Basınç değişimi Venöz hidrostatik basınç artışına bağlı sol kalp yetmezliği'nin en önemli nedenlerden biridir.
Bazı durumlarda kalp pompa görevini gereği şekilde yerine getiremez ve sol karıncık (ventrikül) akciğerlerden aldığı kanı yeterince pompalayamaz (sol kalp yetmezliği).
Konjestif kalp yetersizliği denen durumda akciğerlere, ayaklara, bacaklara ve bazı vakalarda karaciğer ve karın boşluğuna sıvı sızması (ödem) ortaya çıkar.
Önder Ovalı, 'Kalp yetmezliğinde, kalbin kanı pompalama ve vücuttaki kanı geri toplama gücü de azalacağından vücuttaki kan özellikle toplar damarlarda göllenir ve böylece damarlarda artan hidrostatik basınç nedeniyle damar dışına fazla miktarda sıvı sızar ve ödem oluşur.
Akciğer ödemi çoğunlukla kalp problemleri nedeniyle olur, ancak kalp dışında akciğer iltihabı (pnömoni), belli toksinlere veya ilaçlara maruz kalma, veya yüksek irtifa da nedenler arasındadır. Akciğer ödemi son derece acil bir durumdur ve anında müdahale gerektirir.
İlgili 18 soru bulundu
Akciğer ödeminin tedavisi
Furosemid (lasix, desal): İdrar söktürücüdür. Kalbe bağlı akciğer ödemi vakalarında vücuttaki aşırı sıvıyı dışarı atar. Morfin: Bu narkotik, yıllarca akciğer ödemi tedavisinin başlıca dayanağını oluşturmuştur, nefes darlığını ve eşlik eden sıkıntıyı azaltmak için kullanılabilir.
Akut kalp yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan akut kardiyojenik pulmoner ödem (AKPE) akut hi- poksik solunum yetmezliği nedenlerinden biridir. AKPE'nin standart medikal tedavisi morfin, nitrogliserin, diüretik tedavi, oksijen tedavisi ve gerekli durumlarda mekanik ventilasyon desteğinden oluşmaktadır.
Sistolik Kalp Yetmezliği Nedir? Sistolik kalp yetmezliğinde kalp, kanı vücuda yeterince güçlü pompalayamaz. Sistolik kalp yetmezliğinde kalp kası güçsüzleşir ve kalp incelip dilate olarak genişler. Genellikle sebebi, kalp damarlarındaki ateroskleroz nedeniyle kalp kasının yeterince beslenememesidir.
Azalmış sol ventrikül fonksiyonu (HF-rEF) ile kalp yetmezliği: Kalbin sol alt odacığı (sol ventrikül) büyür ve vücudun geri kalanına doğru miktarda oksijen açısından zengin kanı pompalamak için yeterince sıkı bir şekilde kasılamaz.
Sağ kalp yetmezliği: Hastanın ayaklarında ve ayak bileklerinde ödem oluşur; parmakla bastırılınca bir süre çukur (gode) kalır. En önemli bulgusu pozitif venöz dolgunluktur; el, ayak ve yüzde morarmalar (siyanoz), hazımsızlık ve iştahsızlık görülür.
4. Evre: Kalp yetmezliğinin son evresi olarak kabul edilir. Hastalarda kalp tam anlamı ile kan pompalayamaz.
Konjestif kalp yetmezliği vücutta yaygın (akciğerler, batın, bacaklar vb.) sıvı birikimi ve ödem ile karakterize bir kalp yetmezliği durumu olarak tanımlanmaktadır. Sağ veya sol olmak üzere ya da kalbin tek tarafını da etkileyebilmektedir.
Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur.
– Kalp yetmezliğine sebep olacak bazı risklerin olduğu A evresi. – Kalp krizi, kapak hastalığı gibi yapısal hastalıkların söz konusu olduğu B evresi. – Kalp yetmezliği belirtilerinin ortaya çıktığı C evresi. – Kalp yetmezliğinin ağır durumda görüldüğü ve hastane tedavisi gerektiren D evresi.
Hastalık ilerlediğinde istirahatte ve yatarken de nefes darlığı çekilir. Kalp yetersizliğinin sağ veya sol kalbi tutmasına bağlı olarak vücudun özellikle alt bölgelerinde, ayak, ayak bileği, karın alt kısmında şişme oluşur veya akciğerlerde sıvı toplanması görülür.
Kalp yetersizliğinde kanın akciğer dokusunda göllenmesi akciğerde sıvı birikimine, böylece nefes darlığı ve öksürüğe yol açar. Ayaklarda, bacaklarda, karında sıvı birikmesi ve şişlik genellikle sağ kalp yetersizliğinin, akciğerde sıvı birikmesi ise sol kalp yetersizliğinin ön planda olduğunu gösterir.
Kalbin sol tarafının yetmezliğinin ana belirtisi nefes darlığıdır. Kalp yetmezliği kalbin sağ tarafından da kaynaklanabilir. Bu durumda da karşılaştığımız en temel belirti vücutta ödem oluşmasıdır.
Akut dekompanse kalp yetersizliği, kalp yetersizliğinin ani ve ciddi bir şekilde kötüleşmesidir. Bu durumda, kalbin yeterli miktarda kan pompalamaması nedeniyle vücuttaki bazı bölgelerde oluşabilecek oksijen ve besin maddesi eksikliği sonucu organlar ve dokular hasar görebilir.
Evre A: Kalp yetmezliği 1. evre olan evre A'da damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri bulunur ancak kalpte belirgin bir hasar oluşmaz. Evre B: Risk faktörleriyle birlikte kalpte hasar da olur ancak henüz yetmezlik belirtisi ya da şikayeti yaşanmaz.
EF, bir kalp döngüsünde kalbin içindeki kanın ne kadarının vücuda pompalandığını gösteren bir parametredir. Sağlıklı insanlarda %60-65 arasındadır. EF değeri %40'ın altında olan hastalar düşük EF'li kalp yetmezliği, %40 ve üzerinde olan hastalar ise korunmuş EF'li kalp yetmezliği hastaları olarak tanımlanmaktadır.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Evre B: kalp yetmezliği risk faktörleriyle birlikte kalpte hasar da var ancak henüz kalp yetmezliğine bağlı belirti veya şikayet oluşmamıştır (sessiz kalp yetmezliği). Evre C: Hastanın kalbinde hasarla birlikte kalp yetmezliği belirtileri başlamıştır (klinik kalp yetmezliği).
Plevral efüzyon (akciğerlerin su toplaması), akciğer hastalıkları veya sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık plevral efüzyon nedenleri konjestif kalp yetmezliği, pnömoni(zatürre) ve kanserdir. Daha sonra ise pulmoner emboli, viral hastalıklar, koroner by-pass cerrahisi, siroz, üremi gelmektedir.
Drenaj: Sıvı birikmesinin drenajı, hasta endoskopik yöntemle ya da dışarıdan toraks bölgesine uygulanacak bir kateter yardımıyla yapılabilmektedir. İlaç Tedavisi: Pleural effusionun (Akciğerde sıvı birikmesi) nedeni olan hastalığın tedavisi, antibiyotik ve bir takım ilaçlarla yapılabilmektedir.
Non-kardiyojenik pulmoner ödem, bir grup medikal ve cerrahi hastalıkların yol açtığı pulmoner kapiller basınçta yükselme olmaksızın alveollere protein ve sıvı akümülasyonu ile karakterizedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri