Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ruhsal sorunların kökenindeki psikolojik etmenlere ve bilinçdışının rolüne dikkat çekmiştir. Freud'un ardından gelen birçok kuramcı Psikanalitik bakış açısını benimsemiş ancak ortaya koydukları eleştiri ve katkılar sonucunda kendi kuramlarını oluşturmuşlardır.
Sigmund Freud ve Psikoanalitik Kuramı Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır.
Psikodinamik kuramın başlıca temsilcileri Sigmund Freud, Carl G. Jung, Alfred Adler, Karen Horney, Erich Fromm, Harry S. Sullivan ve Erik H. Erikson'dur.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
İlgili 38 soru bulundu
Psikanalitik yaklaşıma göre, bilinçdışı zihinsel süreçlerin yarattığı gerilim sonucunda ortaya çıkan kaygı ile mücadelede gerçek çözüm bulunana kadar ego'ya yardımcı olan bir dizi savunma mekanizması geliştirilmiştir.
Psikanalistler, empati, saygı ve kararlılık ile psikanalitik teknikler aracılığı ile bireylerin bilinçaltında kalan duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak hayatlarını daha manalı ve huzurlu kılmayı amaçlayan psikologlardır.
Psikanalitik kuram veya psikodinamik yaklaşım, insan davranışının ve deneyimlerinin bilinçaltındaki dürtüler, istekler, çatışmalar ve savunma mekanizmaları tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Psikodinamik yaklaşım, psikanalitik kuramı baz alan danışmanlık formlarına verilen genel addır. Bu yöntemde, uzman, tarafsız ve nesnel bir gözlemci konumunu koruyarak danışanların bilinçdışı motivasyonlarını fark etmelerine yardım etmeye çalışır.
Psikanaliz, iyileştirme amacını ön plana çıkarmaktan ziyade içsel ruhsal süreçlerin yorumlanmasını temel alır. Psikanalitik psikoterapide ise dış gerçeklik, güncel insan ilişkilerindeki sorunlar, iyileştirme de terapinin hedefindedir.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Psikodinamik yaklaşım Josef Breuer ve Sigmund Freud tarafından Viyana'da kurulmuştur. İkili çalışmalarına 1890'larda başlamıştır. O yılların koşullarında Sigmund Freud dürtü kuramı, saldırganlık ve cinsellik hakkındaki iddiaları ile çok tepki toplamıştır. Hala da çok ciddi eleştiriler almaktadır.
Psikolojinin en temel al alanlarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud insanın kişilik gelişimini çocuklukla ilişkilendirir. Freud bu gelişimi Psikoseksüel gelişim kuramı adı alında oral, anal, fallik, latent ve genital aşamalar olmak üzere beş aşamada inceler.
Temel şekilde psikodinamik yaklaşım; bilinçdışı dürtü çatışma kavramına, psikoseksüel düzeye, kişiliğin temeline, nesne ilişkileri ve kendilik tasarımlarına, libidoya ve psikanalitik teoriye dayanmaktadır.
Psikodinamik yaklaşım, çocuk gelişiminde en eski bilimsel yaklaşımı ortaya atan Sigmund Freud' un kuramı olarak bilinir. Kişiliğin bilinç dışında olan ve bireyin farkında olmadığı tüm dürtülerle ve anılarla şekillendirdiğini ileri sürer.
Psikanalitik Teori, "psikanalizin babası" olarak da bilinen Sigmund Freud tarafından 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmiş bir teoridir. Freud'a göre psikolojik rahatsızlıklar, çözülmemiş ve bilinçdışında bastırılmış çatışmalardan meydana gelmektedir.
İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir. Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır.
Psikoanalitik Görüş
Amacı; aile üyelerini bilinçdışının sınırlamalarından kurtarmak, böylece aile üyelerinin birbirleriyle etkileşimde bulunmalarına yardım etmektir.
Psikanaliz Ne Demek? Sigmund Freud'un bireyin sahip olduğu psikopatolojileri ve davranışları zihinsel süreçler üzerinde id, ego, süperego, libido ve içgüdü gibi kavramları ile tanımladığı psikoloji kuramı psikanaliz olarak tanımlanır.
Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) ı Sigmund Freud tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Günümüzde büyük bir ilgi ile KPSSders kitaplardan yer almıştır. Freud'a göre İnsanın doğuştan getirdiği çevre ile şekillendiği bireye özgü davranışlardır.
*Kapak resminde sol altta Freud, sağ altta ise Jung bulunmaktadır. Onlara dönemin diğer ünlü psikanalistleri (Ferenczi, sağ üst; ve Ernest Jones, orta) eşlik etmektedir.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Psikanaliz, hiç kuşku yok ki 20. yüzyılın en önemli olgu ve kuramların- dan biridir. Sigmund Freud'un (1856-1939), bilinçdışına ilişkin geliştirdiği kuramlar ve bireyin iç dünyasının çözümlenmesine katkıları, sadece sıradan insanı değil, belki daha fazla, sanatçıları etkilemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri