700 (1300-1301) yılında Memlük Sultanı el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun'un iradesiyle cuma ezanından önce, 791 (1389) yılında el-Melikü's-Sâlih b. Eşref Zeynüddin II. Hâccî döneminde akşam ezanı dışında bütün ezanların ardından salâ verme usulü konulmuştur.
İlk sala ise Miladi 1300 yılında Memlüklü Sultan Melik'ün Nasır tarafından verilmiştir. Bu sala Cuma namazı öncesinde verilmekteydi. 1389 yılında Melikü's Salih b. Eşref akşam ezanı hariç bütün ezanlardan sonra sala verme emri vermiştir. Sala Dilkeşhaveran makamında okunmaktadır.
Klasik Türk müziğini kubbe kubbe coşturan, yücelten, ilahi bir ses, bir nefes olup, gönülleri büyüleyen büyük Türk bestekarı Itri'dir... Itri, yarattığı şaheserlerle, daha çok kitaplarda değil, Türk Milletinin gönlünde ve dilinde yaşamıştır.
Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'an'da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (Ahzab, 33/56) buyurulmaktadır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in kendisine soyundan gelenlere saygı göstermek amacıyla müminler tarafından okunur. Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat, dua anlamına gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir.
EN YAYGIN SALAVAT
En yaygın biçimleri "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed" ile "Sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklindedir. Kur'an'da Ahzab Suresi'nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Hz. Muhammed'e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir.
“Peygamber efendimize ömründe bir kere salevat getirmek farzdır. İsmini her söylediğinde, işittiğinde, okuduğunda ve yazdığında bir kere salevat getirmek vacip, tekrar edildiklerinde söylemek ise müstehaptır.”
Sorunuzun Cevabı: Tekbir getirmek salih ameldir zikirdir ve bu tür olaylarda tekbir getirilmesi mübahtır. "Depremde salatu selam getirilmesi depremi şiddetlendirir..." demek boş bir laftır.
" Kim bana bir salavat getirirse Allah'ta ona on katı merhamet eder." Bir diğer hadis-i şerifinde sevgili peygamberimiz şu şekilde buyurmuştur; " Kim bana bir salavat getirirse, Allah salavat getirenin selamımı almam için ruhumu ona iade eder.
Muhammed'in (s.a.s) manevi şahsiyatını selamlamak ve ona boyun eğmek manasına gelir. Müslüman âlemi için Salavat Şerife okunuşu çok mühimdir. Hadis kaynaklarında da Salavat getirmek ile ilgili çok önemli bilgiler yer almıştır. Bir diğer adı ise Salatuselam olarak bilinmektedir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah Ne Demek? Öncelikle şu bilinmelidir ki Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah sözü ezandan sonra da söylemektedir. Bireyler bu sözü ezan okunurken ve duyduklarında söylemektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de (el-Ahzâb 33/56) ve hadislerde Hz. Peygamber'in adı anıldığında ona salâtüselâm getirilmesi tavsiye edilmiş, bundan dolayı özellikle Osmanlı kültüründe salavat getirmek, salavat çekmek, salâ vermek gibi adlarla pek çok salâ metni ortaya çıkmıştır.
Selalar okunurken birden fazla müezzin tarafından ezanda olduğu gibi okunabilir. Es Salatu Ves Selamu Aleyke Ya Rasulallah! ( Ey Allah'ın Resul'u, salat ve selam senin üzerine olsun! ) Esselatu vesselamu aleyke ya Habiballah!
Muhammed (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor. Başka bir hadis-i şerifte ise "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55) buyuruyor.
Kuran'da bildirilen ve Allah'u Teala'nın ve meleklerin salatına Allah'ın izniyle, iştirak edilmiş olunur. Bolca salavat getirmek ahirette Hz. Peygambere yakınlık vesilesidir. Salavatı sık sık okuyan kişinin ahlakı güzelleşir.
Genellikle Hz. Muhammed'in ismi söylendikten hemen sonra "sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklinde söylenen salâvat, yazıda ise "s.a.v.", "s.a.s." veya "s.a." olarak kısaltılır, "Allah'ın dua ve selamı onun üzerine olsun" anlamına gelir.
Allahümme ebliğ ruha seyyidina muhammedin minni tehıyyeten selaten ve selema. En kuvvetli salavatı şerif arayanlar yukarıdaki salevatları zikredebilirler. Gün içerisinde ezberleyip her fırsatta tekrarlamak oldukça tesirli olacaktır.
BİLHASSA CUMA GÜNÜ SALAVAT GETİRMELİ
Bir mü'min, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e salât ve selâm ederse Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ona daha güzeliyle[2] cevap verir. Bu da bir mü'mine mükâfât olarak yeter. Zira Peygamber Efendimiz'in duâsı Hak katında makbûldür, reddedilmez.
Peygamber şöyle buyurdu: “Muhammed'e ve onun Âl-i beytine salavat getirilmedikçe, yapılan her dua mahcuptur / perdelidir / engellidir (ilahi kabul huzuruna çıkamaz).”
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir. Kur'an'da Ahzab Suresi'nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Muhammed'e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir.
Salavat Müslümanlar tarafından Hz. Peygamber'e edilen bir duadır. Allah'ın Peygamber efendimize rahmet etmesi, onun şanının yüceltmesini Müslümanlar tarafından istenmesine verilen duaların tümüne salavat denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri