Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle ilk bin kilometre içinde arabayı en yüksek devir seviyesinin 2/3'si oranına kadar olan devirlerde kullanmak gerekiyor.
Peki rodaj süresi kaç kilometredir? Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde. Lastik rodajı ise ilk 500 kilometrelik sürüş aralığında yapılabilir.
Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
İlgili 45 soru bulundu
Rodajda artciyi boşver , acemiyken artçı alınmaz .
Daha ne kadar az yakabilir ki ? Rodaj sürecinde temel prensip ani hızlanma yapmadan düşük devirde kullanmaktır. Ayrıca bu sürüş şekli en düşük yakıt tüketimine hizmet eder. Dolayısiyle hayır, rodajda çok yakmaz.
Rodajda motoru zorlamak veya rodaj yapmamak motosikletin performansını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, rodajı iyi yapılmamış motor daha sonra beklenen performansı gösteremez. Bu durumlar motosikletinizin performansını düşürebileceği gibi ömrünü de kısaltabilir.
Motosiklet rodaj yaparken uygun bir limit belirlenmeli ve maksimum hıza ulaştığınız zaman hız, kademeli olarak düşürülmesi ve tekrar devir değişikliği yapması gerekir. Aracınızın devir saati 2-4 rpm arasında olmalıdır. Motorunuzu çok sıkıştırmadan yol yapın.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde.
En doğru sonuca ulaşmak için üreticilerin kullanım talimatında belirlediği değerlere bakmak gerekiyor. Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.
Rodaj süreci tamamlandığında, motorun performansı büyük ölçüde artıyor. Piston halkaları, valfler ve diğer motor parçaları arasındaki uyum iyileşiyor ve sürtünme azalıyor. Bu özellik ise motorun daha fazla güç üretebilmesi, daha hızlı tepki verebilmesi ve daha iyi yakıt verimliliği sağlaması anlamına geliyor.
- Motor rodajı: Rodaj döneminde motosikletler ilk defa kullanıldığından belli bir süre fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılmalıdır. Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır.
Debriyaj alıştırması, genellikle ilk 1000 kilometreyi kapsamaktadır. Daha çok şehir içerisinde kullanılacak araçlar için yapılması önerilmektedir. Özellikle araç sıfırsa kullanım başladıktan sonra ilk 100 kilometre boyunca debriyaj zorlanmamalıdır.
Motor açmak rodaj içinde yapılır. İlk 400km bittikten sonra ara sıra motoru dip gazla son hıza kadar çıkartıp sonra gaz keserek yavaşlayarak piston sekmanlarının daha iyi alışmasını sağlayabilirsin. 5000 devir sabit hızla 1000km yapmak öldürür motoru.
Aynı zamanda aracın 3000 devir üzerine çıkmaması da tavsiyeler arasındadır. Frene bağlı olan diskler ve diğer aktarma ekipmanlarının ömrünü uzatmak mümkündür. Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir.
Kesinlikle yarı-sentetik veya tam sentetik yağ kullanılmaz. Varsa 10w40, yoksa 15w50 kalınlığında mineral yağ kullanabilirsiniz.
Motor Rodajı Nasıl Yapılır? İlk önce devir hızını çok çıkartmamaya özen göstererek 3000 devrin üzerine çıkmadan gaz pedalına yavaş yavaş basınız. Motor çalıştıktan sonra 30 saniye ve 1 dakika kadar motorun ısınması beklenilir. Bu süre yeterli olacaktır daha fazla motoru ısıtmamaya özen gösterilmesi gerekiyor.
Genel olarak 1 yıl sonunda yağ değiştirilmesi tavsiye edilir.
Temizliği; Yağ filtresi yağı boşaltılıp, gazyağı veya motorin ile temizlenir. Tekrar motor yağı doldurularak yerine takılır. Motorun yıkanması:Temiz bir bezle motorun üzerindeki kaba kirler ve çamurlanmış yağlar silindikten sonra sabunlu sıcak su ile yıkanmalıdır.
ilk alır almaz disk bile aşınmadığından fren performansının düşük olduğunu görürsün. motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Motoru Yenileme işlemi İçin Son Öneriler
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Rodajdan ve arabaya alışma devresinden sonra düşeceği en fazla 0.5-1lt arasıdır....
Genel olarak, 100 cc motorların yakıt tüketimi 100 km'de yaklaşık 2-3 litre arasındadır. Şehir içi kullanımda tam bir litre sonucu vermek gerekirse ortalama 2,3 litre yakar. Şehir içi kullanımda yakıt tüketimi daha yüksekken, otoyolda kullanımda daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri