Richter ölçeğine göre 6,5 şiddetinde olan depremde, en az bir kişi öldü, birçok bina zarar gördü.
Buna göre deprem 26 Temmuz akşam saat 20.55'te meydana gelmiştir. Depremde en büyük tahribat Pülümür ve köylerinde meydana gelmiştir. İlk belirlemelere göre 63 ölü ve 15 yaralı vardır.
Cumhuriyet tarihi içinde Erzincan'da ikinci büyük deprem 13.3.1992'de saat 19:19'da meydana gelmiştir. Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde olan deprem Türkiye'nin büyük bir bölümünde hissedilmiştir. 500 kişinin hayatını kaybettiği depremde, 28.000 evin %5'i yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.
Pülümür batısına rastlayan Heltepe Fayı ise 25 km uzunluğunda olup KD-GB doğrultusunda uzanmaktadır.
1 MAYIS 2003 BİNGÖL DEPREMİ / "OKUL DEĞİL MEZARLIK YAPMIŞLAR" - YouTube. 1 Mayıs 2003'te Bingöl'de 174 kişinin hayatını kaybettiği, 520 kişinin de yaralandığı 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. En büyük can kaybı ise Çeltiksuyu Yatılı Bölge Okulu'nda gerçekleşti. 84 öğrenci enkazın altından çıkamadı.
İlgili 24 soru bulundu
2003 Bingöl depremi
Çeltiksuyu'ndaki yatılı okulda koğuş bloku çöktüğünde 84 can kaybı meydana geldi.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
Haber Merkezi - Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
Sel, çığ, heyelan, kaya düşmesi, su baskını, don gibi felaketlerle mücadele edilmiştir. Tüm bunlara ek olarak Tunceli Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. Pülümür ilçesi birinci derece, Ovacık ilçesi ve Akpazar bucağı ikinci derece ve diğer bölgeleri ise 3. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Mercalli şiddet ölçeğine göre depremin şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptanırken 116 bin 720 bina bütünüyle yıkıldı. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi. TELE1 canlı yayınına katılan Görür, "'Hocam Marmara'yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?' diyorlar. Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum" dedi.
[94] Depremden etkilenen diğer bölgelerde de aynı yönde çalışmalar devam ederek yeni ev ve kurumlar inşa edilmiş ve hasarlı binalar da tamir edilmiştir. 27 Aralık 1939'da cereyan eden deprem Anadolu'nun 11 vilayetinde yıkıcı etki yapmış ve en büyük kaybı da merkez üstü olan Erzincan yaşamıştır.
2000 kilometrekarelik bir alandaki evlerin %80'i yıkıldı. Deprem en çok Muradiye ve çevre ilçeler olan Erciş ve Özalp'de can ve mal kaybına sebep oldu. 3.304 kişilik nüfusa sahip Çaldıran'da evlerin %95'i yıkıldı ve 615 kişi öldü. Ağrı iline bağlı Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri dolayları da etkilendi.
1953 Yenice-Gönen depremi
Deprem sonucu 265 kişi öldü, 6750 bina hasar gördü veya yıkıldı.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
22 Mayıs 1971 tarihinde Türkiye'nin Bingöl ili, 6.8 Ms büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sarsıldı.
'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'
Mesela Bingöl'de meydana gelecek bir deprem zemini çok gevşek iyi sertleşmediği için Diyarbakır'dan daha çok Batman'ı etkiler. Olabilecek 7 büyüklüğünde bir deprem Diyarbakır için de risk oluşturur” dedi.
Bingöl ve çevresini etkileyen son büyük deprem, Bingöl il merkezinin güneybatısında 22 Mayıs 1971 tarihinde olmuş ve yaklaşık 900 kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu büyüklükteki bir depremin artcılarının bir süre devam etmesi doğaldır.
Yedisu Fayı hattındaki olası bir depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum, ve Tunceli etkilenmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri