Sabunlaşma sayısı, 1 gram yağı sabunlaştırmak için gereken potasyum hidroksitin (KOH) miligram cinsinden miktarını ifade eder.
Sabunlasma sayısı (indisi) : 1 gram yagı sabunlastırmak için gereken KOH'ın miligram cinsinden miktarıdır ve ortalama molekül agırlıgının bir ölçüsüdür [2]. Bu çalışmanın amacı yağların sabunlaşma indisi ve iyod indisi gibi teknolojik yönden en önemli fiziksel ve kimyasal karakteristiklerinin tayinidir.
Yağların ve yağ asitlerinin ne derece saf olduklarını tespit etmek için sabunlaşma sayısı yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yağ işleme teknolojisinde serbest asitliğin giderilmesi için de sabunlaşma sayısının bilinmesi gerekmektedir.
Bütün yağların SAP değeri vardır ve sabunlaşma katsayısını bulmak için SAP değerini 1000'e bölmek bize kullanılacak Potasyum Hidroksitin yağa oranını verir. Örneğin, ortalama SAP değeri 190 olan bir yağda, 1 gram yağ başına 190/1000 = 0.190 g Potasyum Hidroksit gerekir.
О Yağlar veya genel olarak esterler, derişik sodyum hidroksit veya soda çözeltisiyle uzun zaman kaynatılırsa karşılık gelen alkol ile asidin tuzuna dönüşürler, yani hidroliz olurlar. Bu işlem, yağların sabunlaşması olarak adlandırılır.
İlgili 43 soru bulundu
Esterlerin su alarak alkol ve asitlere ayrışması reaksiyonudur. Sabunlaşma esterleşmenin tersi olan bir reaksiyondur. Sabunlaşma denilince esterlerin Hidrolizi akla gelmektedir.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
İyot sayısı, 100 g yağdaki çift bağların doyurulması için gerekli iyodun gram cinsinden ağırlığıdır ve doymamışlık derecesinin bir göstergesidir. İyot sayısı yağ endüstrisinde, yenebilir sıvı ve katı yağların oksidatif stabilitesini kabaca değerlendirmek amacıyla bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Yağların bozulma (acılaşma) durumlarının tespiti için peroksit sayısı tayini veya kreiss testi uygulanır. Peroksit sayısı tayinin esası, potasyum iyodürün yağdaki peroksit oksijeni ile okside olarak iyodun serbest hale geçmesi ve bu serbest haldeki iyodun da tiyosülfat ile titre edilerek miktarının bulunmasıdır.
İyot sayısı tayini sonucu; - Yağın doymuşluk ve doymamışlık derecesini gösterir. - Yağın kuruma özelliğini gösterir. - Yağda gerçekleştirilen hidrojenasyon işlemini ve yağa başka bir yağın karışıp karışmadığının tespiti hakkında bilgi sahip olmamızı sağlar.
Hayvansal ve bitkisel yağlar, yağ asitlerinin triesterleridir (trigliserit). Trigiliseritlerin bazik hidrolizi yağ asitlerinin sodyum tuzlarını oluşturur ve bu sabun olarak adlandırılır. Esterlerin bazik ortamda hidrolizine sabun oluşmasa dahi sabunlaşma reaksiyonları denilmektedir.
Peroksit sayısı, 1g yağdaki aktif oksijenin mikrogram olarak miktarıdır. Peroksitler yağın oksidasyonu sırasında ortaya çıkan bileşiklerdir. Peroksit sayısıyla yağın bozulmuşluk düzeyi arasında pozitif bir ilişki olması bunun sonucudur.
Super fat ise bize sabunlaşmayan yağı ifade etmektedir. Bu yağ sabunun içerisinde kostik ile etkileşime girmeden bağımsız şekilde dağılmaktadır. Bu uygulamanın en önemli amacı doğal el yapımı sabunun yüksek ph'şını nötralize etmektir.
Kostik indirimi, sabun içerisinde kostik ile tepkimeye girmeyen yağ miktarını belirten kavramdır. Örneğin 100 gr zeytinyağından sabun yaptığımızı düşünelim. 100 gr yağın tamamını sabunlaştırmak için gerekli kostik miktarı: (100 gr zeytinyağı) x (0.1355) = (13.55 gr kostik) şeklinde olacaktır.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Sabun miktarını tayin etmek için uygulanan yöntemle, sodyum sabunu içeriği ve hidroklorik asit ile reaksiyona giren diğer bazik maddeler, örneğin magnezyum sabunu veya bazik fosfatidler tespit edilmektedir. Test sonuçları sodyum sabunu yüzdesi veya sodyum hidroksit yüzdesi cinsinden hesaplanmaktadır.
Yağın saflığını ve taze olup olmadığını belirlemek için yapılır. Yağın depolama ve rafinasyon koşullarına bağlıdır. Ham yağlarda ve uygun olmayan koşullarda depolanan yağlı tohum veya yağlarda serbest asitlik yüksektir.
Koleston Tüp Boya + Koleston Oksidan Peroksit:
-Koleston Markasının Önerdiğine Göre 8.0 Üzeri ve Özel Renklerde %9 (30 Vol) Oksidan Peroksit Kullanılması Gerekmektedir. -8.0'dan Düşük Boyalar İçin İse %6 (20 Vol) Önerilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'nde natürel zeytinyağında peroksit değerinin ≤ 20 meq O2 kg-1 olması gerektiği belirtilmiştir (Anonim, 2017).
Yağın oksijene maruz kalarak kimyasal yapısının bozulmasıdır. Yüksek sıcaklık, kirlilik (su, metal parçası vb), yağ içerisindeki kimyasalların azalması (antioksidan katıkları), yağ değişim süresinin uzaması gibi etkenler yağlarda oksidasyonu hızlandırır.
KOH'in mg cinsinden miktarına asit indeksi (asit sayısı) denir. 100 gram yağda bulunan serbest yağ asitlerini nötrleştirmek için gereken 1 N alkali çözeltisinin ml cinsinden miktarı ise asit derecesidir.
✔ Bir gliserol, iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşmuş lipitlerdir. ✔ Gliserol ve fosfatın bulunduğu kısım baş, yağ asidi kısmı ise kuyruk yapısını oluşturur. ✔ Hücre zarının yapısına katıldığından yapıcı - onarıcı olarak kullanılırlar. ✔ Hücre zarının temel yapısını oluştururlar.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Sabunda hava kabarcığı oluşumunun önüne geçmek için, bazınızı kalıba dökmeden önce, sabun kalıbınıza etil alkol püskürtün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri