Refleks, sinir sisteminin işleyişinde büyük öneme sahip bir etkinliktir. Refleksleri olmayan canlı organizmaların, dış etkilere karşı yeterince hızlı tepki verememeleri nedeniyle, yaşamlarını sürdürme olanakları azalır. Refleks mekanizması omurilik tarafından yönetilir.
Reflekslerimiz omurilik tarafından kontrol edilir, yani isteğe bağlı olarak gerçekleşmezler , kontrol dışı gerçekleşirler. Bunun sebebi ise hızlı tepki vermek ve vücudu dış tehlikelere karşı korumaktır.
Vücut hareketlerini ve işlevlerini kontrol eder. Beyinden diğer vücut bölümlerine giden sinyaller hareketlerini kontrol eder. Ayrıca nefes alma hızı ve kalp atışı gibi otonom (istemsiz) işlevlerin yanı sıra bağırsak ve mesane işlevlerini de yönlendirirler. Duyuları beyne bildirir.
✔ Yutma, kusma, hapşırma, öksürme gibi refleksleri kontrol eder.
Beyin sapı (Brain stem) omuriliğin tepesini çevreleyen kısımdır. Beynin bu kısmı temel yaşamsal faaliyetleri kontrol eder. Nefes alma, kalp atışları, tehlike durumundaki refleksler vb. gibi davranışlar beyin sapı tarafından kontrol edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Omurilik (medulla spinalis) Düzeyi: Periferik ve merkezi sinir sistemi arasındaki köprüdür. Ayrıca refleks aktivitelerden sorumludur. 2. Alt Beyin Düzeyi: Beyin korteksi ile omurilik arasında yer alan yapılardır.
Refleks mekanizması vücutta yer alan omurilik tarafından kontrol ve takip edilir. İşleyiş bu şekilde devam eder. Refleks hareketini meydana gelmesi için en az bir tane reseptör, bir tane duyu siniri, bir tane merkez, bir tane motor sinir ve effektör gereklidir. Bu yapıların tümüne refleks arkı adı verilir.
Vücutta yer alan bütün sinyaller burada toplanarak beyne de iletilmektedir. Omurilik vücut için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Omurilik vücuttaki çeşitli refleksleri kontrol etmesi ile bilinmektedir. Ayrıca omurilik tarafından vücuttaki refleksler ve istemsiz davranışlar kontrol edilir.
Otonom sinir sistemi ya da özerk sinir sistemi, periferik sinir sisteminin, istemsiz yapılan hareketleri ve organ fonksiyonlarının kontrolünü gerçekleştiren bölümüdür. Kalp hızı, sindirim, solunum, tükürük salgılanması, terleme, işeme fonksiyonu, cinsel uyarılma gibi durumlarda istem dışı etkilidir.
Talamus, beynin iki bölgesinde de yer alan ve görme, duyma, işitme, dokunma ve tat almayı sağlayan duyuları yönetir.
Orta beyin görme ve duyma olaylarında refleks kontrol merkezi olarak görev yapar. Arka beyinde kendi arasında 3 alt başlıktan oluşmaktadır. Beyincik; vücudun dengede tutmayı sağlar ve kasların çalışmasını destekler.
Bir refleks arkının oluşmasında bir reseptör organ, bir afferent nöron, bir merkez (beyin ve omurilikte), bir efferent nöron, bir effektör organ (kalp ve düz kas, iskelet vb.) yer alır. Refleks arkı refleksin meydana geldiği anatomik yapıdır.
Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer.
Duygusal, sosyal ve fiziksel faktörler ağlamayı tetikleyebilir ve karmaşık bir biyolojik süreç olan ağlamak, ağlama refleksi olarak bilinen bir tepkidir. Bu tepki beyin, sinir sistemi ve gözyaşı bezlerinin etkileşimiyle gerçekleşir.
Nefes almak bizler için doğal bir reflekstir.
Sinyaller beyninizin lateral medullasındaki 'hapşırma merkezine' gider. Ve bu sinyaller kritik bir eşik değere ulaştıklarında, hapşırma refleksini tetikler. Hapşırık refleksi, nefesin ani ve derin bir şekilde alımını sağlar. Ve artık o nefes alım noktasında hapşırık durdurulamaz ve kaçınılmazdır.
Soluk alış veriş hızını ve kalp ritmini düzenler. Omurilik soğanı veya medulla oblongata, ya da basitçe medulla beyin sapının ayrılmaz bir parçasıdır.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Korku hemen şu anda ortaya çıkan veya birazdan çıkacak olan bir tehlikeye karşı geliştirdiğimiz bir duygusal refleks iken, kaygı genellikle gelecekte olacak olumsuz bir olaydan dolayı duyduğumuz endişedir. Vücudumuzun ve zihnimizin geliştirdiği bir savunma refleksidir.
Ligamentum patellaeya bir refleks çekici ile vurulduğunda, kuadriseps kasının içindeki kas iğcikleri uyarılır. Bu, daha yüksek merkezlerden tamamen bağımsız olarak omuriliğe giden ve omurilikte L3 veya L4 seviyesinde sinapslar (internöronlar olmadan) yapan bir sinyal üretir.
Yutkunma oldukça komplike bir reflekstir, zira diğer bir çok fonksiyonlara katılan farenks yutkunma sırasında birkaç saniye için de olsa bu refleks mekanizmaya katılmakta ve yu tulacak cismin sindirim kanalına itilmesinde rol oynamaktadır.
Refleks, sinir sisteminin işleyişinde büyük öneme sahip bir etkinliktir. Refleksleri olmayan canlı organizmaların, dış etkilere karşı yeterince hızlı tepki verememeleri nedeniyle, yaşamlarını sürdürme olanakları azalır. Refleks mekanizması omurilik tarafından yönetilir.
Doğumdan itibaren görülür ve 2. ayda refleks kaybolur.
Arama-Emme Refleksi: Doğumdan sonra başlar, bebek uyanıkken 4, uyurken 7 aya kadar sürebilir. Yakalama Refleksi: 36. haftadan sonra başlayan bu hareket, en geç 10 aylıkken bitmelidir. Moro (Sıçrama) Refleksi: İlk 4 ay gözlemlenebilir. Bebeğin kas sisteminin gelişimine bağlı olarak en geç 6. ayda bitmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri