Çocuklar ve ergenlerde yüksek nikotin bağımlılığı için giriş kapısı olan ürünlerin piyasaya sunumu gelecek nesillerin sağlığı için son derece tehlikeli. Puff bar gibi nikotin oranı çok yüksek olan ve ruhsatsız ürünün internet satışı yasaklanmalı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmemiş ve ruhsatlandırılmamıştır. Dolayısıyla ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaktır.
Türkiye'de satışı yasak olan elektronik sigaralar son dönemde yeniden popüler hale geldi. İllegal şekilde internet üzerinden satışı yapılan ve Puff Bar olarak adlandırılan yeni nesil elektronik sigaralar, tütün ürünlerine erişimde 18 yaş kısıtlamasını da deliyor.
Puff Bar ve türevleri...
Zararsız oldu-ğu iddiasıyla internetten satılan "Puff Bar'ların kullanımı konusunda uzmanlar uyarıyor: Nikotin tuzu ile üretilmiş ve aroma ile tatlandırılmış bu ürünler elektronik sigara kadar zararlı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/ml arasında nikotin alınırken, 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotine maruz kalındığını belirtiyor.
İlgili 34 soru bulundu
E-Sigara Tiryaki
@tumtrak hocanın paylaşımına bakınız en doğrusu orda.6 mg nikotinden 5 ml içseniz 1.5 pakete yakın yapar.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda nargilenin sigaradan daha zararsız olduğunu düşünmek yanlıştır.
Son dönemde giderek yaygınlaşan kullan-at tipi elektronik sigara puff bar, sanıldığı gibi masum değil. İçeriğinde pek çok kimyasal madde barındırıyor. Bu da başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi hasarlara yol açıyor.
Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Puff Bar'ların içeriğinde nikotin bulunur ve bu da kullanıcıları nikotin bağımlılığı riskiyle karşı karşıya bırakır. Nikotin, son derece bağımlılık yapıcı bir maddedir ve bu bağımlılık sonucunda kişiler ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirler.
Çalışmaya göre Türkiye'de tüm e-sigaralar gibi puff bar'lar da satışı yasak olmasına rağmen internet üzerinden aleni şekilde satılıyor.
Özetle, elektronik sigara tütün ürünü(sigara, nargile, puro) sayıldığı için, e-sigara tütün ürünleri(sigara, nargile, puro) reklam yasağı kapsamında olup, 4207 Sayılı Kanun gereği internet gibi elektronik ortamlarda satılıp, kargo ile taşınamıyor.
Yapılan değişiklikler şöyle: > Lise ve ortaokul öğrencileri arasında kullanımı yaygınlaşan 'Puff Bar' adlı elektronik sigaraya karşı tedbirler alındı. Nikotin tuzu ile üretilen ve meyve aromalarıyla tatlandırılan Puff Bar, içinde tütün bulundurmamasına rağmen 'sigara' sayılacak ve kullananlara ceza verilecek. >
Bunun nedeninin nikotin bağımlılığı olduğu belirtiliyor. Bu nedenlerle bu tür elektronik sigaraların tüketimi, alım-satımı ve ticaretini yapmak caiz değildir.
ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan puff barların satışı Türkiye'de yasak. Ancak çeşitli internet sitelerinden illegal yollarla temin edilen puff barlar, özellikle gençler tarafından ilgi görüyor. Sigara kadar zararlı olmadığı düşüncesi ise tamamen teselliden ibaret bir yaklaşım…
"Bu tür maddelerin kullanılması caiz değildir"
Dolayısıyla bir müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.
Nikotinsiz tütün sigara olabilir mi? Nikotinsiz tütün, alkolsüz rakı kadar satabilir. Sigara içicileri tütünün tadı için değil, nikotinin yaptığı bağımlılık nedeniyle sigara satın alırlar. Sigara bağımlıları nikotin içermeyen bir sigarayı almaz.
Cihazın Sahip Olduğu Puff Sayısı: Bir tek kullanımlık e-sigaranın bitip bitmediğini anlamanın en kolay yolu hiç kuşkusuz cihazda belirtilen ortalama puff sayısına bakmak olacaktır. Ortalama puff sayısı cihazın paketinde görülebilir.
"Puf bari" aldıktan sonra 2 gün kullandım ve aroma kokusunu çok fazla dışarı veriyor. Cebimde dururken bile, bu da rahatsız edici bir şekilde kokuyor.
Bu tek kullanımlık cihazı şarj etmeniz veya yeniden doldurmanız gerekmeyecek. 5000 puf nikotinsiz e sigara, tek kullanımlık, tek kullanımlık, nikotinsiz bir dağıtım sistemidir ve ağızdan akciğere vuruşların her yerdeki elektronik sigaralara yönlendirilmesini sağlar.
Ülkemize ithal edilmesi ve satışı sağlık bakanlığı tarafından hiçbirşekilde ruhsatlandırılmamıştır ve herhangi bir izin verilmemiştir. Bakınız Ayrıca elektronik sigaranın aynı sigarada olduğu gibi kapalı alanlarda ve uçaklarda içilmesi yasaklanmıştır.
tr satış fiyatı 100 tl. abd'de eyaletlere göre değişmekle birlikte ortalama 7.5-8 dolardır. yine eyaletlere göre değişen ortalama bi paket sigara fiyatı 8-10 dolardır. yani bi puff bar, bi paket sigaradan daha ucuza gelir. dolayısıyla sigaraya bi alternatif sunar. 300 puff olduğu rivayet ediliyor ancak 300 puff 300 ...
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Bir nargile 5 paket sigarayla eşdeğer
İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir. Nargilenin bu kadar zararlı olmasının nedeni içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri