu propolis kullanımının bağışıklık sistemi üzerinde yarattığı etkilerden dolayı kanser oluşumunu engellediğini söylemektedir. Propolis kullanılarak hazırlanan propolis damlası, propolis serum, propolis sprey, propolis kapsül, propolis şekeri ve propolis şurubu yaygın olarak kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir. Propolis içerisinde; yüzde elli reçine, yüzde otuz bal mumu, yüzde on esansyel yağlar, yüzde beş polen ve yüzde beş minarel madde bulundurmaktadır.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür.
Propolis düzenli olarak her gün içilebilmektedir. Düzenli kullanım sonucunda vücuda fayda sağlayabilen propolis günlük verilen miktar aşılmadığı sürece her gün kullanılabilmektedir. Çünkü fazla kullanımı çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Karaciğer yağlanması ile artan AST, ALT, ALP gibi karaciğer fonksiyon testlerinde ise propolis kullanımı değerlerin azaltılmasında etkilidir.
Yapılan çalışmalarla propolisin baş ve boyun kanseri, beyin kanseri, karaciğer kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, pankreas kanseri, kan kanseri, kolon kanseri, meme kanserinin tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.
Toz propolisi aç ya da tok karnına kullanmak mümkündür. Suda eridiği için su, süt veya meyve suyu içerisine eklenerek rahatlıkla tüketilebilir.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Doğal antibiyotikler arasında yer alan propolisin bağırsak sisteminde olumlu etkileri bulunur. Bu sebeple mide sorunlarında oldukça etkilidir. Bağırsaklar içerisinde meydana gelen zararlı bakteriler ve enfeksiyonlar mideye de zarar vereceği için propolis tüketimi bu olumsuz etkilerin meydana gelmesini engelleyecektir.
Propolis Tansiyonu Yükseltir Mi? Propolis, yüksek tansiyon, hiperkolesterolemi durumunda faydalıdır. Kan damarlarını üzerinde etkileri vardır.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Propolis ve Romatoid Artrit İlişkisi
Özellikle 15 farklı fenolik ve flavonoid içeren Anadolu propolisi tüketimi romatoid artrit semptomlarında azalmaya yardımcı olur. Bundan dolayı araştırmacılar, %30 oranında saf Anadolu propolisi içeren bir özütten her gün en az 20 damla tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Propolisin Antitümör Özelliği
Araştırmacılar; akciğer, karaciğer, baş boyun, meme, rahim, tiroid, pankreas, mide ve bağırsak gibi çeşitli kanser türlerinde düzenli olarak, propolis özütü kullanımını önermektedirler.
Propolis, vücut metabolizmasını dengeleyici özellikte olduğu için özellikle diyabet hastalarında kan şekeri regülasyonunu sağlamada destekleyici olarak kullanıldığını gösteren bilimsel çalışmalar var.
Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
Aç ve tok karnına kullanım uygundur.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri