Hamilelik ilerledikçe rahmin tepe noktası, yani fundus, neredeyse bir küre şeklini alır. Bu haftada rahmin tepe noktası, göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Göbek deliğinizin altındaki işte bu noktaya elinizi koyarak 17 haftalık bebeğinizi hissedebilirsiniz.
Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir. Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder.
Oftalmolojide 'fundus' olarak bilinen bu bölge göz küresinin arka kısmında yerleşmiş olduğundan 'göz dibi' olarak da isimlendirilmektedir.
Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür. Dolu bir mesane ve annenin pozisyonu fundal yüksekliği etkiler.
İlgili 45 soru bulundu
20.gebelik haftası:
Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir.
12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Hamileliğin 12. haftasında rahim pelvisten yukarı doğru hareket etmektedir.
Fundusun Değerlendirilmesi
Doğumu izleyen birinci gün, fundus umblikusun 1 cm altına iner. Fundus her gün yaklaşık 1 cm (yada bir parmak aşağı inerek) küçülerek simfizis pubise doğru aşağıya iner. Doğumdan 10-12 gün sonra uterus kemik pelvise indiği için abdominal olarak palpe edilemez.
fundus genellikle umbilikus seviyesinde veya hemen üzerinde ve serttir. desteklenir. durumda anne idrarını boşaltması konusunda teşvik edilmeli ve takiben muayene tekrarlanmalıdır.
Rahmin alt kısmı vajinaya doğru uzanır ve buraya serviks yani rahim ağzı adı verilir. Üst kısma ise fundus denilir ve döllenen yumurta buraya yerleşerek büyür ve bebeği oluşturur.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
Fundus Fotografı optik sinir, makula, retina, kan damarı ile vitreus gibi göz dibine ait yapıların durumlarını renkli olarak göstermeye ve arşivlemeye imkan veren bir görüntüleme yöntemidir.
Midenin Bölümleri
Midenin diğer ucu, ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum'a) bağlıdır. Mide üç ana bölümden oluşur. Üst kısmına “fundus” denir. Orta kısmına midenin gövdesi denir.
Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Plasentanın yerleşimi rahim içinde ön duvar (anterior), arka duvar (posterior), yan duvarlar, rahim tavanı (fundal) ya da rahim çıkışı (aşağı yerleşimli plasenta) şeklinde görülür. Plasentanın rahmin ön duvarında yerleşmesi plasenta anter gebelik ya da bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmaz.
Miyom kadının kasık bölgesinde gelişen bir tümördür. Bu tümör kadında en çok üreme çağında görülür, en sık olarak düzensiz vajinal kanama ile kasıkta bası ve ağrı şikayetleri yaratır. Rahmin kas yapısından kaynaklanan iyi huylu tümörler olarak bilinen miyomlar oldukça sık görülmektedir.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Mezura ile fundus-pubis mesafesinin ölçümü
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır. Buna göre gebelik hesaplaması yapılır.
Uterus masajının uygulanması: Kadınlar sırt üstü pozisyonda ve bacakları dizlerinden hafif bükülmüş şekilde yatırıldı. Birinci gruptakile- re, uterusun fundusu elle tespit edildikten sonra uterus fundusuna dairesel hareketlerle masaj (TDFM) uygulandı.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Vaginadan löşi denilen kanlı akıntı gelmeye devam eder. Loşinin rahatsız edici bir kokusu yoktur. Mikroplar için çok uygun bir besleyici ortam oluşturur. Bu yüzden enfeksiyon etmenlerinin yerleşmesine son derece uygundur.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Hamilelikte 3. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 7-8 santim, bir limon veya mandalina büyüklüğü kadardır. Ağırlığı yaklaşık 22-25 gramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri