Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır.
Sahur öğününde hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein kaynaklarından süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır.
İftar ve sahurda aşırı ve tuzlu gıda tüketimi kalp yetersizliğinde kötüleşme, hipertansiyonu olan hastalarda tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Sahura kalkmadan oruç tutmak veya iftarda aşırı gıda alımı sindirim sorunlarına yol açmakla kalmayıp kilo alımına ciddi katkıda bulunabilir.
Beslenme programınızda işlenmiş gıdaları çıkararak bunun yerine tahıllar, proteinler, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve az yağlı etlere yer verebilirsiniz. Kilo vermenizi destekleyen bir diğer unsur ise egzersiz yapmanızdır. Ramazanda hafif ve sizi yormayan egzersizler yapabilirsiniz.
Ramazanda Oruç Tutarken Nasıl Diyet Yapılır? Gün içinde almanız gereken bütün besinleri iftar, sahur ve bir ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Sahuru ihmal etmeyin. Sahura kalkmadan oruç tutmak metabolizmanızın yavaşlamasına ve sonrasında kilo almanıza sebep olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Büyüme hormonu gece uykuda salınır. Anabolizan bir hormondur. Gece açlığı ile vücut yağları yakılırken salınan büyüme hormonu ile kasların güçlenmesi sağlanır.
Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.
Aralıklı oruç ile bir ayda kaç kilo vereceğinizi belirlemek için sağlıklı bir kilo kaybı hedefi ve güvenli bir hız gözetmek önemlidir. Genel olarak, haftada 0.5 ila 1 kilo arasında kilo kaybı hedefi sağlıklı kabul edilir. Ancak, unutmayın ki kilo kaybı süreci bireysel olduğu için herkesin sonuçları farklı olabilir.
Ramazanda 10 kilo verilebilir ancak bunun sağlıklı olup olmayacağı kişinin vücut yapısına, uygulayacağı diyete göre değişir.
İftar zamanında ağır yemeklerden kaçınmalısınız. Hafif çorbalar, zeytinyağlı sebzeler ve protein bakımından zengin balık veya tavuk ideal seçeneklerdir. Bu tür gıdalar sindirim sistemini destekler ve vücudun daha fazla yağ yakmasını destekler. Sahurda ise lif açısından zengin gıdalar tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Sahurda tok tutan besinlere örnek menüler:
Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık. Yulaf ezmesi, yoğurt, meyve, fındık. Bulgur pilavı, tavuk, sebze. Kinoa salatası, ton balığı, zeytin.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Ramazan ayında kilo alımını önlemek için aşırıya kaçılmayan, dengeli ve sağlıklı öğünler tercih etmek önemlidir. İftarı hafif bir çorba ile açmak ve ardından sebze, protein kaynakları ve tam tahıllarla hazırlanmış bir ana öğün tüketmek hem tokluk hissini uzatır hem de aşırı kalori alımını önler.
Gün içinde tek öğünle beslenildiği için tek öğün olan iftarda yenen yemeğin hacmi gittikçe artıyor ve kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda mutlaka en az 2-5 kg alıyor. Sahurda ölçülü yendiği takdirde kilo almayı önlüyor. Oruç Tutarken Zayıflamaya Çalışmayın Kastan Kaybedebilirsiniz!
Süt, ayran, kefir ve yoğurt sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler, içecekler listesinde en çok tüketilen gıdalardır. Sahurda sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, cacık, süt, meyveli kefir ve smoothie gibi içecekler tüketebilirsiniz.
Bu durum açlık süresini uzatmakla birlikte metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur, ayrıca yemek yedikten sonra hemen yatmaya bağlı olarak kilo artışı ve mide sağlığının bozulması gibi sorunlara da yol açar.
Diyetin ilk birkaç ayında kilo çok azalacaktır. Çünkü yağ içeriği yüksek olan kişilerde ödem de fazladır ve fazla su vücuttan atılır. Bu nedenle kilo verme ilk birkaç ayda daha hızlı ve daha fazla olacaktır. Diyet yoluyla ideal kilo 10 kg veya 20 kg ise her ay 10 kg vermekten kaçınmalısınız.
Amerikalı girişimci Tim Ferriss'in 2010'da yazdığı 4 Saatte Süper İnsan (The 4-Hour Body) adlı kişisel gelişim kitabında tanıttığı yöntemde, diyeti uygulayanlar uyandıktan sonra 30 dakika içinde 30 gram protein tüketip, bunun ardından 30 dakika boyunca düşük yoğunluklu kardiyo egzersizi yapıyor.
Spor, diyet ve yürüyüş yardımı ile verilebilecek kilolar arttırılabilir. 1 haftada hem diyet hem spor yaparak 60 kilo bir kişinin 2- 2.5 kilo verdiği görülmüştür. Bu rakamı 3 aya uyarlarsak 60 kilo olan bir kişi spor ve diyetle 3 ayda 24- 30 kilo verebilir.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
1 kilogram vücut ağırlığını kaybetmek ortalama olarak 7.700 kalori açığı gerektirir. Pratik olarak, günlük 500-1000 kalori eksikliği, haftada yaklaşık 0.5-1 kg kayıp sağlar. Ancak, bu değerler genel rehber niteliğindedir ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Aralıklı oruç, günü ikiye bölen, 16 saat aç kalıp kalan 8 saatte yemek yenilmesini içeren, özetle 24 saat içerisinde hem kahvaltı hem de akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşan beslenme şeklidir. 16:8 kuralı olarak bilinen 16 saat yemek yenmemesi sonrası kalan 8 saatte sağlıklı bir şekilde beslenilmesini savunur.
Doğru egzersiz rutinini uygulamak Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırmanın en etkili yoludur. Spor yapmak, enerji için daha fazla kalori yakmamızı sağlayarak da zayıflamakta etkilidir.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri