1449 yılında Floransa'da doğan
Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
Yine bu sözlüğün 1974 baskısında, yeniden doğuş ve uyanış olarak tanımlanır. Rönesans kavramını ilk kullanan kişi, ressam biyografileri yazarı –ki Leonardo da Vinci'nin ilk biyografisini yazan kişidir- Giorgio Vasari (1511–1571)'dir.
Zengin şehir devletlerine sahip olan İtalya'da bilimsel ve kültürel çalışmaların desteklenmesi, Eski Yunan, Roma (antikite) ve İslam medeniyetine ait eserlerin incelenmesiyle akılcı düşüncenin ortaya çıkmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
1420 - 1600. İtalyan Rönesansı, Avrupa'da genel olarak Rönesans'ı başlatan, İtalya'da 14. yüzyılda başlayıp 17. yüzyıla dek hüküm süren kültürel değişim ve ilerleme süreci. Bu akım Toskana bölgesinde başladı ve merkezinde Floransa şehri yer aldı.
Rönesans (Yeniden Doğuş), Orta Çağ ve Reform arasındaki tarihsel dönem olarak bilinir.
Rönesans teriminin kelime anlamı "Yeniden Doğuş" demektir. İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir.
Peki, ilk olarak İtalya'da, Floransa ve Venedik'te ortaya çıkan Rönesans ne zaman ortaya çıktı? Rönesans dönemi 15 ile 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve Rönesans terimi ise ilk kez 1550 yılında kullanılmıştır.
Kurulan üniversiteler bu bakımdan önemli bir rol oynamıştır. Rönesans felsefesi buna bağlı olarak farklı düşüncelerin, felsefe sorularını farklı yollardan değerlendiren felsefe eğilimlerinin var olmasını sağlamıştır. Bu yönelimlerin ortak bir paydası varsa, o da skolastik felsefeye karşı koymak olarak belirtilebilinir.
6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay'daki Rönesans Rezidans yüzlerce kişiye mezar oldu. O binadaki 53 kişiden ise aradan geçen 132 güne karşın haber yok.
Hatay'da, daireleri "Cennetten bir köşe" sloganıyla satılan Rönesans Rezidans yüzlerce kişiye mezar olurken, 55 kişiye ise ulaşılamadı.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Rönesans, Fransızca bir kelime olan “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Orta Çağ'ı yaşayan Avrupa ülkelerinde Rönesans sayesinde siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir.
Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa'yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.
Osmanlı Devleti; Rönesans ile ortaya çıkan gelişmeleri takip etmekte geç kalmıştır. Osmanlı'nın ayak uyduramadığı bu gelişmeler kısa bir süre içinde Osmanlı Devleti ile batı dünyası arasındaki kültürel ve bilimsel farkın açılmasına sebep olmuş ve Osmanlılar Avrupa karşısında geri kalmaya başlamışlardır.
Kelime anlamıyla "yeniden doğuş" şeklinde bilinen Rönesans, Avrupa kıtasında Orta Çağ'ın sonrasında kültürel, politik, bilim, sanat, mimari, siyasi ve eğitim alanlarında bir yenilenme dönemidir. 14. Yüzyıl ile 17. Yüzyıl zamanlarını kapsayan bu yenilenme çağı Rönesans Dönemi olarak adlandırılır.
Rönesans, kelime anlamıyla “yeniden doğuş” demektir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
RÖNESANS (Klasizm)(15.yy 16.yy)
Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına gelir. Aslında Avrupa'nın yüzyıllar süren bir uykudan, baskıdan uyanmasıdır. Bilim ve sanat alanında bir patlama yaşanmıştır ve bugünkü Avrupa'nın temelleri atılmıştır.
14 ve 15. yüzyılları etkileyen ve en nadide örnekleri bu dönemde veren sanat akımına Rönesans dönemi adı verilmektedir. Kaynağını Antik Yunan ve Roma medeniyetinden alan bu sebepten de yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans sanatında ışık, gölge ve matematiğe dayalı bir düzen önemli yer tutmaktadır.
Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” manasına gelir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
Rönesans Akımı XV. yüzyıl sonlarıyla XVI. yüzyılın ilk yarısında İtalya'da başlamış ve ardından Fransa, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerine yansımıştır. Edebiyat, güzel sanatlar (resim, mimarlık, heykeltıraşlık ...
Yakın Çağ 1861 yılında İtalya Krallığı kurulunca İtalya Roma döneminden sonra ilk defa tek bir ülke haline gelmiştir. Bundan sonra diğer Avrupa ülkeleri gibi kolonileşme yoluna giden İtalya Osmanlı Devleti'ne karşı yaptığı Trablusgarp Savaşı'nı kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri