Reklam yazarı olmak için teorik bilgi alınmalıdır. Üniversitelerin önlisans ya da lisans eğitimi veren fakültelerinde bulunan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Doğrudan reklamcılık ismine sahip olan 2 bölüm bulunur. Bunlardan biri iki yıllık bir ön lisans programı, diğeri ise 4 yıllık bir lisans programıdır. Reklamcılık ön lisans bölümü üniversitelerin açık öğretim programları ile tamamlanabilmektedir.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan, yalnızca Sözel puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
eleman.net verilerine göre, Reklam Yazarı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.800 TL maaş alıyor. Reklam Yazarı, 2024 yılında en düşük 25.200 TL alırken, en yüksek 78.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Reklam Yazarı, Temmuz 2023 yılında ortalama 34.900 TL maaş alıyordu.
Reklam yazarı iletişim, pazarlama, gazetecilik veya yaratıcı yazarlık gibi bir alan lisansı veya yüksek lisans derecesine sahiptir. İyi bir eğitim, reklam yazılarını yazmak için gerekli olan karmaşıklıkları kazanmanıza yardımcı olabilir. Reklam ajansları, birer eğitim alanıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Reklam yazarı; tanıtımı, satışı ya da pazarlaması yapılacak olan bir ürün veya hizmeti, ikna edici mesajlar ile hedef kitleye ulaştırmakla sorumlu olan kişidir.
– Senaryo bedeli filmin veya dizi filmin genel bütçesinden yüzde 5'inden aşağı olamaz. – Sinema filmi senaryosunun taban fiyatı, 120.000 TL'dir. – Dizi film senaryosunun taban fiyatı 40.000 TL'dir.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
Köşe yazarlarının maaşları, çalıştıkları yayın organına, köşe yazarlığı deneyimlerine, popülaritelerine, yayın organının tirajına, yayın organının bütçesine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Türkiye'de bir köşe yazarının maaşı, aylık ortalama 15.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Bu bölümün iş olanakları arasında; reklam metin yazarlığı, içerik editörü, görsel üretici, marka yöneticisi, kreatif editör ya da direktör gibi iş kolları bulunmaktadır. Bu ve benzeri görevleri, kişi ilgi alanına göre tercih edebilir ve uzmanlaşabilir.
Reklamcılık mezunları, pazarlama ve marka yönetimi konularında da çalışabilirler. Bu alanlarda, reklam kampanyalarının oluşturulması ve yönetimi, marka yönetimi, pazarlama stratejileri, halkla ilişkiler faaliyetleri ve diğer iletişim faaliyetleri gibi konularda görev alabilirler.
Türkiye genelinde pek çok üniversitede reklamcılık bölümü bulunmaktadır. Özellikle de İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde reklamcılık bölümü bulunmaktadır.
Fikir vermek açısından halkla ilişkiler ve reklamcılık okumak, daha mantıklı ve ders içeriği açısından da sektöre daha yakın olabilmenizi sağlıyor. Her iki alanda da kendinizi geliştirme ve kendinizi görme, hangi alana yakın olacağınızı belirleyecektir.
Halkla İlişkiler bölümü mezunları, hedef kitle analizi yapabilir, etkili bir iletişim stratejisi geliştirebilir, marka imajını koruyabilir ve geliştirebilir, kriz yönetimi yapabilir, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama stratejileri oluşturabilir.
Pazarlama ve Reklamcılık bölümü lise öğreniminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler ilgili meslek lisesi mezunları arasından sınavsız olarak ve bunu yanında ÖSYM tarafından yapılan sınav(lar) ile seçilmektedir. Programa her yıl yaklaşık 50 öğrenci alınmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Ajans Elemanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Ajans Elemanı, 2024 yılında en düşük 19.600 TL alırken, en yüksek 47.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Ajans Elemanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.300 TL maaş alıyordu.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar başlıklı 61. maddesinde; “… kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.” hükmü bulunmaktadır.
Bölüm mezunları, radyo, televizyon ve sinema sektöründe, sunuculuk, spikerlik, muhabirlik, kameramanlık, yapım asistanlığı, yönetmenlik, ses teknisyenliği, senaristlik ve metin yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilmektedir. Kültürün oluşumu ve değişimi süreçlerine dair bilgi sahibidir.
Avukatlar[8], noterler[9], veterinerler[10], eczacılar[11], diş hekimleri[12] ve muhasebe meslek mensupları[13] gibi mesleğini ruhsatla yerine getirebilen serbest meslekler için de reklam yasağı söz konusudur.
Netflix'e dizi veya sinema fikri göndermek için yalnızca lisanslı bir telif temsilcisi veya önceden Netflix'le mevcut bir ilişkisi olan bir yapımcı, avukat, menajer ya da eğlence yöneticisi ile temasa geçmeniz gerekiyor. Netflix sadece bu kişiler aracılığıyla yapılan başvuruları kabul ediyor.
Senaristler, genellikle televizyon dizileri, sinema filmleri, reklam filmleri ve diğer görsel medya projeleri gibi alanlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, senaristlerin ortalama maaşları net 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişebilir.
Türkiye'de bir senaristin ortalama aylık maaşı, 25.000 TL ile 80.000 TL arasında değişebilir. Ancak, senaristlerin deneyimleri ve yazdıkları senaryoların popülerliği ve başarısı gibi faktörler de maaşlarını etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri