Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
100 Dil çocukların tüm duyuları kullanarak kendilerini ifade etmelerinin yoludur. Uygulamalı keşif ve oyun, çocukların kendilerini ifade etmek için tüm dilleri kullanmaları için anahtardır. Ebeveynler ve topluluklar Reggio Emilia Yaklaşımının hayati bir parçasıdır.
Reggio Emilia yaklaşımı, İtalya'da Reggio Emilia şehrinde 1940'larda Loris Malaguzzi ve diğer eğitimciler tarafından geliştirilen bir eğitim felsefesidir. Bu yaklaşım, çocukların kendi öğrenmelerini inşa etmelerini, yaratıcı düşünmelerini ve etkili iletişim becerilerini geliştirmelerini teşvik etmektedir.
Çocuklar araştıran, üreten ve hipotezlerini test eden kişilerdir. Kendilerini ifade ederken çok farklı sembolik araçlardan yararlanabilirler. Örneğim, resim, heykel, müzik, gölge oyunları, dramatik oyun gibi. Reggio yaklaşımında buna “Çocuğun Yüz Dili” adı verilir.
İtalya'da ortaya çıkan Reggio Emilia Yaklaşımı, okul öncesi eğitim alanında son 20 yıldır tartışılan önemli yaklaşımlardan birisidir. Reggio Emilia Yaklaşımı modern eğitim anlayışını benimsemiştir. Reggio Yaklaşımı çocukları temel alır ve onlara fırsat- lar sunarak yaratıcılıklarını geliştirmeyi amaçlar.
İlgili 17 soru bulundu
Reggio'da sonuçtan çok süreç, Montessori'de süreçten çok sonuç önemlidir. Reggio'da tek doğru ve tek yol yoktur, çocuk sayısı kadar yol olabilir; önemli olan çocuğun ilgi ve hayallerine bağlı ilerlemektir. Montessori'de belli kalıplar, doğrular, sınırlar vardır. Çocuklar bunları Montessori metoduyla öğrenir.
Reggio Emilia Yaklaşımı, tüm dünyada saygı duyulan önemli bir erken çocukluk eğitimi yaklaşımıdır. Türkiye'de okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuğun eğitim ve öğretim sürecine yeni bir ışık tutan, çocuğun doğasına uygun eğitim vermeyi amaçlayan bir eğitim sistemidir.
Reggio Emilia yaklaşımının en önemli özelliği öğretmenin öğrenen olarak görülmesidir. Öğretmen her çocuğun kendine yetecek biçimde hareket etmesi ve bilgiyi yapılandırması için ortam ve imkan sağlamaktadır. Kendini bir “pusula” olarak görmekte ve çocuklarla birlikte öğrenme macerasına atılmaktadır.
Piagetin epistemolojisi ve öğretimin amacının öğrenme için ortam yaratılması olduğu konusundaki bakış açısı Reggio Emilia yaklaşımının etkilendiği noktalardandır.
Çocuk bir lider olarak algılanır: Çocukların doğuştan yetenekli, kendini yönetebilir, dinlenebilir, üretebilir, güçlü, değerli oldukları ve her çocuğun çevresindekileri araştırarak, inceleyerek merakı ve ilgisi ile kendi öğrenmesini gerçekleştirdiği varsayılır.
Dünya savaşı sonrasında İtalya'nın kuzeyinde Reggio Emillia adı verilen 150,000 nüfuslu bir kasabada, anne babaların çocuklarının eğitim alabileceği bir okul kurma girişimiyle başlayıp, bugün “Reggio Emilia” yaklaşımı adıyla tüm dünyaya yayılan bir okul sistemidir.
Reggio Emilia Yaklaşımında çocuklar deneyimledikleri arasında bağ kurmaya teşvik edilmekte, çevrelerini anlamlandırmaları adına sosyal ve fiziksel bağlar kurması için desteklenmektedir. Her çocuk öğretmeni, arkadaşları, sınıfı ve okulun geri kalanıyla etkileşime girmesi hedeflenir.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Reggio Emilia yaklaşımının temel ilkelerinden olan “dokümantasyon yoluyla iletişim kurma” (Cadwell, 2003, s. 5) temelde bu amaca hizmet etmektedir. Dokümantasyon, çocukların neyi nasıl öğrendiklerinin yetişkinler açısından görünür hale getirilmesi esasına dayanır.
Atölye'de Işık - Gölge oyunu
Uygulamakta olduğumuz Reggio Emilia metodunda ışık atölyesi oldukça önemlidir. Reggio Emilia metodunda çocukların etraflarındaki nesneleri değişik açılardan bakmaları desteklenir. Işık atölyesi sahip olduğu değişik ışık kaynakları ile Reggio Emilia yaklaşımı için güzel bir ortam oluşturur.
Erken çocukluk dönemi eğitim programlarından birisi olan Bank Street Yaklaşımı, Lucy Spraque Mitchell tarafından geliştirilmiş ve eğitimin deneysel doğası üzerinde durarak, planlanmış bir müfredat yerine, çocuklarla sürekli çalışarak ve yeni fikirler deneyerek, eğitim verilmesini amaçlamıştır.
Orman Okulu Felsefesi Tanımı-İlkeleri
Murray ve O'Brien (2005) ise orman okulunu, çocuklara ormanlık bir ortamda uygulamalı öğrenme yoluyla güven kazanmaları ve kendilerini geliştirmeleri için düzenli fırsatlar sunan bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.
Piramit Modeli, okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal-duygusal gelişimlerini desteklemek ve problem davranışlarını önlemek amacıyla ABD'de okul öncesi öğretmenleri için geliştirilmiş, etkililiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bilimsel dayanaklı bir çerçeve programdır.
Proje tabanlı eğitim yaklaşımı, çocukların ilgi ve merakları doğrultusunda belirlenen konu ışığında çocukların aktif olarak katılımları ve öğretmen rehberliğinde bir eğitim programı içerisinde gerçekleştirilen etkinlikler bütünü olarak tanımlanmaktadır (Temel vd. 2012).
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
1970 yıllarında İtalya'da hükûmet belediyelere okul öncesi eğitiminin yaygınlaştırılması amacı ile kreş ve anaokulları açma ve yürütme talimatını vermiştir. Bu yetkiye dayanarak belediye çeşitli üniversitelerden bilim adamları ile iş birliği yaparak Reggio Emilia adında bir okul öncesi eğitim projesi başlatmıştır.
High/Scope, yirmiden fazla ülkede erken çocukluk dönemine hizmet veren bakım yuvalarında kullanılan, uzun süredir tanınmış eğitimsel bir yaklaşımdır. High/Scope yaklaşımı, özel teçhizat, materyaller ya da çevre istemeyen eğitimsel bir süreç ve felsefedir ve 40 yıllık araştırmalar ve uygulamalar üzerine kurulmuştur.
Proje yaklaşımı çocukların farklı konular hakkında bütünü görmelerine yardımcı olan bir eğitim metodudur. Bu nedenle çoğu eğitim programı proje yaklaşımını benimser ve bu yaklaşımı müfredatın bir parçası haline getirir. Aileler proje yaklaşımlı eğitimde önemli bir role sahiptirler.
YeniOkul; çocuğun öğrenmesine sahip çıkan, yaşam boyu öğrenen bir birey olarak büyüyüp gelişmesini; zengin içeriklerle örülmüş kavram temelli planlama ve duygusal güvenliğe tesis eden özgün sosyal-duygusal öğrenme programı ve doğal fiziksel çevreler ile destekler.
İtalyan hükümeti tarafından belediyelere verilen okul öncesi eğitimi yaygınlaştırma görevi sırasında ortaya çıkmış ve Malaguzzi tarafından geliştirilmiştir. Malaguzzi; Piaget, Vygotsky, Bruner ve diğerlerinin sosyal yapılandırmacılığa ilişkin görüşlerinden etkilenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri