SADAKA NASIL VERİLMEDİR? Sadakanın derin bir ihlas ve samimiyetle verilmesi gerekir. Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah'ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir.
Belirlenen bu şartlara göre sadaka vermenin 4 önemli şartı bulunmaktadır. Bunlar sadaka verirken niyet etmek, verilen sadakanın mutlaka Allah rızası için verilmesi, herhangi bir karşılık beklemeden verilmiş olması ve gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmiş olmasıdır.
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur.
Bir diğer adıyla fitre olarak bilinir.
Sadaka, Allah rızası gözetilerek, hiçbir karşılık, çıkar ya da kazanç beklenmeksizin elde edilmiş helal maldan verilmelidir. Sadaka verirken gösteriş ve kibirden uzak bir tutum ve yol tercih edilmelidir. Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Hz. Peygamber, akrabaya verilen sadakanın aradaki kin, haset, dargınlık vb. duyguları gidereceğine işaretle, "Sadakanın en faziletlisi içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır." buyurmuştur.
Hadislerde sadaka-i fıtrın miktarı, arpa, hurma veya üzümden bir sâ' (yaklaşık 2.917 gram) buğdaydan yarım sâ' olarak belirlenmiştir.
Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Sadaka faziletini, Allah-u Teala'nın Hadid Suresi 18. Ayette mealen buyurduğu, “Şüphesiz ki sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” İfadeleriyle tamamen idrak etmiş oluruz.
Zira duadan önce sadaka vermek, duanın kabulüne vesiledir.
İslam İlmihali, s. 338; İsam; İlmihal, s.438). Eğer niyet etmeden önce verilen mal harcanmışsa, artık o bir sadaka olur, zekât veya fitre olmaz.
Peygamber (asm) Efendimiz, işte bütün bu duyguların canlı ve diri olduğu sırada yapılan iyiliğin “en üstün sadaka” olduğunu belirtmektedir. İyilik yapmayı hayatın son demlerine bırakmanın doğru olmadığına dikkat çekmektedir. İyilikte acele davranmanın gereğine ve isabetine işaret etmektedir.
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Sadaka kurbanı kesilirken ise İslami şartlara uygun olarak “niyet ettim Allah rızası için sadaka kurbanı kesmeye” şeklinde niyet edilir.
Sadaka, sadaka veren kişinin imanına delildir. Zira sadaka, hem zekât hem de hayır-hasenât anlamına gelir. Bunları yerine getirmek de imandan kaynaklanır. Şefkat, yardım, çevreye karşı duyarlılık, zayıf ve kimsesizleri korumak hep iman alâmetidir.
Farz olan zekatta ne kadar miktarda verilmesi gerektiği bütün detayları ile belirlenmiştir. Ancak nafile sadakalarda verilen miktarın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan Allah rızası için cüzi miktarda da olsa sadaka olarak bir şeyler yapmaktır.
Gerçekten hiçbir çıkar gözetmeden, iyi niyet ve temiz kalple sadakada bulunulmalıdır. Sadaka yalnızca Allah'ın rızasını gözeterek, fakire minnet etmeden ve riyadan uzak bir şekilde verilmelidir. Yine, başa kakmak ve incitmek suretiyle sadakaları boşa çıkarmamak gerekir.
FİTRE NE KADAR 2023? Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılı fitre tutarı olarak günlük 70 lira belirledi. Fitre miktarı nakdi yani para olarak verilebileceği gibi ayni olarak da verilebilir. Yani aynı tutara tekabül eden yiyecek, içecek ve benzeri şekilde.
La ilahe illallah demek sadakadır.
3 İhlâs okumak, Kur'ân-ı kerîmi hatmetmek gibidir. 4 Fâtiha okumak, 4000 dirhem sadaka vermeye eşittir.
Sadaka, Allah'ın buyruklarına uymanın açık bir işareti ve fiili bir şahididir. diye tarif etmektedir. Sadaka, Allah'ın rızasını kazanmanın, dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmenin yoludur. Sadaka, malı eksiltmez(12), malı çoğaltır ve bereketlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri