Romanya-Kosova karşılaşmasında sadece yirmi dakika kadar oyun oynandı. Rumen taraftarların “Kosova Sırbistan'dır” pankartını açarak, tezahürat etmesi maçın kesintiye uğramasına neden oldu. Hakem futbolculara soyunma odasına girmeleri talimatını verdi.
Romanya ve Kosova arasındaki EURO 2024 Elemeleri mücadelesine tribünlerde açılan pankart damga vurdu. "Kosova Sırbistan'dır" pankartının ardından maç 30 dakika durdu. Yapılan görüşmelerin ardından mücadele yeniden başladı.
Rumen, Kosovalı ve UEFA yetkilileri arasında yapılan toplantının ardından maç için devam kararı çıktı. Yaklaşık 50 dakikalık duraksamanın ardından Romanya-Kosova mücadelesi yeniden başladı ve mücadeleyi Romanya 2-0'lık skorla kazandı.
Romanya millî futbol takımının 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Kosova'nın yer aldığı gruba düşmesi, ülkede tartışmaya neden oldu. Romanya Futbol Federasyonu, ülkenin Kosova'yı tanımıyor olması nedeniyle maçlar konusunda hükümete danışılacağını açıkladı.
EURO 2024 elemelerindeki Romanya-Kosova maçı, "Kosova, Sırbistan'dır" pankartı ve yapılan ırkçı tezahüratlar nedeniyle durduruldu.
İlgili 19 soru bulundu
Siyasi Yapı 1877 yılında Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsız bir devlet hâline gelen Romanya, 1881-1947 yılları arasında bir krallık olarak monarşi ile yönetilmiş, 2. Dünya Savaşı sonrasında Rusya tarafından monarşi düzenine son verilerek komünist rejimde bir cumhuriyet kurulmuştur.
Ülkede din özgürlüğü vardır ve resmi olarak devlet tarafından 18 din tanınmıştır. Nüfusun yaklaşık %75'i Ortodoks Hristiyan'dır. Roma Katolik Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri ve Protestan Kilisesi'ne bağlı olanlarla birlikte Hristiyanların oranı %85'i bulur.
Kosova, 17 Şubat 2008 pazar günü bağımsızlığını ilan etmiştir. Kosova'nın bağımsızlığının Bosna-Hersek sınırları içerisinde bulunan Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlık taleplerinin artmasına ve Sırbistan içerisinde bulunan Voyvodina özerk bölgesindeki etnik istikrarsızlığın artarak sürmesine yol açması beklenmektedir.
Romanya millî futbol takımı, Romanya Futbol Federasyonu yönetiminde Romanya'yı uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.
Nihayet 17 Şubat 2008 pazar günü Kosova meclisi tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Rusya, Yunanistan, Kıbrıs, Sırbistan ve İspanya bağımsızlığa karşı çıkan devletlerdir. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan'ın bağımsızlığa karşı çıkma nedeni, Kosova'nın, Çamlık (Çamerya) ve KKTC için bir örnek olmasıdır.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir. Yugoslav kuvvetleri Kosova'dan çekildi.
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı (93 Harbi) sonrasında imzalanan Berlin Anlaşması'yla Romanya, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanmış ve Dobruca'nın kuzeyi, Eflak'ın tamamı ve Boğdan'ın batısı yeni kurulan Romanya devletinin sınırları içerisinde yer almıştır.
Ülke, tam bağımsızlığını 1878 yılında kazanmış ve bu bağımsızlık 13 Temmuz 1878 Berlin Anlaşması ile uluslararası olarak tanınmıştır. 26 Mart 1881 yılında Krallık ilân edilmiştir (Armaoğlu; 1997). Bu dönemde Romanya Krallığı, Osmanlılardan Dobruca'yı da alarak topraklarına katmıştır (Uçarol; 2000).
Nihayet 93 Harbi'nde Osmanlıların Ruslara yenilmesinden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması'yla Romanya bağımsızlığını kazandı.
Romanya Birinci Futbol Ligi'nde, dün Petrolul Ploieşti ile Steaua Bükreş takımları arasında oynanan maç, Petrolul taraftarlarının Steaua Bükreşli futbolculara saldırması ve yabancı madde atması üzerine yarıda kaldı. Hakem, maçı başlangıcından yaklaşık yarım saat sonra Steaua Bükreş 2-0 öndeyken tatil etme kararı aldı.
Savaş sonunda Türk orduları Kosova'yı Sırplara terk etmek zorunda kalmıştır. Balkanlardaki karışıklıktan faydalanan Arnavutluk 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak Arnavutların yoğun halde yaşadığı Kosova bölgesi Sırpların elinde kalmıştır. I.
Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 2000 yılından beri yalnızca iki kez elemeleri geçebilen ancak grup maçlarına kalamayan Romanya milli takımı, 1998'den bu yana Dünya Kupası'na da katılamadı.
Romanya toplamda 41 ile (Rumence: județe) ayrılmaktadır ve bu iller Bükreş belediyesiyle birlikte Romanya'nın birinci düzey idari bölümlerini oluşturmaktadır. 41 il ve Bükreş ülkenin üçüncü derece İBBS'sini temsil eder ve her biri sınırları içinde yerel yönetimleri temsil eder.
Romanya'da 13 bin Türk vatandaşı yaşıyor.
İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi birliğin büyük ülkeleri ve birçok üye tanıma eğilimi gösterdi ve tanıma kararını açıkladılar veya yakın zamanda açıklama yapacaklar. Buna karşın İspanya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Slovakya bu kararı tanımayacaklarını açıkladılar.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Dışişleri Bakanlığı Ülkemizle Romanya arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Romanya'yla ilişkilerimiz üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir.
Romanya'daki 78 caminin 60 tanesinde tüm vakitlerde, 8 tanesi ise sadece Ramazan ve Kurban Bayramlarında ibadete açık durumdadır. cemaatinin çok az olması sebebiyle 10 cami ibadete kapalı durumdadır. Köstence'de bulunan Romanya Müslümanları Müftülüğü Romanya'daki Müslümanların resmi dini kuruluşudur.
Rumence (Rumence: Română), Romanya'nın resmî dilidir ve Romen dillerinin doğu koluna mensuptur. Çoğunluğu Romanya ve Moldova'da yaşayan 28 milyon kişi tarafından konuşulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri