Rast Makamı Sefa, neşe, iç huzuru ve rahatlık verir. Akıl hastalıklarına iyidir. Felç illetine devadır. Düşük nabzın yükselmesine yardımcı olur.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
Rast makamı insana huzur verirken, saba makamı insana cesaret verirdi. Öğle vakitlerinde dinlendiği zaman etkili olan uşşak makamı ise insana gülme hissi verirdi.
12. Hicaz makamı:İnsana tevazu(alçakgönüllülük) verir.
İlgili 38 soru bulundu
Neva makamı: Kişiye lezzet ve ferahlık hissi verir. Uşşak makamı: Kişiye gülme hissi verir. Zirgüle makamı: Kişiye uyku verir. Saba makamı: Kişiye cesaret, kuvvet verir.
Nihavend Makamı: Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıkları üzerinde iyileş- tirici etkisi vardır.
REHAVî MAKAM :
Baş ağrılarına, burun kanamasına, felçlere iyi gelir. İnsana sonsuzluk fikri verir.
Dizisi: Yerinde Rast beşlisine Nevâ'da bir Rast dörtlüsünün eklenmesinden meydana gelmiştir. Râst, Dügâh, Segâh, Çârgâh, Nevâ, Hüseynî, Evic, Gerdâniye seslerinden oluşur.
Dizinin pesten tîze doğru sesleri: Rast (Sol), Dügâh (La), Segâh (Si ), Çargâh (Do), Nevâ (Re), Hüseyni (Mi), Evc (Fa ), Gerdâniye (Sol) perdeleridir.
Bağlayıcı olmamakla birlikte, sıralama şöyledir: Sabah ezanı saba, öğle uşşak, ikindi rast, akşam segâh, yatsı hicaz makamında okunur...
Zengüle makamı: Gurubdan sonra etkilidir. Muhalif makamları: Yatsıdan sonra etkilidir. Rast makamı: Gece yarısı etkilidir. Zirefkend makamı: Gece yarısından sonra etkilidir.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
Rast Perdesi.
Arel-Ezgi nazariyatına göre orta sekizlinin 15. perdesidir. Bu perde, portenin birinci aralığındaki fa (acem-aşiran) perdesine çift diyez veya portenin ikinci aralığındaki la (dügâh) perdesine çift bemol koymakla da elde edilebilir. Rast perdesinin eski devirlerdeki adı “yegâh”tır (birinci yer).
Rast Beşlisi
Klâsik Türk müziğinde rast (sol) sesi üzerinde (yerinde) Rast dörtlüsüne (Bkz. Rast dörtlüsü) bir tam ses yani bir tanini eklenmesiyle meydana gelen beş sesli kalıp dizi.
makamın kökeni çok eskilere dayanır. ilk kez 14.yüzyılda sefiyüddin abdülmümün'ün eserlerinde rast makamına rastlanmaktadır. abdulkadir maragi (1360-1435)'nin aralarında kar-ı muhteşem ve sofyan nakış bestesinin de bulunduğu 13 adet rast bestesi en eski eserlerdendir. benli hasan ağa (1360-1435)'nın peşrev ve saz ...
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisi şerifinde baş ağrısı için şunları aktarmaktadır: 'Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresi'nin sonunu – Lev enzelnâ'dan itibaren oku.
Makamlar üç ana bölümde ele alınmaktadır: Basit Makamlar, Şed (Transposition) Makamlar, Birleşik Makamlar. Basit Makamlar: Çargah, Buselik, Basit Şehnaz, Beyati Basit İsfahan, Hicaz, Humayun, Uzzal,Zirgüleli Hicaz, Hüseyni,Muhayyer, Gülizar, Neva, Tahir, Karciğar, Basit Süznak.
Uşşak makamı da Rast makamı gibi ağır yapılı bir makamdır. Çıkıcı bir makam olduğu için dizinin alt tarafında bulunan durak ya da dural altındaki seslerden seyre başlanır. Türk Müziğinde bir çok Uşşak eser, durağın alt tarafına bir Rast beşlisi eklenerek başladığı gibi güçlü civarından başlayan eserler de mevcuttur.
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Irak makamı: Adı “Irak-ı Acem”den gelir. Kavrama yeteneği, konsantrasyon ve sükûnet verir, korkuyu giderir. Menenjit ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Kuşluk ve ikindi vakti daha etkilidir.
Çargâh Türk müziğinde do perdesinin adı ve bu perdede karar kılan makam. Klasik Batı müziğinde tam karşılığı do-majördür. Karar perdesi çargah, güçlüsü gerdaniye, yedeni buselik, seyri çıkıcı. Çargah makamında Türk musikinde çok fazla sayıda eser bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri