Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir. Bu tutar, kayıtlı sermaye sistemine dahil olan ve halka açık olmayan anonim şirketler için 100.000 TL'dir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz. Vergi mükellefiyeti tahsis ettiğiniz şahıs firmanızı ticaret odasına kayıt ettirecekseniz 900 TL daha masrafınız olacak.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır. (Kayıtlı sermaye sistemini1 kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 100.000 Türk Lirası olabilir.) Nakdi olarak taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az dörtte birinin tescilden önce ödenmesi zorunludur.
İlgili 17 soru bulundu
Limited şirkette aynı şekilde en az 1 kişi ile kurulur ama üst sınır 50 kişidir. Şirket ortaklık sermayesi: Anonim şirket ve Limited şirket farkı olarak oldukça önemli olan husus sermaye hususudur. Anonim şirket sermayesi en az 50.000 TL olmalıdır.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık periyotlar üzerinden Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti
Bu tür bir şirket açmak için aşağıdaki gider kalemlerini karşılamanız gerekir: İmza beyannamesi için notere ödenecek tutar: 100 TL. İşlemler için muhasebeciye ödenmesi gereken ücret: 250 TL (Bu rakam muhasebeciden muhasebeci değişiklik gösterebilmektedir. Belirtilen ortalama tutardır.)
Kimler Şahıs Şirketi Sahibi Olabilir? Şahıs şirketi, kurulması basit olan şirket türleri arasında yer alır. Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli olan yaş sınırı on sekizdir. Tacir olarak adlandırılamayan devlet memurları dışındaki her bireyin şahıs şirketi kurabilmesi mümkündür.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girin. Oradan sırasıyla İşlemler, Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi seçeneklerine tıklayın. Karşınıza çıkan bölümü sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin. Bu aşamadan sonra karşınıza kurulacak olan şirket ile ilgili sorular gelecektir.
Şahıs şirketleri de kendi arasında basit usul, işletme ve serbest meslek olarak üçe ayrılır.
Genç Girişimci Destek Koşulları
Vergi destek koşulu bağlamında genç girişimciler işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca vergi ödemelerinden muaf tutulur. Ayrıca mesleki, ticari ve zirai kazançlardan elde edilen yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisi ödenmez.
Home office çalışma, özellikle pandemi sonrasında hem geleneksel hem de yeni şirketler arasında popülerleşen bir çalışma türüdür. Home office çalışma şeklinde çalışanlar, bağlı olduğu şirketlere karşı olan sorumluluklarını evlerinde ya da ofisten uzakta bir alanda çalışarak yerine getirirler.
Kirada oturuyorsanız home ofis için evin ne kadarını kullandığınızın bir önemi yoktur. Dolayısıyla stopaj yükümlülüğünüz kiranın tamamını kapsar. Home ofis şahıs şirketi kurduğunuz için brüt kira tutarı üzerinden %20 stopaj vergisi ödemeniz gerekir. Buna bağlı olarak mal sahibi de kira vergisi ödemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri