Su olmazsa rakının keyfi çıkmaz. Sek içilen rakı daha çabuk sarhoş olmaya, rakının keyfinden mahrum kalmaya sebep olur.
Tüm alkollü içkileri tüketirken, dehidrasyonu (yani vücudun susuz kalmasını) engellemek ve alkolü vücuttan atabilmek için mutlaka su tüketilmelidir. 1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi.
Tadı acı yada sert gelirse su, duru gelirse rakı ekle az miktarda. Zaten bir kaç yudumda damak tadına göre ayarlarsin. Mutlaka damak tadına göre beyaz peynir, kavun, karpuz gb sevdiğin meyveler,salata, sarımsaklı yada sade yoğurt, haydari, alinazik, rus salatası gibi yiyecekler eşliğinde Ağır Ağır tüket rakini.
Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama) buz konur. Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hemkeyfi kaçar.
Rakı küçük yudumlarla içilir, ağızda bıraktığı anason kokusunu, boğazda yaptığı az da olsa yakıcı etkiyi her alınan yudumu farklı bir lezzetin, yani mezenin, takip etmesi ile sofrada geçirilen zaman, yani sohbet uzar, hem alkolün kana karışması yavaşlar. Bu yüzden meze önemlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Sek ve soğuk rakıya buz atmak da kristalleşmeye sebep olduğu için önerilmez. Rakıdan alınan tadın başta ve sonda değişmemesi için en iyi içim şekli rakıyı iyice soğutup, içine su ilave edilecekse bu suyu da soğutarak, ehlikeyif içerisinde muhafaza edilen kadehten içmektir.
5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir. 11. yüzyılda Türkler tarafından öğrenilerek Anadolu ve Rumeli'ye getirilmiştir. Rakının Anadolu'daki öyküsü 300 yil öncesine dayanır ki, Yunanlıların Osmanlı egemenliği altındayken aldığı bir kelimedir ve Türkçe'den gelir.
- Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun daha fazla yayılması sağlanır. - Bardağa konulan rakının yarısı kadar su konması makbuldür.
Su, alkol sonrasında mutlaka tüketmeniz gerekenlerin başında geliyor. Biraz içki içtikten sonra sık sık tuvalete gitmenizden de anlayabileceğiniz gibi, alkol diüretik bir maddedir ve vücudun susuz kalmasına, yani dehidrasyona sebep olur. Alkol aldığınız gece uyumadan önce mutlaka en az 0.5 lt su tüketin.
şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalı bir içkidir. muhabbet başka yerde kolay kolay bulunmaz. rahatlamasına yardımcı olur. Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur.
Alkol aldıktan sonra bol miktarda su içmeniz gerekmektedir. Hatta uzmanlar, alkol alımından önce de vücudun belli bir miktarda su ihtiyacının karşılanmasının daha sağlıklı olabileceğini söylemekte.
40 ml ölçüdeki rakı tek olarak ifade edilirken, 80 ml ölçü rakı duble olarak tanımlanır.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir.
'Gençler daha da az içmeli'
Ögel, buna göre bir haftalık tüketim için üst sınırın erkeklerde 21, kadınlarda ise 14 standart içki olduğunu belirtiyor. Erkekler için haftalık 21 kadeh şarap ve 10.5 duble rakı üst sınır sayılıyor.
Arak sulandırılarak veya susuz olarak genelde meze ile tüketilir. Benzerleri Türkiye'de rakı, Yunanistan'da uzo, İtalya'da sambuca, Fransa'da pastis, Balkanlarda rakija/rakiya ve İspanya'da anis del mono adıyla üretilmektedir.
Alkol oranı yüzde 38'in üstündeyken anason yağı pigmentini salacak şekilde çözünmez. İçerisine su eklendiğinde alkol oranı hızla düştüğü için de anason yağının içindeki pigmentler aktifleşerek içkiye beyaz bir renk katar. Alkol oranı ne kadar az olursa renginin daha beyaz olmasının sebebi de budur.
İçmeden yarım saat önce mutlaka bir yemek kaşığı zeytinyağı içmeleri önerilen bir konudur. İlk defa rakıyı deneyecek olanların asla sek içmemesi önemlidir. İlk kadehte etkilenmeleri içten bile olmayacaktır. Rakıyı ilk kez tadacak olanların duble istememeleri yerinde bir karar olacaktır.
Uzmanlara göre 5 tek rakının etkisi 100 promil olarak belirlenmiş durumda. Bu durumda böyle bir miktar altında tüketimi gerçekleştirilen bir alkolün, vücuttan atılma süresi en az 10 saat olarak ön plana çıkıyor.
İdrar söktürücü etkisi nedeniyle, alkol alırken beraberinde mutlaka bol su içmeye özen gösterin. Diğer yandan, fazla alkolün enzim harabiyeti oluşturarak sindirim sistemini bozduğu da unutulmamalıdır.
Alkol, mide mukozasını tahriş ederek mide asidi üretimini artırır ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu faktörler karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi.
Kökeni hálá tartışmalıdır, yeme-içme tarihçileri büyük ihtimalle Arabistan'da yahut Balkanlar'da doğduğuna inanmakla beraber, rakıya henüz bir anavatan bulamamışlardır ama Türk icadı olmadığı konusunda hemfikirdirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri