Osmanlı fakih ve mutasavvıfı, önemli bir isyan ve ihtilâl hareketinin başlatıcısı. Anadolu'nun İbn Sînâ'sı diye anılan hekim, kelâm âlimi ve müfessir. Arap dili, kelâm ve fıkıh âlimi. Mantık ve kelâm alanında yaptığı çalışmalarla tanınan âlim.
Mesud Sadrüşşerîa'nın (ö. 747/1346), kendisine ait et-Tenkîh isimli fıkıh usulü metnine şerh olarak yazdığı et-Tavzih adlı eserde yer alan, hüsün-kubuh ve irade hürriyeti meselelerine dair “Dört Mukaddime” (el-Mukaddimâtü'l-Erba'a) metni ile, Sadeddin Mesud b.
Burhânüşşerîa'ya ait olan Vikâye, -bizlere ulaşan bilgilere göre- kaleme aldığı tek eseridir.
Hicrî VII. yüzyıl Hanefî fakihlerinden Burhânüşşerîa'nın Vikâyetü'r-rivâye fî mesâili'l- Hidâye adlı eseri, yine hicrî VI. yüzyıl Hanefî fakihlerinden Merğinânî'nin el- Hidâye'sindeki meselelerin derlenmesiyle oluşturulan muhtasar bir metindir.
Şehâbeddin el-Karâfî'nin (ö. 684/1285) usûl-i fıkha dair eseri.
İlgili 29 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tavzih kelimesi, vuzuh sözcüğünden türetilmiştir. Vuzuh, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken tavzih kelimesi de bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde, açıkça anlatmak demektir.
el-Fusûl fi'l-usûl
370/981) fıkıh usulüne dair eseri. Kerhî'nin, Hanefî imamlarınca ortaya konulan görüşlerin dayandığı ilke ve kuralları (kavâid) tesbit amacıyla kaleme aldığı risâle bir tarafa bırakılırsa Hanefî/fukaha metoduna göre yazılmış fıkıh usulüne dair kitaplar arasında günümüze ulaşan ilk eserdir.
Hanefî fıkhının en tanınmış ve muteber metinlerinden biri olup müellifin, Kudûrî'ye ait el-Muḫtaṣar ile Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaġīr'inde mevcut meseleleri bir araya getirmek suretiyle kaleme aldığı Bidâyetü'l-mübtedî adlı eserinin şerhidir.
Mütunu Erbaa olarak bilinen Müteahhirun devri Hanefi alimleri arasında meşhur olan dört eser; 1- Abdullah b. Mahmud el-Mevsilî(638/1284), el-Muhtar. Ebu Hanife'nin görüşleri esas alınarak yazılmış bir muhtasardır ve yine müellifi tarafından el-İhtiyar li-ta'lili'l-Muhtar adıyla şerhedilmiştir.
Hukuki işlemlerin hüküm ifade etmelerinin bağlandığı şart, taliki şart (conditio suspensiva) olarak adlandırılmaktadır. Burada şart olarak saptanan olayın gerçekleşmesine kadar, hukuki işlemin hüküm ve sonuç doğurması ertelenmektedir.
Fıkhî bir meselenin dinî-hukukî hükmünü açıklayan cevap.
İslam dünyasının XI. yüzyıldaki en önemli alimlerinden Ebu'l-Hüseyn Ahmed b. Ebî Bekr Muhammed b. Ahmed el-Kudûrî'nin (ö. 1037) yazdığı El-Muhtasar çok değer görmüş ve birçok dile tercüme edilmiştir. El-Muhtasar'ın Türkçeye çeviri faaliyetleri tarihî dönemlerden başlayarak günümüze kadar devam edegelmiştir.
İmam Mâlik'in (ö. 179/795) sahih rivayetleri derlediği eseri.
Öte yandan şerh üzerine şerhler de kaleme alınmıştır. Ancak genel- de şerhlere dair yapılan açıklama, eleştiri ve ilave tarzı notlardan oluşan eser- ler haşiye, haşiyelere dair yazılan notlar ise talik/ talikat diye adlandırılmıştır.
Sonuç olarak, tashih ile maddi hataların yargılama uzamadan düzeltilmesi; tavzih ile de hükümdeki fıkraların belirsiz veya çelişik olması durumlarında fıkraların açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Bu müesseselerin ruhunda usul ekonomisi yatmaktadır.
Ahîzâde Yûsuf Efendi'nin (ö. 905/1500) Sadrüşşerîa'ya ait Şerhu'l-Vikâye'ye yazdığı Hâşiye-i Çelebî diye tanınan Zahîretü'l-ukbâ adlı hâşiyesi; Sâdî Çelebi'nin (ö. 945/1539) Bâbertî'ye (ö. 786/1384) ait el-Hidâye şerhi el-İnâye üzerine yazdığı hâşiyesi; Muhammed b.
ez-Ziyâdât, sistematik ve kapsamlı bir fıkıh eseri olmaktan çok İmam Muhammed'in önceki eserlerine yaptığı ilâvelerden meydana gelen bir çalışmadır.
İran'ın eski yerleşim merkezlerinden Rey'de doğdu (305/917). Bu sebeple Râzî nisbesiyle, mesleğinden dolayı da Cessâs (kireççi) lakabıyla anılır. Yirmi yaşlarında iken Bağdat'a gidip devrin en büyük Hanefî fakihi Ebü'l-Hasan el-Kerhî'nin derslerine devam etti ve onun önde gelen talebelerinden oldu.
Kudûrî'nin (ö. 428/1037) Hanefî fıkhına dair eseri. Hanefî fakihi, muhaddis ve mutasavvıf. Hanefî fakihi ve hadis âlimi.
Hanefî literatürünün önemli eserlerinden birisi Merginânî'nin el-Hidâye'sidir. Bu eser Hanefî mezhebi içerisinde başvurulan en temel kitaplardan birisi olmuş ve üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır.
Bunların ilki Talip yani (hadis eğitimine) yeni başlayan (mübtedî') kimsedir. Sonra Muhaddis gelir. Bu tabir, hem hadis rivayetini üstlenen hem de hadis dirayetine özen gösteren kimseler için kullanılır.
Bu bakımdan bu eserin telif tercüme olduğunu söylemek gerektiği kanaatindeyiz. Tefsiri'l-Lübâb Tercümesi, Musa bin Hacı Hüseyin el-İznikî tarafından kaleme alınmıştır.
Geniş anlamıyla fıkhın ibadetler dışında kalan kısmını, dar anlamıyla daha çok mal varlığına ilişkin hükümleri ifade eden terim. Miras hukukunda üst soy hısımları ifade eden fıkıh terimi.
NEVÂDİR. (ﻧﻮﺍﺩﺭ) i. (Ar. nādire'nin çoğul şekli nevādir) Nâdir olan, az bulunan, az görülen şeyler: Her türlü nevâdiri bir bakışta gösterecek nokta ise Çamlıca'dır (Nâmık Kemal).
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri