ROMATOİD ARTRİT HASTALARI Şekerden, trans yağlardan, tatlandırıcılardan, işlenmişler gıdalardan, tahıllardan ve kurubaklagillerden uzak durmalıdır. Omega 3 'den zengin beslenmesi gerekir. Omega 3 yağ asitlerinin anti inflamatuar etkisi nedeniyle bağışıklık sistemi desteklenir.
Tipik olarak bu diyet tavuk, balık ve yağsız kırmızı et, bol sebze, taze meyve, zeytinyağı, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve yağlı tohumları içerir. Yapılan bir çalışmada akdeniz tipi beslenmenin romatoid artrit semptomlarını iyileştirdiği ve inflamasyonu azalttığı görülmüştür. DEMİRDEN ZENGİN BESİNLER YENMELİ!
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
Romatoid artrit otoimmün sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır ve bireyin bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun kendi dokularına, özellikle eklem dokularına saldırması ile ortaya çıkar.
Örneğin dizde şişlik varsa yürümeğe zorlamak, merdiven, çömelme hareketi ve dizi katlayarak iş yapmak son derece yanlıştır. Eğer el parmaklarımızda şişlik varsa, elimizi dinlendirmeye çalışmamız gerekir. Şiş eklem bizim için sıcak eklemdir. Dolayısıyla sıcaktan uzak durmamız gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Osteroartrit yani kireçlenme tam tersi olarak elin daha çok tırnağa yakın eklemlerini tutar. Romatoid artritde en çok tutulan diğer eklemler dirsekler, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bilekleri ve ayak parmak eklemleridir. Romatoid artritte omurga eklemleri genellikle tutulmaz.
Yürüme en basit ve yapılabilir egzersizdir. Ama bazen yürüyüş bile es geçilir. Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Bu nedenle artritli hastalar süt ve süt ürünlerini de tüketmemelidir. Beslenme düzeninin yanında kullanılması gereken takviye edici gıdalar inflamasyonu önlemekte yardımcı olacaktır. D vitamini, demir, kalsiyum, omega 3 ve c vitamini takviyesi yapmak doğru olacaktır.
Romatizma En Çok Kadınları ve Stresi Seviyor. Kronik bir eklem hastalığı olan romatoid artrit, düzenli tedavi edilmediği taktirde yaşamı adeta esir alıyor. 35-50 yaş arası kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen romatoid artriti stres, fazla kilo, sigara ve kafein de tetikliyor.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
İltihaplı romatizma hastalığının kesin çözüme ulaştıran bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın henüz bir tedavisi bulunamamıştır. Bu hastalık tedavisinde genel olarak bir ilaç tedavisi şeklinde uygulama olmaktadır. Bu sebeple bu hastalık uzun bir süre hatta ömür boyu devam edebilmektedir.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Romatizma ilaçlarının baskın maddesi salisilik asiti doğal olarak bünyesinde bulunduran tek meyve çilek! Dolayısıyla kendisi romatizma hastaları için doğal bir ilaç.
Patlıcan, domates, biber ve patatesten uzak durun!
Bağırsak sisteminin bozulması romatizma ağrılarının artmasına neden olur. Romatizma hastaları glütenden uzak durmalıdır'' diyor.
Özellikle ağrıların arttığı ve yangınların şiddetlendiği dönemlerde hastaların romatizma orucu yapmaları, oruç boyunca patlıcan, domates, biber ve patates gibi besinleri tüketilmemeleri tedavi sürecinin devamlılığı için önem taşır” dedi.
Hastalığın şiddetine göre, bir ömür boyunca sadece eklemlerde kalabileceği gibi, bazen de cilt-kan damarları-akciğer-kalp-göz-böbrek-beyin ve tüm sinir sistemi gibi pek çok sistemde hasara yol açarlar. Eğer bir hasta; Sigara içiyorsa. Hastalığı gürültülü başladı ve hızla tüm eklemleri tutulduysa.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Tüm periferik eklem hastalığı olan çalışanların %49,9'u iş yerindeki sağlık merkezinden rapor almaktadır. Bu oran romatoid artriti olan çalışanlarda %50 olarak gerçekleşmektedir.
Romatizmal hastalığı olanlara da "güneşten korunun" uyarısı yapan Uzm. Dr. Yücetürk, "Hastanın güneş ışınlarına maruz kalması, kandaki lenfosit denen hücrelerin yapısında değişikliklere neden olarak hastalığın alevlenmesine yol açabilir" dedi.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Süt ve süt ürünlerinin iltihaplı romatizma hastalıkları üzerine olumsuz etkisi, kanıta dayalı tıpta (randomize kontrollü çalışmalarda) gösterilememiştir.
Etkilenen bölgeye aralıklarla 10 dakikalık soğuk uygulama yapılması şişliğin indirilmesinde faydalı olabilir. Kemiklerde ve eklemlerde enfeksiyon nedeniyle meydana gelen şişliklerde vakanın ciddiyetine göre damar içi veya ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bu çalışmada, aromaterapi masajı ve refleksolojinin romatoid artrit hastalarında ağrı ve yorgunluğu azaltmada ve sağlık algısını artırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Kas gücünü geliştiren ağırlık kaldırma egzersizleri, özellikle sırt ağrılarını azaltıcı karın ve bel egzersizleri, yürüme, koşma, yüzme ve bisiklete binme önerilir. Eklem ağrılarınızı azaltmak için eklemlerinizi soğutmayı hiç denediniz mi?..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri