35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Riskli gebelik yaşı olan 35 yaş üzeri gebeliklerde bazı komplikasyonların görülme riski artırabilir. Anne adayları düşük, doğumsal bozukluklar ve yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar açısından daha fazla risk altındadır. Tarama testleri belirli konjenital (doğumsal) bozuklukların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalır, buna bağlı olarak da gebelik ihtimali düşer. 35 yaşından sonra kadınların doğurganlığı azalmaya başlar. Genel olarak 40 yaşından sonra doğal yollardan gebe kalmak zorlaşır. 45 yaş üzerindeki kadınlar için ise hamile kalma ihtimali oldukça zayıflar.
Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.
Anne yaşının ilerlemesi ile gestasyonel diabet, hipertansiyon, plesanta yerleşim anomalileri, fetüs prezentasyon problemleri, operatif vajinal doğum, tromboz riski, doğum sonrası kanama oranlarında da 35 yaş altı gebeliklere göre rastlanma oranların da artış görülüyor.
İlgili 22 soru bulundu
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
İleri yaşlarda damar yapısının ve kan dolaşımının bozulmasına bağlı bebekte büyüme, gelişme geriliği ve fetal sıkıntı yaşanabilir. Saydığımız riskler nedeniyle erken doğum olasılığı daha fazladır.
Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir.
Çiftler doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışırken, doğurganlık sorunu başarı şansını azaltır. Bu durum, azalan yumurta kalitesi ile ilgilidir. 40 yaş ve üzeri kadınlarda, tüp bebek gibi tedavilerde başarı şansını azaltan konu, hem yumurta miktarı hem de yumurta kalitesidir.
Dünyada bir çok tüp bebek merkezi 43 yaşın üzerinde ki kadınlara tüp bebek uygulamasını kabul etmemektedir. Yazımın başında belirttiğim gibi,bu güne kadar kendi yumurtası ile tüp bebekte hamile kalan ve doğuran en ileri kadın yaşı 46 dır, dolayısı ile bu yaşın üzeri bir kere hiç denenmemelidir.
Geç hamilelik riskleri
Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır. Sevindiren haber şu ki, bu süreyi atlatan, genetik testlerini yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
40 yaş ve üzeri hamilelik döneminde düşük riski oldukça fazladır. Genç yaşta anne adayı olanların düşük yapma ihtimalleri, 40 yaş ve üzeri hamile olan anne adaylarından daha azdır. Bu yüzden ileri yaşlarda anne adayı olmak isteyen kişilerin buna çok dikkat etmesi gerekir.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Kadınlarda doğurganlık yaşı, 21 ve 30 yaş arasındadır ve bu yaş aralığı doğurganlıkların en yüksek olduğu dönemdir. Bundan dolayı daha rahat bir şekilde hamile kalınır. Ancak 35 yaşından sonra hamile kalabilme şansı, yumurta olgunlaşma sürecinin bozulmasından dolayı azalmaktadır.
İşte doğurganlığı sınırlayan, yumurtalıklardaki yumurta havuzunun azalması ve en sonunda tükenmesidir. Rahim o kadar hızlı yaşlanmaz ve 50'li yaşlarda bile, gebeliği taşıyabilme kapasitesine sahiptir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
40 yaşından sonra hamile kalmak, zorlayıcı bir durum olsa da imkansız değildir. Gelişen teknoloji ve tıbbi yöntemler sayesinde pek çok kadın, 40 yaş sonrasında da hamile kalabilir. Peki 40 yaşından sonra hamile kalmak için ne yapmalı? Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır.
– Kadınlarda doğurganlık zirvesi, genellikle 20'li ve 30'lu yaşlarda görülür. Bu dönemde, yumurtlama süreci düzenlidir ve yumurtalar genellikle daha kaliteli olur. Doğal olarak, hamilelik şansı artar.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Örneğin sağlıklı 30 yaşında bir kadınsanız gebe kalma şansınız % 20'dir. 40 yaşında iseniz bu şans sadece % 5 civarındadır. Doğurganlığınızın yaşla birlikte (özellikle de 35 yaş sonrası) azaldığını bilmeniz önemlidir (Tablo 1).
Tian isimli kadın Çin'in en yaşlı annesi olarak tarihe geçti. Çin'in doğusunda 67 yaşındaki bir kadın, dünyaya kız çocuğu getirdi.
Bu oranlardan da anlaşıldığı gibi 35 yaşından sonra bir kadının doğal yolla hamile kalma şansı azalır. Aynı şekilde 35 yaşından sonra tüp bebek tedavisinin de başarı şansı azalır.
İleri Yaşta Gebelik Sonucu Oluşabilecek Komplikasyonlar
İleri yaş hamileliklerde düşük riskinde 4 kat artış gözlemlenmektedir. Ölü doğum yapma riski artmaktadır. Doğan bebeklerde Down Sendromu görülme riski artmaktadır. Operatif vajinal doğum ve sezaryen doğum riski artmaktadır.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri