Kıyılarda doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki tüm uygulamalar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında valiliklerin denetimi altındadır.
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.
(Değişik: RG- 13/10/1992-21374) Kanun: 1/7/1992 tarih ve 3830 sayılı Kanun ile değişik 4/4/1990 tarih ve 3621 sayılı Kıyı Kanunudur. Bakanlık: (Değişik:RG-26/7/2014-29072) Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.
Kıyı Çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun kara parçasına değdiği noktaların birleşmesinden oluşan meteorolojik olaylara göre değişen doğal çizgidir. Tabii ve suni göllerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce belirlenen maksimum su kotu kıyı çizgisini belirler.
1982 yılında yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 43. maddesi, kıyıların hukuki durumunu düzenlemiştir. 43. maddeye göre kıyılar Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu için, bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olmasından doğan sonuçlar: 1. Kıyılar devir edilemez; kıyılar kamu malı olması sebebiyle satılamaz (Sönmez, 1997).
Anayasanın anılan maddesine göre; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Ülkemizde neredeyse tüm sahil şeritleri 100 metre olarak belirlenmiştir. Baraj göllerinde ve suni göllerde sahil şeridi yoktur. Diğer göllerde ve kanunda belirtilen akarsularda sahil şeridi imar planı ile belirlenir.
Sosyal ve Ekonomik hak oluşunun bir sonucu olarak, Kıyılardan Yararlanma Hakkı da Pozitif statü haklardan biridir. Pozitif Statü Haklar, bireyin devletten bir pozitif edimde bulunmasını istediği haklardır.
Kıyı Kanunu doğrultusunda sadece sahil şeridi sınırının sonrasındaki kara bölgesinde, özel mülkiyete ait konutların planlanması, inşa edilmesi mümkündür. Kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 100 metre içerisinde özel mülkiyetler bulunsa da burada yapı yapılması ilgili kanuna göre yasaklanmıştır.
3. Plajlara Giriş Ücreti Alınması Hukuka Aykırı Olup İşletmelerden Hizmet Alımı Mecburi Tutulamaz. Günümüzde sıklıkla karşılaşıldığı üzere işletmeler hukuka aykırı şekilde kıyı şeridini tel örgü yahut çit ile kapatarak halkın plaja girişini ücrete tabi tutmaktadır.
Kıyının kamusal mal oluşu statüsüne uygun olarak gerek Anayasa'da, gerekse Kıyı Kanunu'nda ve diğer hukuk kurallarında bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, kıyılarımız herkesin kullanımına açıktır ve kamusal mal olma niteliği dolayısıyla kamu hukukunun kamusal mallara ilişkin ilkelerine de tabiidir.
Kıyı Kanunu Yasası'nda yapılan değişiklikle yasada 50 metre olarak geçen kıyı çizgisi sınırının 10 metreye çekild.
Plaja giriş adı altında alınan ücretler kesinlikle yasal bir dayanağı yoktur. Kıyı Kanunu madde 5/2 çok açık bir hükümdür. Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var.
Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir.
MADDE 10 – (1) Her türlü deniz araçları, halkın plaj alanı olarak kullandığı deniz alanlarına giremez, bu alanlara 100 metreden daha fazla yaklaşamaz, en yakın kıyıya 0,5 mil mesafe içinde 10 deniz milinden fazla hız yapamaz.
1-İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir . Bu sahil geniş kumsalı olan halka açık plaj şeklindedir.
Madde 1 - Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerim gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarım tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Kıyı ya da kıyı şeridi, kara ile deniz ya da okyanusun birleştiği alandır. Sahil, bir kara parçasının bir su kütlesiyle bitişik olduğu bölümleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Soruda " Türkiye'de aşağıdaki kıyı tiplerinden hangisi görülmez? " sorusu sorulmuştur. Bu sorunun cevabı olarak da" fiyortlu kıyı tipi" doğru kabul edilmiştir.
a) Sahipsiz Mallar
Bu mallar, herkesin doğrudan doğruya ortak yararlanmasına doğal nitelikleri gereği açık olan mallardır. Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır.
Eğer denizin dolguları akarsunun ağzını doldurursa ya da akarsu başka nedenlerle kurursa ortaya çıkan kıyı türü ria olarak adlandırılır. Akarsu deniz sularının bastığı yere akmayı sürdürürse bu kıyı türü daha çok haliç olarak adlandırılır. Akarsuların bulunmadığı ria türü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri