Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim.
hipokrat yemini etmeyen (doktor olmadıkları için) meslek grubu. temel olarak 4 yıllık bir psikoloji bölümünü tamamlayan herkese verilen ünvan.
Hipokrat Yemininin aslında Hipokrat' ın kendisi tarafından değil, onun ekolüne mensup bir öğrencisi tarafından 5. yüzyılda yazılı hale getirildiği kabul edilir. İki bin yıldan beri de eğitimini tamamlayan her hekim mesleğini uygulamaya Hipokrat Yeminini ederek başlamaktadır.
Yeteneğim ve hâkimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim. İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.
Psikolog bireyin davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını fark etmesi ve başa çıkma becerileri geliştirmesi için bireye destek olur. Bireyi doğrudan yönlendirmez, ne yapılması gerektiğini söylemez, kişisel bir yorumda bulunmaz. Bireyin kendi keşif yolculuğuna bilimsel yollarla eşlik eder.
İlgili 43 soru bulundu
Cezai ehliyet, herhangi bir suç karşısında psikolojik durumun belgesidir; eğer bir suç işlenmediyse psikoloğa gitmek memuriyete engel değildir ve adli sicile işlemez.
Kimler terapi yapabilir, kimler yapamaz? ► Dört yıllık psikoloji bölümlerinin lisanslarından mezun olmak kimseye terapi yapma becerisi vermez. Lisans, yalnızca temel eğitim dönemidir. Lisansı psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik olmayan kişiler ise terapi sürecine giremezler.
Hukuk alanı dışında başta milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere bazı kamu görevlerine başlamada, bazı diplomaları elde etmede, kamu hizmeti niteliğinde sayılan avukatlık, hekimlik gibi mesleklere başlamada da yemin etme yükümlülüğü öngörülmüştür. Bu yeminlerin içeriği ilgili düzenlemelerde yer almaktadır.
Acil Tıp Tekhnisyeni olarak; Tanrı ve insanın fiziksel ve yargılayıcı kanunlarına uyacağıma yemin ederim.
Hemşirelik öğrencileri mezun olmadan önce mesleğe ve hasta bakımına taahhütlerini ifade etmek üzere hemşirelik yemini etmektedirler.
Avukatlık yemini, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 9. maddesinin 6. fıkrasında yer almaktadır. Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağıma namusum ve vicdanım üzerine andiçerim.
Fizyoterapist ve Rehabilitasyon mezunları için yemin töreni düzenlendi.
(1) Tanığa verilecek yemin, tanıklıktan önce "Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim." ve 54 üncü maddeye göre tanıklıktan sonra verilmesi hâlinde "Bildiğimi dosdoğru söylediğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim." biçiminde olur.
Neredeyse bütün psikoloji öğrencilerinin beyaz önlüklü bir fotoğrafı vardır. Evet, benim de var! Hastanelerin Psikiyatri bölümlerinde yaptığımız gönüllü stajlarda önlük giyme zorunluluğu vardır. Ama terapi yaparken önlük giymiyoruz, çünkü doktor değiliz ve aslında mesleğimizin doğasında böyle bir konsept yok.
Psikolog beyaz önlük giyer mi? Neredeyse bütün psikoloji öğrencilerinin beyaz önlüklü bir fotoğrafı vardır. … Ancak hastanelerde ya da bazı özel merkezlerde çalışan psikologların önlük giydiğini görebilirsiniz. Bu, o merkezlerin kıyafet yönetmelikleriyle ilgili bir durumdur.
Öz: Hipokrat Yemini, tarihsel olarak hekimler tarafından ele alınan bir yemindir. Yemin, en yaygın olarak bilinen Grekçe tıp metinlerinden biridir. Orijinal formu içinde, ye- ni bir hekimin, belli ahlâkî ölçütleri sürdürmek amacıyla, bazı şifa veren tanrılara yemin etmesi gerekir.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Allah'ın isim ve zatî sıfatlarının dışında hiçbir şeye yemin edilmez. Hanefilere göre, Nebi, Kur'ân, Kâbe gibi Müslümanlarca kutsal olan varlıklar adına da yemin edilmesi caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidâye," II, 72; Mevsıli; IV, 51).
Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi. Kur'an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur'an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.
En güçlü şekilde söz vermek anlamını kendi içinde taşımaktadır. Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz.
Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir.
Okuma ve yazma bilmeyen sağır veya dilsizler, işaretlerinden anlayan bir bilirkişi aracılığıyla yemin ederler. Yemin edecek kimse, mahkemeye gelemeyecek kadar hasta veya engelli ise hâkim, bulunduğu yerde o kimseye yemin ettirir. Bu sırada isterlerse taraf vekilleri ve karşı taraf da hazır bulunabilir.
Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri