Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
ÇAĞDAŞ TÜRKÇEDE ŞART KİPİ EKİ
Türkiye Türkçesinde şart kipi –sa ,-se ekleriyle yapılır.
Dilek-şart kipi. Dilek-şart kipi -se eki ile oluşturulur. Ayrıca Dilek-koşul kipi, şart kipi veya koşul kipi olarak da bilinir.
–sA eki dilek-istek işlevinde; dilek-istek anlamı dışında ek, kelime veya kelime gruplarından oluşan yardımcı unsurlarla emir, rica, kuvvetli istek, arzu gibi deği- şik işlevlerde kullanılır.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
İlgili 44 soru bulundu
.+sa-/+se- isimden fiil yapma eklerinden biri olup köke gelir. Bu ek, isim kök ve gövdelerine gelerek, “istek, meyil, arzu” ifâdesi taşıyan fiiller türe- tir. Ek ve bunun genişlemiş şekilleri daha ziyâde Eski Türkçe ve Orta Türkçe'de kullanılmıştır.
-sA şart eki, Eski Türkçedeki -sAr şart ekinin devamıdır ve bu ek, istek görevinde fiiller türeten -sA eki ile -r geniş zaman sıfat- fiil ekinin kaynaşmasıyla oluşmuştur.
Bir eylemin ancak belli başlı koşulların yerine getirilmesiyle gerçekleşebileceğini anlatan eklere şart kipi denir. Şart kiplerinin kullanıldığı cümlelerde genellikle bir fiil ve bir fiilimsi kullanılır. Örnekler: 1- Onu görsem içimden geçen her şeyi anlatacağım.
İstek kipi, fiil sonuna getirilen bir ektir. İstek kipi, fiilin sonuna geldiği zaman, eylemde belirtilen işin yapılmasını talep etme ve isteme anlamlarına gelecektir. Tüm şahıs ekleri için eylem üzerinde ek olarak uygulanabilir. İstek kipi ekleri '-a, -e olarak geçer.
İstek kipi ile birlikte çekimlenmiş olan fiiller bir niyet belirtir. Bu niye de aynı zamanda bir öneri olarak çıkar ve fiilin kök veya gövdesine gelecek olan ekler doğrultusunda ortaya çıkar. Bu ekler ise, 'a ya da e' sessiz harfleridir.
Türkçede beş haber kipi vardır: Geniş zaman. Şimdiki zaman. Bilinen geçmiş zaman.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır. Örnekler: 1- Gidiyorum. (Şimdiki zaman) 2- Giderim.
Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır. İstek kiplerinin olumsuzu yapılmak istendiğinde ise “-me, -ma” ekleri kullanılır.
Emir kipleri dilek kiplerinin içerisinde bulunur. Emir kiplerinde 1.tekil ve 1.tekil çoğul ekleri yoktur. Emir kipinin olumsuz cümlesi de -ma, -me ekleri ile yapılır.
Dilek kipleri eki fiilin sonuna getirilir. Fiilin sonuna getirilen eklerle fiile bir dilek, istek, şart, emir anlamı katarlar. Dilek kipleri getirilen fiillere kip ekinden sonra şahıs eki de getirilebilir. Dilek-şart kipi fiile bir durumun gerçekleşmesinin bir şarta, bir isteğe bağlı olduğunun anlamını verir.
Türkçede gereklilik kipi bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren bir kiptir (Korkmaz, 2003: § 563). Gereklilik kipinin ana işlevi, yapılması tasarlanan bir işin gerekli olduğunu bildirmektir.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır.
Dil bilgisi kitaplarımızda ikisi geçmiş olmak üzere beş zamandan -görülen geçmiş zaman, anlatılan geçmiş zaman, şim- diki zaman, geniş zaman, gelecek zaman- söz edilir.
Ek fiilin şart kipi isim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmaz, sadece cümleye koşul anlamı katar. İsimlere ise eki getirilerek yapılır. Getirildiği sözcüğe göre değişik şekillerde kullanılabilir. hasta iseniz istirahat ediniz.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Emir kipi ile oluşturulanlar
Emir kipi Türkçedeki dilek kiplerinden biridir. Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur.
Haber (Bildirme) kipleri bir zaman anlamı taşıyan kipler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - Bilinen (görülen, bilinen, di'li) Geçmiş Zaman Kipi: Fiillerin kök ya da gövdelerine "-dı/di/-du/-dü ; -tı/-ti/-tu/-tü" eklerinin getirilmesi suretiyle yapılmaktadır.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri