Saatlik izin, memurun yazılı başvuru yapmasına gerek olmadan talebi üzerine kurumunun takdirine bağlı olarak örneğin 1 saat, 3 saat vb. ölçülerde öğleden önce ya da öğleden sonrayı kapsayacak şekilde hatta ve hatta işinin uzamasına bağlı olarak tüm mesai saatini kapsayacak şekilde kullandırılabilecek bir izindir.
Fazla çalışılan her bir saat karşılığında bir saat otuz dakikalık fazla zaman iznine hak kazanılır. Bu izin fazla mesai ücreti almak istemeyen işçilerin tercihi ile kullanılabilmektedir. Fazla mesai ücretinin arttırılacağı durumlarda yani örneğin bayram günlerinde hak kazanılan izin süresi de arttırılmalıdır.
İster işçi isterse memur olsun, çalışanların gün içinde saatlik izin talepleri, çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İşveren genellikle inisiyatif kullanarak işçilerin bu taleplerini karşılamaktadır.
Ücretli izin hakkı ile ilgili en önemli nokta, işçinin izinli olduğu sürede normal ücretinin ödendiği ve ödenmesinin zorunlu olduğudur. Yani “Ücretli izinde para kesilir mi?” diye merak eden çalışanlara bu süre zarfında hiçbir kesinti yapılmadığı cevabını vermek uygundur.
Saatlik izin adından da anlaşılacağı üzere; kısa sürelerle ve gün içinde alınan izni ifade eder. Bu iznin illa bir saat olması gerekmez ve bir saatten az ya da çok olabilir. Burada önemli olan, çalışanın işlerini hızlıca halledip işine geri dönebileceği bir izin sisteminin var olmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Dolayısıyla söz konusu Kanun hükmüne göre; çalışanlara yıl içerisinde verilen saatlik izinler, hangi amaçla verilmiş olursa olsun fark etmez, işçinin yıllık ücretli izninden mahsup edilemez, yani düşülemez.
4857 sayılı Yasanın 41. maddesinin dördüncü fıkrası, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma durumunda işçiye, bu sürelere ilişkin ilave ücret yerine isterse serbest zaman kullanma hakkı tanımıştır. Serbest zaman izni, fazla mesai ücretinin yerine verildiği için izin olarak da artırımlı uygulanmalıdır.
Sonuç olarak kanuni açıdan herhangi bir kısıtlama olmaması dolayısıyla işçilerin veya işverenin talebi ve karşı tarafın da kabulü doğrultusunda yarım günlük yıllık izin hakkının kullanılması mümkün olabilir.
Mazeret izni süresi, şirketin ve çalışanın anlaşmasına bağlı olarak değişebilir. Mazeret izni nedenleri, hastalık, ölüm, doğum, zorunlu seyahat ve ev taşıma gibi farklı durumlar olabilmektedir.
Ayrıca, mazeret izinlerinin de nasıl ve kimler tarafından verileceği açıkça belirtilmiştir. Yani Kanunda belirtilen amirlerden başkasının vermiş olduğu saatlik veya yarım günlük izinlerin mazeret izni olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi bunların da yıllık izinden düşülmesi mümkün değildir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu kararda “Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullanıldığından söz edilemez.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
İşçi talep ederse, fazla çalışma ücreti yerine ücretli izin (serbest zaman) kullanabilir. Serbest zaman süresi, her 1 saatlik fazla çalışmaya karşılık 1 saat 30 dakikadır. İşçinin kullandığı serbest zaman, yıllık ücretli izin süresinden indirilemez.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Mazeret izni, işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin işle ilgisi olmayan, kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir konu sebebiyle sahip olduğu bir izin türüdür. Mazeret izni, İş Hukuku çerçevesinde sağlanan bir haktır ve yıllık izinden farklıdır. Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır.
İşçinin evlenmesi halinde mazeret izni süresi 3 gün, İşçinin eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin vefat etmesi halinde 3 gün, İşçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün, İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün mazeret izni kullanılabilir.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
ℳerhαbααlααrr. ❥Yarım gün 12 saat eder.
Bu yarım günler nedeniyle işyerinde çalışılmadığında işçilere, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Saat 13:00 sonrasında çalışıldığında, çalışma yarım gün için yapılmışsa yarım gün, tam gün için yapılmışsa tam günlük ücrete hak kazanılır.
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri