Safir kristal saat camı, cam türleri arasında en yüksek kaliteye sahip cam çeşididir. Adından da anlaşılacağı şekilde safirden yapılmaktadır. Ancak gerçek safir doğada çok nadir bulunduğu ve işlemesi zor olduğu için, saat camlarında genellikle sentetik safir kullanılır. Safir cam yüksek dirence sahiptir.
Parlak, Çanlı ve tam saydam bir yapıya sahip olan kristal cam eğer kurşun içermeyen türlerinden ise saat camı seçiminde tercih edilebilir. Aksi halde mineral saat camı tercih etmek hem sağlık yönünden hem çizilmeye karşı daha kullanışlı bir cam türü olarak tercih edilebilir.
Safir saat camı da mineral gibi dayanıklılığı ile ön plana çıkar. Hatta mineral saat camına göre daha sağlam bir yapısı vardır. Tercihi bu yönde olanlar ilk olarak “Safir cam kırılır mı?” diye sorar. Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir.
Lüks kol saati cam çeşitleri arasında en çok tercih edilenler, safir, kristal, mineral ve mika gibi dayanıklı cam türleridir. Bu cam türleri arasında yer alan safir saat camı, gerek dayanıklılık gerek iletkenlik gerekse de pek çok yüzeye kaplanabilme gibi işlevleri ile en iyi saat camı olarak kabul edilir.
Bunun cevabı basit: Safir, çok pahalıdır. Safirin maliyetinin büyük bölümü, üretim sürecinden geliyor. Safir cam, üretilirken büyük bir safir bloğu, bir elmas testere veya lazer yoluyla ince bölümlere doğranır. Corning, safir üretiminin Gorilla Glass'a kıyasla yaklaşık 10 kat pahalıya malolduğunu tahmin ediyor.
İlgili 28 soru bulundu
Hoya markası Japon,Zeiss Almandır.Bu iki markanın üzerinde daha çok durarak Türkiye şartlarında alınabilecek en iyi optik camları anlatacağım. Antonio, Hoya San Diego, Hoya Seattle, Hoya St. Louis.
Mohs skalasına göre 9 sertliğe sahip olan kristal, saatin çizilmesini engeller. Hem az miktarda hem de küçük boyutlarda çıkarılan safir kristali bu nedenden dolayı işlenmesi en zor madenlerden biridir.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Mineral Camlar (Mineral Lenses)
Temizlemesi kolaydır, çizilmeye karşı daha az yatkındırlar ve plastik camlarla karşılaştırıldığında daha ince olduklarından daha yüksek numaralar için uygundurlar. Birçok gözlük kullanıcısı birazcık daha ağır olmalarını bu yüzden seve seve kabullenirler.
Safir camın en önemli özelliği sertliğe karşı son derece dayanıklı olmasıdır. Keza bu özelliğinden kaynaklı olarak saatlerde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra termal iletkenlik ve yüksek ısı direnci sahiptir. Yüksek ışık geçirgenliği ve optik olarak işleme sayesinde de güçlü bir oluşum sağlamaktadır.
Uzun süreli kullananlarda telafisi olmayan sağlık sorunları gelişir. Önemli ruh sağlığı hastalıklarına sebep olabilir. Bunların yanında ağız ve diş sağlığında kalıcı bozulmalara sebep olur. Kristal kullanımı, ayrıca, birçok kişi için ciddi ve potansiyel olarak ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Organik camlar kolay çizilirler ve elektrostatik sebebiyle kolay toz kaparlar. Sıcaktan ve bazı kimyasallardan etkilenirler. Organik camların daha çok tercih edilmesinin başlıca nedeni mineral cama oranla herhangi bir darbe karşısında kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasıdır.
Camda çizik giderme için tırnak cilası veya metal cilası kullanılabilmektedir. Kullanılan cilaya göre uygulama da değişir. Tırnak cilası cam üzerinde yer alan çiziye sürüldükten sonra yaklaşık bir saat kurumasın beklenmelidir. Kuruduktan sonra tırnak cilası camla aseton yardımıyla temizlenebilir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Şeffaflık oranı az olan organik camlar renklendirildiğinde bunu belirgin şekilde yansıtır. Plastik türevi olduğundan kolay bir şekilde kırılmaz ve uzun süre kullanılabilir. Kırılma indeksi 1.503 olan camın çizilmeye karşı dayanıklılığı bir nebze düşüktür. Çizilmeye karşı sert kaplamalı modelleri de vardır.
Cam için en doğru tanımlama ise şu olacaktır; cam çok yoğun, ağdalı veya dondurulmuş bir sıvıdır. Sıvı diyoruz çünkü burada karşımıza kimyasal bazı detaylar çıkıyor. Camın kimyasal yapısı katılardaki gibi kristalize olmadığı için sıvı gibi davranır.
Cacharel saat modelleri arasında fiyat farkı oluşmasını sağlayan bir başka husus da ürünün kasa çapıdır. Büyük ebatlarda olan modeller diğerlerine göre çok daha yüksek rakamlarda olabilir. Beğeninize uygun Cacharel saatlere Trendyol'un fırsatlarıyla kolaylıkla sahip olabilirsiniz.
Safir cam, son derece sert ve dayanıklı olduğu için en kaliteli cam türlerinin başında gelir. Dayanıklılığı sayesinde saat kadranını darbelere karşı etkili şekilde koruyan bir materyaldir. Bu materyal elde edilirken, saf alüminyum oksit ısıtılır ve kristalleştirilir.
Özellikle lüks saat markaları mineral veya kristal cam yerine safir cam kullanır çünkü safir, sertliği ve dayanıklılığıyla bilinen değerli bir malzeme. Sadece saat camı da değil, akıllı telefondan tabletlere hatta ev eşyalarına kadar pek çok elektronik eşyada da safir cam ekran kullanılır.
Işığın safirden nasıl yansıdığına bak.
Bir odada ışıkları kapat ve safire ışık tut. Safir gerçekse ışığı yalnızca kendi renginde yansıtır. Safir sahteyse, yani camdan yapılmışsa cevherinin renginin yanı sıra başka renkler de yansıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri