Sismik olarak hareketli olan Sakarya ilinin tümüne yakını Türkiye Deprem Bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesi olarak tanımlanmıştır (Şekil 1, [7]).
Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattınınoluşturduğu ve günümüz de Arifiye-Sapanca Gölü İzmit doğrultusunda geçen fay hattının yanısıra Samanlı dağları yamaçlarında düşey atımlı faylarda diğer tektonik yapıyı oluşturmaktadır.
Türkiye için yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen depremden en fazla etkilenen yerleşmelerden birisi de Adapazarı olmuştur.
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Serdivan yerleşime uygunlu açısından zemini en sağlam olan ilçedir. Topografyanın yükseldiği, Sapanca Gölü'nün kuzeyinde kalan bölgede, Otuzikievler, Beşköprü, Kemalpaşa, Esentepe ve Selahiye mahallerinin büyük bölümü uygun alanda kalmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Ama istatistiki bakacak olursak Sakarya'da her 25-30 yılda bir büyük, yıkıcı bir deprem meydana gelmektedir. En son deprem de 1999 yılında olmuştu.
1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
İşte fay hattı üzerinde ülke genelinde 110 ilçe bulunuyor. Sakarya'da da 6 ilçe fay hattı üzerinde.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu durumun bir sonucu olarak Cumhuriyet döneminde Adapazarı'nda; 1943, 1957, 1969 ve 1999'da olmak üzere dört büyük deprem meydana gelmiştir.
12 Kasım 1999 depremi nedeniyle toplam 845 kişi yaşamını yitirmiş, 2678 kişi yaralanmış ve binlerce kişi evsiz kalmıştır. Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralanmıştır.
Serdivan'ın, 1999 Marmara Depremi sonrasında nispeten depreme dayanıklı zemin yapısı, düzenli imar uygulamaları gibi nedenlerle Sakarya'nın en çok tercih edilen konut bölgesi olduğu daha önce belirtilmişti.
Sakarya bölgesinin İstanbul'un güvenlik sibobu gibi olduğunu söyleyen Ercan, “İzmit, Adapazarı ve Kaynaşlı'dan oluşan bölgeye biz 'Sakarya Çukuru' diyoruz. Bu Sakarya çukuru depreme karşı dayanıklığı son derece düşük ve İstanbul'a gelen depremlerin gecikmesini sağlayan bir bölge.
Buna göre, birinci derece riskli bölgeler arasında yer alan Sakarya'nın diri fay hattı en çok geçen iller arasında 3'üncü sırada yer aldığı görüldü. Sakarya'nın toplam 6 ilçesinde diri fay hattı bulunurken bu ilçeler Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek ve Sapanca oldu.
Marmara Denizi'nde oluşacak büyük depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini dile getiren Prof.Dr. Özener, “17 Ağustos'ta İzmit'teki sarsıntı Avcılar'da yıkıma yol açtı.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Türkiye'de en tehlikeli fay hatlarından biri Kuzey Anadolu Fay hattıdır. Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı ise dünyanın en tehlikeli fayı olarak biliniyor.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Yapılan bir araştırmaya göre Sakarya, en yaşanılası şehirler arasında 21. sırada yer aldı. Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en uygun şehirleri araştırması yapan bir firma, Türkiye'nin en yaşanılası şehirlerini açıkladı.
Depremden en fazla zarar gören iller arasında yer alan Sakarya'da oluşturulan ve "yeni yerleşim bölgesi" olarak nitelendirilen Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerindeki konutlar, deprem yönetmeliğine uygun inşa edildi.
Karasu, her ne kadar 1. derece deprem kuşağında gözüküyorsa da, deprem fayına 40-50 km mesafede. Depremin yıkıcı özelliği fay hattı boyunca olduğu için, bu iyi bir avantaj. Yani, 2. sınıf deprem bölgesi sayılır.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de büyük hasara neden oldu. Marmara Depremi'nde İstanbul'da 454 kişi yaşamını yitirdi.
Büyüklüğü 5.7 olup, can ve mal kaybı çok düşük seviyede kaldı. Yakın tarihin son bir depremi de 22 Ocak 1997'de 5.5 ile nisbeten hasarsız şekilde yaşandı.
Ercan, “Kuzey Marmara'da olacak bir deprem: İstanbul, Yalova, Kocaeli, Çınarcık, Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga, Lapseki, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu, Trakya'nın Marmara kıyıları etki alanı içinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri