Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Aşırı sıcak veya soğuk, güneş ışınları, genetik etkenler, alkollü veya aşırı kafeinli içecekler, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş hayatından veya gündelik hayattan kaynaklanan sinir ve stres birleşiminden dolayı gül hastalığı ortaya çıkabilir.
Rozasea hastalığı genellikle beyaz ten rengine sahip 30'lu yaşlarında olan kadınlarda görülür. Ancak bu hastalık daha genç yaşları ve esmer kişileri de etkiler. Gül hastalığı kalıcı mıdır? Kronik bir hastalık olan rozasea, çeşitli tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Rozasea hastaları sıcak yiyecek- içecekler, çay, kahve, alkol, rafine edilmiş basit karbohidrat içeren yiyeceklerle kakao ve kakaolu ürünlerden de uzak durmalıdır.
Gül Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Gül hastalığı, müdahale edilmediği durumlarda şiddetlenebilen kronik bir hastalıktır. Devam eden süreçte iltihaplı yaralar ve sivilceler meydana gelebilir. Eğer erken teşhis yapılmazsa ve hastalık ilerlerse, lenf kanserine neden olabilir.
Yüz bölgesinde ortaya çıkan, kaşıntının eşlik edebildiği ciltte kızarıklık, damarlanmada artış ve sivilce benzeri döküntülerle seyreden bir cilt hastalığıdır.
Kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Nedenlerine baktığımızda karşımıza en çok B vitamini eksikliği çıkmaktadır, sindirim sistemi problemleri, mide asit salgısında azalma, çok alkol tüketmek, depresyon da etkilemektedir.
En çok kullanılan metronidazol (krem, jel, losyon), azelaik asit (krem, jel) ve sodyum sülfasetamid, sülfasetamid+sülfürdür. Diğer ilaçlar ise tretinoin, benzoil peroksit, eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, % 5 permetrin krem, takrolimus ve pimekrolimustur.
Roza hastalığı için Metronidazol içeren kremler veya jeller kullanılabilir. Doktorun önerdiği azeleik asitli kremler de roza hastalığında işe yarayabiliyor. Bu dönemde kortizon içeren kremlerden uzak durmalı ve alkollu tonik, serum gibi cilt bakım ürünlerini cildinden uzaklaştırmalısın.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Önce vücudun belli bölgelerinde çıkan döküntüler zamanla bütün vücuda yayılarak kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Hatta döküntülerin bazıları yok olurken yeniden başka yerlerde döküntüler çıkmaya devam edebilir. Gül hastalığı tedavisi belirsizdir.
Rozase hastalığında genellikle ilk olarak yüzde kızarıklık atakları ortaya çıkar. Bu ataklar başlangıçta gelip geçicidir, ancak yıllar içinde kızarıklık kalıcı hale gelmektedir.
Gül hastalığı herkesi etkileyebilir. Ancak en çok açık tenli orta yaşlı kadınlarda görülür. Gül hastalığının kesin tedavisi yoktur, ancak uygulanan tedaviler belirtileri kontrol altında tutabilir ve azaltabilir.
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz tarafından başka bir şekilde önerilmediyse; ROZA'yı, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez deri üzerine sürerek uygulayınız. ROZA ile ortalama tedavi süresi 3 - 4 aydır. Önerilen tedavi süresini aşmayınız.
Gül hastalığı, yüzü en çok etkileyen kronik, enflamatuar bir cilt durumudur. Gül hastalığı tedavi edilmezse zamanla kötüleşir. Genellikle akne, egzama veya cilt alerjisi ile karıştırılır. Gül hastalığı açık tenli insanlar arasında daha yaygın görünmektedir ve özellikle ABD'de 14 milyon insanı etkilemektedir.
Roza hastaları yüzlerini ılık su ile yıkayabilirler, sıcak veya soğuk sudan kaçınmalıdırlar. Parmak uçları ile hassas ciltler için geliştirilmiş bir likit temizleyici uygulamalıdırlar. Yüzü kurulamak için yumuşak bir havlu kullanılması tavsiye edilir.
Gül hastalığının nedenleri
Mikrobik nedenler: Özellikle midede bulunan helikobakter pilori adlı bakteri ve yüzde bulunan demodeks parazitleri hastalığı tetikleyebilmektedir.
Pityriasis rosea (Gül hastalığı) her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü birkaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.
Gül hastalığı sonucu kızaran yüzü sebebiyle sürekli sarhoş veya fazla güneşlenmiş muamelesi gören 30 yaşındaki öğretmen bu sayede gül hastalığını yendi.
Gül hastalığında güneş kremi nasıl seçilmelidir? Çinko oksit, titanyum dioksit veya her ikisini de içeren mineral filtreli güneş koruyucular tercih edilmelidir.
Gül hastalığı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu bununla ilgili bir kür önermiş midir diye merak ediyorsanız süpürge otu, süpürge otu tohumu ve melisadan faydalanabilirsiniz. Gül hastalığı kürü 2 ay sürmektedir. 1 ay boyunca sabah ve akşam aç karnına ezdiğiniz bir tutam süpürge otu tohumunu biraz suyla için.
Aşırı sıcak ya da soğuk, güneş ışınları, genetik faktörler, alkollü yahut aşırı kafeinli içeceklerin tüketilmesi, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş yaşamından yahut günlük yaşamdan kaynaklanan sinir ve stres nedeniyle gül alerjisi ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri