Latince, Roma'da kullanılan bir dil haline gelmesiyle birlikte pek çok bölgeye yayılmış Hint-Avrupa kö- kenli bir dildir. Doğudaki bölgelerde zorunlu olarak Koine Grekçesiyle bir arada varlığını sürdürürken, batıdaki bölgelerde hegemonyaya dayalı bir dile dönüşmüştür.
Latince, Roma'nın da yer aldığı Orta İtalya'daki Latium bölgesinin dilidir. Roma Cumhuriyeti'nin yükselişe geçmesiyle İtalya'da, sonra da batı Roma İmparatorluğu'nda egemen dil haline geldi.
Roma dönemine bakacak olursak nüfus her ne kadar kozmopolit olsa da ağırlıklı Yunan halklarındandır, dilleri ise önceleri Latince, orta ve geç imparatorluk döneminde Yunancadır ve kullandıkları alfabe de Yunan harfleriydi. Batı Roma imparatorluğunun sonunu getirende şu meşhur kavimler göçü olmuştur.
Bizans, yani Şarki Roma İmparatorluğu, gayet tabii olarak Latin karakterli idi. Ama tebaa, askerler çeşit çeşit milletlere mensuptu. Zamanla Bizans'ın karakteri Latinlikten Yunanlığa döndü. Heraklius'tan itibaren resim lisan Yunanca oldu.
Buna göre de Roma, yine Truva şehri prenslerinden Aeneas'ın oğulları tarafından kurulmuştur. Truva şehrinin Akalar tarafından tahribi sırasında kaçıp kurtulan “Aeneas”, maiyetiyle birlikte Akdeniz'de bir süre dolaştıktan sonra, İtalya'nın batısındaki “Latium” kıyılarına çıkmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Antik Romalılar tarafından aktarılan kent efsanesine göre, Roma isminin kökeninin, kentin kurucusu ve ilk kralı Romulus'tan geldiğine inanılmaktadır. Ancak Romulus'un adının Roma'nın kendisinden türemiş olması da muhtemeldir.
Bizans aslında bir Antik Yunan şehri.
Roma'nın merkezi olduğu Batı Roma İmparatorluğu çökmüş olsa da, Doğu Roma İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu olarak ayakta kalmıştır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bin yıl varlığını sürdürmüş ve 1453'teki Osmanlı fetihleri sonrasında da tamamen ortadan kalkmıştır.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Çin'in kalabalık nüfusu göz önüne alındığında yalnızca ana dili konuşanları sayarsanız, Dünyada en çok konuşulan dil denilenebilir. Öyle ki, 1 milyar 118 milyondan fazla insan, Mandarin Çincesi konuşuyor. Mandarin aslında bir dil değil, Çince dilinin bir dizi lehçesidir.
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dil. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.
Latin alfabesi veya Roma alfabesi, antik Roma tarafından Latince yazmak için kullanılan yazı sistemidir. Latin alfabesi, görsel olarak Eski Yunan alfabelerine benzerdir. Eski Yunan alfabesi ise aslen günümüz modern alfabelerin temeli olan Fenike alfabesinden türemiştir.
Bu bölümde öğrenciler, Latin dilinin yapısını, edebiyatının tarihini ve kültürel değerlerini öğrenirler. Latin Dili ve Edebiyatı mezunları, çeşitli kariyer seçeneklerine sahiptirler. Bunlar arasında akademik kariyer, arkeoloji, müzecilik, yayıncılık, çeviri, hukuk, tıp ve diplomatik kariyerler yer almaktadır.
M.Ö. 1-ci yüzyılda kuzeyden galların, etruryalıların, venediklilerin ve güneyden yunan halkalırının dillerinin özellikle de yunancanın etkisiyle latin halkı ve dili tarih sahnesinden çıkmış ve latince unutulmaya başlamıştır. 200'cü yıldan sonra ise latince tamamen unutulmuş ve ölü dil haline gelmiştir.
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."
Ortalama 3000 askere karşı (veliteslerle birlikte sayı yaklaşık 4200), normal bir lejyonda her biri 30 askere sahip 10 birlikten oluşan toplam 300 süvari bulunurdu ve Decurionlar tarafından komuta edilirlerdi.
Vizigotlardan Odoakr adlı bir aşiret reisi, İmparator Romulus Augustus'u 476'da tahtından indirdi. Odoakr, imparatorluk alâmetlerini Bizans'a göndererek, kendisini İtalya kralı ilan etti. Böylece Batı Roma İmparatorluğu da resmen tarihe karışmış oldu.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Osmanlı Devleti'nde Yunanca konuşan Hristiyan Ortodoks mezhebine bağlı kişiler, Rum olarak görülmeye devam etmiştir. Bu durum uzun yıllar boyunca sürmüştür. Anadolu'da bulunan yerli halk ile Yunanlıların karışması sonucunda Rumlar meydana gelmiştir.
Hristiyanlık ilk olarak, milattan sonra 1. yüzyılda Yehud (Yahudiye) eyaletinde Yahudi geleneğinden ortaya çıktı ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nun tamamına yayılarak imparatorluğun resmî dini oldu.
Efsaneye göre Roma, MÖ 27 Nisan 753 tarihinde Truva prensi Aeneas'ın torunları olan Romulus ve Remus adlı ikiz kardeşler tarafından kuruldu. Alba Longa'nın Latin kralı Numitor, kardeşi Amulius tarafından tahtından edilmiş ve Numitor'un kızı Rhea Silvia Romulus ve Remus'u doğurmuştu.
Eskiden Latin dili, Roma İmparatorluğu'nun her yerinde konuşuluyordu.
İtalya'da gezilecek yerler denildiğinde ilk olarak Roma'nın akla gelmesi garip değil. Burası, Vatikan gibi dünyanın sayılı sanat eserlerinin bulunduğu, zamanın ötesine geçmiş bir şehir ve birçok lakaba sahip: Ölümsüz Şehir, Aşıklar Şehri ve Dünyanın Başkenti…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri