İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî olan kurucusu Şafii'den (767-820) alır. Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur.
Şafilik mezhebinin kurucusu İmam Şafi'dir.
Medine'de Maliki mezhebinin kurucusu ve zamanın fıkıh üstadı kabul edilen İmam Malik bin Enes'ten ders alan Şafii, Sufyan bin Uyeyne, Fudayl bin Iyaz'dan, amcası Muhammed bin Şafii gibi birçok alimden hadis rivayet etti.
İçtihadı Şafii mezhebine yakın olduğu için bu mezhepten olduğu düşünülen İmam-ı Gazali, İran'ın Tus şehrinin Gazal kasabasında, 1058 yılında (Hicri 450) dünyaya geldi.
ŞAFİİ MEZHEBİ NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR? Mekke, Bağdat ve Mısır'da yetiştirdiği seçkin talebeleri onun eserlerini okuttular, görüşlerini ve diğer fakihlerle olan ihtilâflarını naklettiler. İşte bu öğrencilerin gittikçe genişleyen ders halkaları neticesinde Şâfiî mezhebi ortaya çıkmış oldu.
İlgili 21 soru bulundu
İmam Şâfiî, İslâm ilim tarihinin önemli ve en etkili şahsiyetlerinden birisidir. Kendisine nisbet edilen Şâfi'î mezhebinin kurucusu olan İmam Şâfiî, Kureyş kabilesine mensuptur.
Mezhep ismini aldığı Hanefi mezhebinin kurucusu olan Ebû Hanife 699 yılında Kûfe'de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini yaparken diğer yandan Kufe'de birçok alimden ders alarak yetişmiştir. 18 yıl fıkıh dersi gördüğü Hammad b. Ebî Süleyman onun en önemli hocasıdır.
Şafiî mezhebi (Arapça: المذهب الشافعي) veya Şafiîlik, İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir.
İdris eş-Şâfiî, Ebû Hanîfe'nin vefat et- tiği yıl (150/767) Gazze'de doğmuştur. Annesi Fatıma, babası vefat eden küçük Muhammed'i iki yaşında Mek- ke'ye götürmüş, Mina yakınlarında “Şi'bu'l-hayf” mev- kiinde mahrumiyet içinde büyütmüştür.
İlmî kişiliğinin gelişmekte olduğu sıralarda mutasavvıflarla ilişki kurdu. Gazzâlî'nin tasavvufta rehberinin Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi olan ve Nakşibendiyye tarikati silsilesi içinde gösterilen Ebû Ali el-Fârmedî olduğu nakledilir.
Ancak Şafiî'nin kelamı Ehl-i sünnet anlayışı üzere olan bir kelamdır denilebilir.
SÖYLEYELİM! 4 Sünni mezhebin birincisinin imamı Ebu Hanife, Abbasi İslam Devleti tarafından zindanda kırbaçlanarak öldürüldü. İkincisinin imamı Şafii ise hocası ve Maliki Mezhebinin kurucusu olan İmam Malik'in öğrencileri tarafından dövülerek öldürüldü. 4 hak mezhep mi dediniz?!
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Fıkıh; Ebû Hanîfe, fıkıh meselelerinin çözümünde belli bir usul belirleyen ve bunu sistemleştiren ilk İslam bilginidir. Nitekim onun kurmuş olduğu bu sistem fıkıh tarihindeki ilk mezhebin doğuşuna ve kendisinin de ilk mezhep imâmı olarak anılmasına yol açmıştır.
Şafii ve Malikilerin çoğunluğu ve Hanbeli ve Hanefi mezhebi mensuplarının bir kısmı itikadi meselelerde İmamı, Ebu'l-Hasen el-Eşari'dir.
Tarihsel olarak bu iki öncü imamdan sonra dünyaya gelmiş olan İmam Şâfiî, İmam Mâlik'e bizzat öğrencilik etmiş, Ebû Hanîfe'ye ise bizzat öğrenci olamamakla birlik- te onun fıkhî görüşlerini tedvin eden ve Irak fıkhının kendi zamanındaki temsilcisi durumunda olan İmam Muhammed'den de Irak fıkhını öğren- miştir.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Şâfiî mezhebinin kuruluşu, 195-204/810-820 yılları arasındaki Şâfiî'nin mutlak müçtehit olduğunu gösteren kavl-i kadîm, kavl-i cedîd dönemlerini konu edinmektedir. Mezhebin nakil dönemi, Şâfiî'nin vefatından (ö. 204/820) talebelerinden Rebî' b.
Şafi Mezhebi'nin Sistemleşmesine Katkı Bağlamında Bir Fakih Olarak İmam Nevevi.
Hanefî mezhebi - Ebu Hanife (699-767) Mâlikî mezhebi - Mâlik bin Enes (712-795) Şâfî'î mezhebi - Şafii (767-820) Hanbelî mezhebi - Ahmed bin Hanbel (780-855)
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Kurtuluş yolu, Ehl-i sünnet ve'l-cemaat denilen dört mezhepte toplanmıştır. Bu dört mezhep; Hanefi, Maliki, Şafiî ve Hanbeli'dir. Bu zamanda bu dört hak mezhepten birine tabi olmayan ehl-i bid'a olup cehenneme gider.
Kendisine nisbet edilen Şâfi'î mezhebinin kurucusu olan İmam Şâfiî, Kureyş kabilesine mensuptur. İlminin yüksekliğinden dolayı, Hicrî ikinci asrın müceddidliğine layık görülmüştür. Erken yaşta ilim tahsiline başlayan İmam Şâfiî, gençlik yıllarında ilimde zirve isim olmuş ve on beş yaşında fetva vermeye başlamıştır.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Hz. Peygamber'in ganimetten seçerek aldığı özel pay anlamında fıkıh terimi. Doğrudan devlet başkanının tasarrufunda bulunan sahipsiz topraklar ve işletmeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri