Rumen taraftarlar, Kosova'nın ulusal marşı okunduğu sırada Sırbistan lehine tezahürat yapmaya başladı. Daha sonra tribünlerde açılan pankart, olayların büyümesine neden oldu. Maç durdurulurken, oyuncular soyunma odalarına gitti. Stadyumda, bu tür tezahüratların yapılmaması konusunda anons yapıldı.
Romanya-Kosova karşılaşmasında sadece yirmi dakika kadar oyun oynandı. Rumen taraftarların “Kosova Sırbistan'dır” pankartını açarak, tezahürat etmesi maçın kesintiye uğramasına neden oldu. Hakem futbolculara soyunma odasına girmeleri talimatını verdi.
Romanya ve Kosova arasındaki EURO 2024 Elemeleri mücadelesine tribünlerde açılan pankart damga vurdu. "Kosova Sırbistan'dır" pankartının ardından maç 30 dakika durdu.
Rumen, Kosovalı ve UEFA yetkilileri arasında yapılan toplantının ardından maç için devam kararı çıktı. Yaklaşık 50 dakikalık duraksamanın ardından Romanya-Kosova mücadelesi yeniden başladı ve mücadeleyi Romanya 2-0'lık skorla kazandı.
Kosova Milli Futbol Takımı, Euro 2024 elemeleri 6. tur maçında Romanya'ya 2-0 mağlup oldu.Maç, Rumen taraftarların tribünlerinde siyasi sloganların yer aldığı ırkçı pankart açmasıyla gergin başladı.
İlgili 15 soru bulundu
Romanya Birinci Futbol Ligi'nde, dün Petrolul Ploieşti ile Steaua Bükreş takımları arasında oynanan maç, Petrolul taraftarlarının Steaua Bükreşli futbolculara saldırması ve yabancı madde atması üzerine yarıda kaldı. Hakem, maçı başlangıcından yaklaşık yarım saat sonra Steaua Bükreş 2-0 öndeyken tatil etme kararı aldı.
Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 2000 yılından beri yalnızca iki kez elemeleri geçebilen ancak grup maçlarına kalamayan Romanya milli takımı, 1998'den bu yana Dünya Kupası'na da katılamadı. Balkan ekibi bu ay oynanacak Andora ve Belarus maçlarıyla Avrupa 2024 için elemelerini geçmek istiyor.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir. Yugoslav kuvvetleri Kosova'dan çekildi.
Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nın kısa hükümranlığından sonra II. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Almanya'ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya 1945 yılında ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya'ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.
Siyasi Yapı 1877 yılında Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsız bir devlet hâline gelen Romanya, 1881-1947 yılları arasında bir krallık olarak monarşi ile yönetilmiş, 2. Dünya Savaşı sonrasında Rusya tarafından monarşi düzenine son verilerek komünist rejimde bir cumhuriyet kurulmuştur.
Güneydoğu Avrupa'da, Balkan yarımadasında yer alan Kosova; Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya arasındadır.
Ülke, tam bağımsızlığını 1878 yılında kazanmış ve bu bağımsızlık 13 Temmuz 1878 Berlin Anlaşması ile uluslararası olarak tanınmıştır. 26 Mart 1881 yılında Krallık ilân edilmiştir (Armaoğlu; 1997). Bu dönemde Romanya Krallığı, Osmanlılardan Dobruca'yı da alarak topraklarına katmıştır (Uçarol; 2000).
Romanya millî futbol takımı, Romanya Futbol Federasyonu yönetiminde Romanya'yı uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.
Kosova 1999 yılında NATO tarafından yapılan Kosova Operasyonu sonrasında Sırbistan'dan ayrı özerklik kazandı. ABD, AET, Sırbistan ve Rusya arasında Kosova'nın statüsü konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.
Savaş sonunda Türk orduları Kosova'yı Sırplara terk etmek zorunda kalmıştır. Balkanlardaki karışıklıktan faydalanan Arnavutluk 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak Arnavutların yoğun halde yaşadığı Kosova bölgesi Sırpların elinde kalmıştır. I.
Kosova, AB, Genişleme, İstikrar ve Ortaklık Süreci, Batı Balkanlar Sosyalist Federal Yugoslavya döneminde Sırbistan'a bağlı bir özerk bölge iken 2008 yılında bağımsızlık ilan eden Kosova Cumhuriyeti, diğer Batı Balkan ülkeleri gibi Avrupa Birliği (AB)'ye üye olmayı hedeflemektedir.
İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi birliğin büyük ülkeleri ve birçok üye tanıma eğilimi gösterdi ve tanıma kararını açıkladılar veya yakın zamanda açıklama yapacaklar. Buna karşın İspanya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Slovakya bu kararı tanımayacaklarını açıkladılar.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
Kosova, NATO üyesi değildir.
Aralık 2018'de Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştır.
13 Ağustos 1936 tarihinde Berlin'de yapılan FIFA Kongresi'nde Almanya, resmî ev sahibi başvurusunu yapmıştı. Haziran 1939'da turnuvaya ev sahipliği için Brezilya da başvurdu. 1939 yılının sonunda Avrupa düşmanlığı başladı. Ev sahibi belirlenmeden 1942 Dünya Kupası iptal edildi.
Play-off elemeleri oynamaya hak kazanan milliler, deplasmanda Portekiz'e 2-1 mağlup oldu ve 2022 Dünya Kupası'na gitme şansını kaybetti. Buna göre; Türkiye A Milli Takımı bu sene Dünya Kupası'nda yer almayacak. HEDEF EURO 2024!
sovyetler birliği milli futbol takımı'nın zaferi ile sonuçlanan kupadır. bu da kanıtı. en ilginci futbolun f sinden anlamayan japonların kupaya katılmasıdır. abd ise normal zamanda golü atamamış, uzatmalarda little boy u oyuna alarak sırtı kaşınan japonları kaşımıştır. ii.dünya savaşı nedeniyle oynanamayan turnuvadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri