Sabah Namazının Sünneti 1. Rekat Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denir. Sübhaneke okunur.
Sabah Namazının Sünneti 2.
Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.
Kâfirûn Sûresinin Fazileti
Peygamber'in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek'atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü'l-müsâfirîn”, 98).
Sabah namazı farzında 1. rekatın kılınışı;
Besmele çekilir: “Bismillahirrahmanirrahim” Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât farzını kılmaya” “Allah'u Ekber” denilerek tekbir getirilir. Sübhâneke okunur.
"Hz. Peygamber (asm) sabah namazında 'Kaf vel Kuranil mecid' ve benzeri sûreleri okurdu. Onun kıldırdığı namazlar hafif olurdu."
İlgili 36 soru bulundu
Sabah namazının sünnetinde Nas Suresi ve Felak.
Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
2. rekatına yine Fatiha suresi okunarak başlanır. Ardından biliniyorsa Felak Suresi bilinmiyorsa başka bir sure okunabilir. Yine secdeye gidilerek otururken önce Ettahiyyatu sonra sırasıyla Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Selam verilerek sabah namazının farzı kılınmış olur.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek'atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü'l-müsâfirîn”, 98; İbn Mâce, “İḳāmetü'ṣ-ṣalât”, 102, 112; Tirmizî, “Ḥac”, 43; Nesâî, I, 340, 447; Ahmed b.
Her namazın sünnet ve farzları vardır ve sünnetleri farzlarından önce kılınır. Namazlarımızı kılarken öğle namazının sünnetinde, ikindi namazının sünnetinde, yatsı namazının sünnetinde Kafirun suresini okuyabiliriz. Ayrıca vitir namazımızın 1.Rekatında Kafirun süresi okunabilir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Peygamber Efendimiz sabah namazının farzında uzun sûreler ve âyetler okuyabilmek için sabahtan namazının sünnetinde kısa âyet ve sûreler okurdu. Sabahleyin namazının sünnetinde, bazan Bakara ve Âl-i İmran sûrelerinden kısa âyetler, bazan da birinci rekatta Kâfirûn, ikinci rekatta İhlâs sûrelerini okurdu.
Yâ Hayyü yâ Kayyûmü yâ źe'l-celâli ve'l-ikrâm.
Namaz Esnasında ve Sonunda Okunabilir mi? Ayetel Kürsi okumanın namaz içerisinde ve namaz sonrasında okunmasında bir sakınca bulunmadığı gibi namaz içinde okunması ve farz namazlardan sonra okunması tavsiye edilmektedir.
Her yeni günün ilk ibadeti sabah namazının kılınmasıdır. Sabah namazı beş vakit namazın en mühimidir. Okuduğumuz hadîs-i şerifte şöyle buyrulur: “Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah'ın koruması altındadır.”[1] Buna göre Allah Teâlâ namaz kılan Müslümanları dünyada da ahirette de yalnız bırakmayacaktır.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Namazda sûreleri Mushaf'taki sıraya göre okumanın hükmü nedir? Sünnete uygun olan, namazda okunan âyet ve sûrelerin Mushaf'taki sıraya göre okunmasıdır. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından kendinden önceki bir sûreyi veya âyeti okumak tenzîhen mekruhtur.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Farzın dördüncü rekatında ise besmele çekilir Fatihadan sonra rükuya varılır ve 2. Rekat gibi son oturuşta kadar kılınır. Son oturuşta ettahiyyatü, salli bârik, Rabbena ve rabbenağfirli duaları okunup selam verilir.
Sabah namazının farzında 2.
-Fatiha okunur. -Zamm-ı sure okunur. -Son oturuş: “Allah'u Ekber” denir ve oturulur.
Sabah namazlarından sonra ve akşam namazlarından sonra da “Ayetü'l-Kürsî” okunması gerekmektedir. “Ayetü'l-Kürsî” okunduktan sonra ise tesbihat yapılması gerekmektedir.
(Merakıl-felah)daki hadis-i şerifte, (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu fakir [Muhammed Masum hazretleri] farz namazlardan sonra, 70 kere istigfar okuyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri