1998 - 1999 yılları arasında kullanılan Samanyolu TV logosu.
En basit deyişle gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin yaklaşık 14 milyar yıl önce devasa büyüklükteki gaz ve toz bulutlarının yerçekimi kuvveti altında birleşmesiyle oluştuğunu düşündüler. Zamanla bu oluşum için iki ana model ortaya atıldı: Geniş, küresel bir "hale" ve yoğun, parlak bir "yörünge".
Samanyolu Gök Adası'nın birçok yıldızdan oluşmasının ilk kanıtı Galileo Galilei'den geldi. 1610 yılında Samanyolu Gök Adası'nı bir teleskopla inceleyen Galilei, bunun çok sayıdaki yıldızın bir araya gelmesinden oluştuğunu fark etti. 1750'de İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Wright, “Evren'in orijinal bir teorisi ...
Bu listede, 1 galaktik yıl (GY) = 225 milyon yıl kabul edilmiştir.
Güneş Sistemimiz Galaksinin sarmal kollarından biri olan ve Yerel Kol olarak da bilinen Orion Kolu'nda, Samanyolu'nun kenarı ile merkezi arasında yer almaktadır. Bu kol, Galaksimizin dört büyük kolundan biri olan Yay kolundan dışarı doğru uzanır.
İlgili 27 soru bulundu
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Galaksimizin üç büyük bileşeni vardır: İnce Disk, Şişkin bölge ve Halo tur. Disk gaz ve tozdan oluşur. Bugün için, Galaksimize ait altı tane bileşenden söz edilmektedir. Bunlar; İnce Disk, Kalın Disk, Halo, Şişkin Bölge, Karanlık Halo ve Yıldızlararası ortamdır.
Bir galaksinin içerisindeki güneş sistemlerinin tam sayısı bilinmemektedir, ancak bazı galaksilerin milyarlarca güneş sistemi içerebileceği öngörülmektedir. Örneğin, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 100 milyar güneş sistemi içerebileceği tahmin edilmektedir.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
“Evrende Samanyolu'na benzer, içinde milyarlarca yıldız barındıran kaç galaksi daha var” sorusuna cevaben ilk gerçekçi hesap, Hubble Uzay Teleskobu'nun verileriyle yapılan tahminlere dayanıyordu. Bu gözlem sonucunun teorik modellerle birleştirilmesiyle evrende 2 trilyon galaksi olduğuna dair bir sonuç ortaya çıktı.
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar. Güneş Sistemi'nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya'ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
Birçok Doğu ve Batı milletinin efsanelerinde çeşitli şekillerde yer alan kehkeşan, Yunan mitolojisine göre Jüpiter'in karısı Juno'nun Hercules'i emzirirken göğsünden düşerek gökyüzüne dağılan birkaç damla sütten meydana gelmiştir. Bundan dolayı yıldız kümesine İngilizce'de milky way (süt yolu) denmiştir.
Bu terim ve dolayısıyla Batı kültüründe Samanyolu için kullanılan Milky Way ("Süt Yolu") terimi eski Yunan mitolojisindeki bir mitosdan kaynaklanır: Bir gece, Zeus ölümlü bir kadından yaptığı oğlu Herakles'i, fark ettirmeden uykuya dalmış olan Hera'nın göğsüne koyar.
Galaksimizdeki en büyük yıldız dünyamızdan 5,000 ışık yılı uzaktaki VY Canis Majoris'dir. VY Canis Majoris'i Güneş'in yerine koyarsak VY CM yaklaşık Satürn'ün yörüngesine kadar bir alan kaplar.
Evren'de yaklaşık 100 milyar galaksi var. Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren'deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon.
Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden gökbilimciler, sadece Samanyolu'nda yaşamın olabileceği yaklaşık 100 milyar Dünya benzeri gezegen olduğunu iddia ediyor. Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
Biz, Dünya adı verilen ve Güneş sisteminin parçası olan bir gezegende yaşıyoruz. Peki Güneş Sistemimiz nerede? O da Samanyolu Gökadası'nın küçük bir parçasıdır. Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve onların gezegen sistemlerinden oluşur.
Alpha Centauri A, Güneş'ten 4.3 ışık yılı uzaklıktadır. Astronomik birim olarak bu mesafe 271 bin 937 astronomik birime denk gelir. Bundan sonraki durağımız, tamamını henüz gözlemleyemediğimiz fakat ışık kirliliğinin çok az olduğu noktalarda gece gökyüzünde bir "yıldızlar çizgisi" gibi gördüğümüz Samanyolu gökadası.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.
Evrensel rakam. Neyse ki, Samanyolu Galaksisi, evrendeki tipik galaksilerden biri. Pek çok galakside Samanyolu Galaksisi'ndeki kadar yıldız var. Profesör Gilmore, bunu bir ortalama olarak alabileceğimizi söylüyor çünkü bu büyüklük seviyesinde 100 milyar fazla yıldız çok az bir fark yaratıyor.
Dünya'dan çıplak gözle sadece dört galaksi. görülebilir. Kuzey Yarım Küre'den #Samanyolu ve Andromeda'yı (M31) görebilirken, Güney Yarım Küre'den Büyük ve.
Bir yıldız olan Güneş'in içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi devasa bir yapıda ve sürekli hareket halindedir. Biz, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki kara delikten yaklaşık 25.000 ışık yılı uzakta bulunmaktayız.
Bir gökada milyonlarca veya milyarlarca yıldıza ev sahipliği yapar. Bize en yakın gökada olan Andromeda 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Yani biz Andromeda Gökadasının 2,5 milyon yıl önceki haline bakıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri