Birtakım şairlerin adlarına yer verilen ve bazı özelliklerine değinilen, genellikle bir halk şairi tarafından yazılan/söylenen şiirlere “şairname” adı verilir. Âşık tarzı şiir geleneği içinde gelişen bu türün tespit edilebilen ilk örneği, XVII. yüzyıl şairlerinden Âşık Ömer'e aittir.
Şairnâme, âşıkların kendilerinden önce yaşamış ya da kendi dönemlerinde yaşayan meslektaşlarından bahseden âşık tarzı şiirin bir çeşidi olarak tanımlanabilir.
Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşur.
17. yüzyılda yaşamış olan Âşık Ömer Anadolu'da yetişmiş en önemli halk şairlerinden biridir. Âşık Ömer'in iki binin üzerinde şiiri bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu şiirlerden günümüze kadar muhtemelen 1600-1700 adet şiir yayınlanmıştır.
DÎVÂN (ADLÎ)
Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
İlgili 19 soru bulundu
Şairname ilk olarak Aşık Ömer tarafından yazılmış bir şiir türüdür. Özellikle 38 dörtlükten meydana gelmesi ile birlikte 105 şairin adının sayıldığı Şairname en önemli eseridir.
- Hoca Dehhani: 13.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen şair, Divan edebiyatının ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Horasan Türklerinden olan Hoca Dehhani, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın isteği üzerine 20.000 beyitten oluşan "Selçuklu Şehnamesi" eserini kaleme almıştır.
Türk âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Âşık Ömer, XVII. yüzyılda yaşamış, şiirlerinin sayısı, muhtevası ve edebî zenginlikleri bakımından şöhret kazanmıştır. Şiirlerinde çoğunlukla Âşık Ömer ve Ömer olmak üzere Adlî, Vehbî, Derviş Nihanî mahlaslarını da kullanmıştır.
Hızrî (d. ?/? - ö. ?/?) 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan şâirlerin mahlaslarını içeren bir eserdir. Antalya'da 1257 (1841/1842) tarihinde kaleme alınan eser, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, TY 1038 numarada kayıtlı olan mecmuanın içerisinde yer almaktadır.
Yeniçeri saz şâirlerinden olan Âşık Ömer Aydınlı bir aileden olup Konya'nın bir kasabasında doğmuş, gençliğinde Kırım'da bulunmuş ordu ile seferlere iştirak etmiş, ömrünün büyük kısmını Rumeli taraflarında geçirmiş 1707 yılında ölmüştür.
Aşıklık geleneğinde şiirlerini kalem ve kağıt kullanarak yazan aşıklara "kalem şairi" denmektedir. Kalem şairleri eğitim görmüş, okuma yazma bilen şairlerdir. Aşık edebiyatının geleneğinde áşık kahvelerinin, kahvelerde düzenlenen atışmaların, muamma, asma, çözme gibi hünerlerin önemli yeri vardır.
Adlî, Bâyezîd-i Sânî ve Bâyezîd-i Velî olarak da bilinen Sultân II. Bâyezîd'in mahlasıdır. II. Bâyezîd'in doğum tarihi ve yeri konusunda kaynaklarda birlik yoktur. Bu tarih, Sicill-i Osmânî'de (Aktan vd. 1995: 8) 857/1453 ise de onun 24 Ramazan 851/3 Aralık 1447'de doğduğu daha fazla kabul görmüştür.
Birtakım şairlerin adlarına yer verilen ve bazı özelliklerine değinilen, genellikle bir halk şairi tarafından yazılan/söylenen şiirlere “şairname” adı verilir. Âşık tarzı şiir geleneği içinde gelişen bu türün tespit edilebilen ilk örneği, XVII. yüzyıl şairlerinden Âşık Ömer'e aittir.
Aşık Ömer´in Divanı, halk ve divan edebiyatının önemli eserlerindendir. Klasik Türk edebiyatından etkilemiştir. Divanları aruz vezniyle yazmaktadır.
Âşık Ömer, Konya'nın Hadim ilçesinin Gezlevi (günümüzdeki adı Korualan'dır.) köyünde veya Kırım'ın Kezlev (Yevpatоriya) şehrinde 1620-1621-1651 yıllarında doğmuş olduğu rivayet edilen halk şairidir. Ölüm tarihi 1707 olarak rivayetlere geçmiştir.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Dünyanın bilinen ilk şairi ya da dünyanın ilk kadın şairi olarak anılan Enheduanna'nın keşfedilmesi 1925 yılında olmuştur. Ünlü Arkeolog Leonard Woolley dünyanın ilk şairi tarafından yazılan şiirleri bulan kişidir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
20 yaşına kadar doğduğu bölgede kalan Ömer, 10-15 sene asker ve şair olarak Avrupa ve Rusya sınırlarında dolaştı.
Güzelleme yalnızca koşma biçimine mensup şiirler için kullanılan bir tabir olmayıp, anlamsal bir içeriği vardır. Bunun için güzelleme konularını işleyen semailer de güzelleme olarak değerlendirilir. Güzelleme türünün en önemli temsilcisi olarak lirik söyleyişleriyle 17. yüzyıl halk ozanı Karacaoğlan kabul edilmektedir.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Divan edebiyatının ilk şarkı yazarı Nail-i Kadim'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri