Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
Toprağın üretimden aldığı pay, Adam Smith (1723-1790) tarafından incelenmiş ve rantın yeniden üretimi- nin faydaları üzerinde durulmuştur. Smith, rantı, üretimde yer alan faktör- lerden toprağın geliri olarak tanım- lamış ve kelimeyi sözlük anlamında kullanmıştır.
Toprağın ve doğal kaynakların getirisi rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise ücrettir.
Rant, toprağın özgün ve yok edilemez güçlerini kullanmanın karşılığında, mahsulden toprak sahibine ödenen paydır.
Bu yaklaşımın öncülerinden David Ricardo (Ricardo 1821), rantın temelini toprağın verimliliğine dayandırmaktadır. Ricardo'ya göre bir toprağın gelirini topraklar arasındaki verim farkı sağlar ve toprakların birbirinden farklı özelliklere sahip olması rantı yaratır.
İlgili 41 soru bulundu
Ekonomide üretim faktörü olarak toprağın üretimden aldığı pay ya da toprağın fiyatı olan rant; toprak faktöründen belirli bir süre için yararlanmak amacıyla ödenen bedel olarak tanımlanmaktadır.
Rant kollama, çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri tüm ekonomik faaliyetler ve harcamalar olarak tanımlanır.
Rant nedir? Rant, sahip olunan bir varlığa, genelde gayrimenkule, dayalı olarak emek verilmeden kazanılan gelirdir. Bir varlığın değeri, özellikle toprağın değeri, kıt olduğu için artar. Buna kıtlık rantı, doğal rant denilir.
Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Smith'in toprak rantının etkileri konusundaki en temel vurgusu; tarımsal ürünün fiyatını belirleyen unsurun toprak rantı olmadığı, 'toprak rantını belirleyen unsurun ürünün fiyatı olduğu' saptamasıdırii.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Eski ve yeni değer arasındaki artış, rant vergisi olarak mal sahibine yansıtılmaktadır. Devletin yaptığı imar değişikliğinde, değer artış payı %40 ile %60 arasında; vatandaşın kendisinin yaptığı değişiklikler sonucunda değer artış payı %80 ile %100 arasında belirlenmektedir.
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
O halde üretim faktörleri, üretimin meydana gelmesi için gerekli unsurlardır. Dolayısıyla üretim bu faktörlerin mal ve hizmet haline dönüşümünü ifade eder. Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Üretim fonksiyonu
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. girişimcilik (E) olarak sayılır.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır.
“Rant,” kazanılmamış veya hak edilmemiş gelir olarak tanımlanır. Buna karşılık, “kentsel rant,” kentlerdeki arazi veya mülk değerlerinin artması sonucu ortaya çıkan değer artışından elde edilen kazancı ifade eder.
(etmek), abartmalı söz (söylemek). (aktör) aşırı gösterişli/yapmacıklı rol yapmak. Try not to rant (the speech) so much.
normalde topraktan elde edilmesi gereken ürün miktarı 80er birim ise ve a 100 birim, b 90 birim, c de 80 birim elde ediyorsa, toplam ürün 240 birim olması gerekirken 270 birim olur. a'nın elde ettiği 20 birim ve b'nin elde ettiği 10 birimlik fark durumuna rant fazlası, bunu anlatan teoriye de rant teorisi denir.
düşük fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark üretici rantı olarak adlandırılır.
Türk dil kurumunda Rant kelimesi, getirim olarak geçmektedir. Getirim ise, kişilere veya devletlere sağlanan kazanç olarak geçmektedir. Getirim aslında geniş bir yapıya sahiptir. Rant yani getirim sadece bir alanda geçerli olmayıp, toprak ve mevkii olarak bahsedilmesi mümkündür.
Üretici ürettiği bir malı belli bir fiyattan satmaya razı iken piyasa koşulları malın fiyatını razı olunan miktarın üzerine çıkartırsa üreticinin elde ettiği bu avantaja üretici rantı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri