saçı dökülen birine birçok kişi "baban kel ise senin ki de dökülür" der, ama saç dökülmesinde anneden geçen genler daha büyük rol oynamaktadır. örneğin; erkeklerdeki saç dökülmesi genelde testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı oluyor ve bu hormonun seviyesini %90 oranında anneden geçen genler belirlemekte.
Saç genleri halk arasında babadan alındığı şeklinde yanlış bilinmektedir. Yapılan son araştırmalar ile özellikle kalıtsal saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerin genlerini annelerinden aldıkları ortaya çıkarılmıştır. Saç geni anne ve babadan ortak paylar halinde alınsa da baskın gen annenin geni olur.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Kişinin annesinin babasında (anne tarafından dede) erkek tipi kellik varsa o kişide de erkek tipi kellik olma ihtimali yüksektir. Bununla birlikte, erkek tipi kellik ile baba arasında da bir bağlantı olabilir. Eğer kişinin babası kelse, onda da erkek tipi kellik görülme ihtimali iki kat daha fazladır.
Saç dökülmesi dünya çapında birçok insanı etkileyen bir sorundur. Saç kaybının; kişisel imaj algısında ve özgüveninde büyük rol aldığı, beden imge memnuniyetini azalttığı, sosyal olarak çekinik olmaya neden olduğu bilinmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Saç dökülmesinde en önemli etken genler. Bugüne kadar hep babalar suçlandı. Ancak araştırmalar, saç dökülmesine sebep olan genlerin anne tarafından geldiğini gösteriyor.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Babam bu tür alopesi nedeniyle kelse ve hepsinden önemlisi ben bir erkeğim, onu geliştirmemiz mümkün olduğu için dikkatli olmalıyız. Genetik yasaları birden fazla faktöre bağlı olduğu için bu sabit bir kural değildir, dolayısıyla kellikten muzdarip olmamamız da söz konusu olabilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Gizem . Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Kıvırcık saç, düz saça baskın olduğundan kıvırcık saçlı birey AA ve düz saçlı birey aa olur. Mendel'in de yaptığı gibi bireyler arasında çaprazlama yapılır. AA ve aa olan bireylerin harfleri çaprazlanır.
Dağınık Tipte Saç Dökülmesi
Kadınlarda kadın tipi alopesi olarak da adlandırılan yaygın ya da “kalıtımsal” saç dökülmesi, genetiktir ve ham anne hem de baba tarafından geçebilir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Genetik saç dökülmesi, genellikle aile üyelerinde benzer bir durumu olan kişilerde görülür. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi ve başın tepe kısmında kellik oluşumuyla kendini gösterir. Kadınlarda ise genellikle saçın genelinde incelme şeklinde ortaya çıkar; ancak tam bir kellikle de sonuçlanabilir.
Bazı kişilerde saç dökülmesi olan bölgeleri kapatmak için de saç ekimi yapılmaktadır. Saç dökülmesinin birçok nedeni arasında en sık görüleni kalıtsal yani genetik kelliktir. Kalıtsal kellik, bir hastalık değil, kalıtım, hormon seviyeleri ve doğal yaşlanma sürecinin bir karışımının neden olduğu normal bir durumdur.
Erkeklerin yaklaşık üçte ikisi ailelerinden geçen (genetik bir durum olan) erkek tipi kellik yaşarlar. Bununla birlikte, ebeveynlerinizden birinin kel olması sizin de kaderinizin belli olduğu anlamına gelmez. Genler kuşak atlayabilir.
Saçlarını diğer ülkelerden daha hızlı kaybetme eğiliminde olan en saçsız 21 ülke belirlendi. Buna göre, en çok kel erkeğin Çekya'da bulunduğu ortaya çıktı. En çok saçsız erkeğin bulunduğu ülkeler açıklandı.
Türk erkeklerinin yüzde 60'ında kellik görüldüğü saptandı. Kelliğin yüzde 45'inin kalıtım, yüzde 35'inin ise stresten kaynaklandığı belirten Dr. Can Mermerci, ayrıca dengesiz ve yetersiz beslenmenin de kelliğe neden olduğunu söyledi.
Kız ya da erkek olsun çocukların bebeklik döneminden itibaren saçlarının sürekli kısa kesilmesinin vücut gelişimine hiçbir katkısının olmadığını ifade eden Topaloğlu, ''Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor'' dedi.
Erkek tipi saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlere bağlı bir durumdur. Saç dökülmesine sebep olan diğer nedenler arasında ise sigara, beslenme alışkanlıkları, stres, uyku düzeni, deri problemleri, vitamin eksiklikleri, hormonal bozukluklar ve ilaç kullanımı yer almaktadır.
Saçların kıvırcık ve seyrekse, saçlarına şekillendirici jel uygulayıp difüzör yardımıyla saçlarını kurutabilirsin. Bunu yaparak saçlarının hacimli görünümünü koruyacaksın. Saçlarının açık bölgelerini gizlemek için saçları yandan ayırarak şekillendirmeli ve dolgunlaştırıcı spreyleri kullanmalısın.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri