Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uyulmaması. Trafik işareti ve işaretçilerinin olmadığı kavşaklarda her, sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler. Dönüş yapan sürücüler kurallara uygun şekilde karşıya geçen yayalara yol verirler.
kontrolsüz ve levhasız sokaka kesişimleri kavşak vs de motorlu araçlarda geçiş üstünlüğü sağdaki araçtadır. ancak burda vuran araç aracın arkasına vurduğu için suçlu çıkacaktır, nedeni ise kesişime veya kavşağa girmiş araç geçiş üstünlüğüne sahiptir.
İlgili 24 soru bulundu
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Sağ El Kuralı
Sağ elin başparmağı akım yönünü, diğer dört parmak manyetik alanın yönünü gösterecek şekilde birbirilerine dik tutulursa, avuç içinin gösterdiği yön manyetik kuvvetin yönünü gösterir.
Geçiş yolundan veya bölünmüş yoldan gelen araçların geçiş üstünlüğü vardır. Dönecek olan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Düz giden araçlar dönel kavşaktan dönecek araçlara öncelik tanımalıdır. Bir mülkten çıkan araçlar, ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
Trafikte geçiş üstünlüğü neye göre belirlenir? Geçiş üstünlüğü istisnalar hariç belirli sınıflardaki araçlara değil Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tanımlamalara göre belirlenmektedir. İlerleyen kısımlarda hangi araçlara geçiş üstünlüğü verildiğine dair listeye ulaşılabilmektedir.
Tali yoldan aniden Ana yola çıkan sürücü %100 kusurlu olur bu durumda. Bu sebeple yol üzerindeki ve özellikle kavşaklardaki tabelaların ve işaretçilerin okunması ve sürüşümüzü buna göre yapmamız çok önemlidir. Tabi ki sadece tali yoldan Ana yola çıktığı için karar yoldan gelen suçlu değildir.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
sağdan sollamak yasak. 3 şeritli yolda orta şeritte 100 ile giderken biri orta şeritte 90 ile gidiyorsa sağından geçip tekrar orta şeride geçemesin. solundan geçmek zorundasın. veya soldan gidiyorsa yavaşlayıp yol istemek zorundasın. aracın sağından geçmek ise yasak değil.
Geçiş hakkı, her zaman olmamakla beraber, sicil kayıtlarına işlenebilmektedir. Böylece üçüncü kişiler arazi üzerinde bir geçiş hakkı olduğunu tapu sicil kayıtlarından öğrenebilmektedirler.
Geçiş hakkı, yayalar veya araçların o sırada yolda bulunan diğer yaya ve araçlara göre öncelikli geçiş hakkına sahip olmasına deniliyor. Her yaya veya araç trafik içindeki konumuna göre geçiş hakkına sahip olabilirken, geçiş üstünlüğüne sahip araçları bir tek Karayolları Genel Müdürlüğü belirleyebiliyor.
Temel geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan ambulans ve itfaiye gibi taşıtlar. Direkt olarak geçen ve tramvay güzergahında ilerlediği görülen tramvaylar ve diğer taşıtlar. Bölünmüş yoldan geldiği görülen herhangi bir araç Tali yolda ilerleyen araçlar için anayolda hareket eden taşıtlar.
Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.
'Arkadan vuran her zaman haksızdır. ' veya 'Yandan vurmanın açıklaması olamaz.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri