"Samsun Taflan açıklarında 4,1 deprem oldu. Bu deprem muhtemelen kıyıya paralel güneye dalımlı bindirme fayları ile ilgili. Ülkemiz kıyıları kuzeye, denize doğru belirli miktarda ilerliyor."
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur.
Samsun açıklarında 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Samsun Körfezi'nde saat 03.10'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı.
Öğüt, Karadeniz'in tarih boyunca 22 farklı tsunami olayına ev sahipliği yaptığını ve kıyı şeritlerinin bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu vurguluyor.
İlgili 18 soru bulundu
"Bölgemizin güneyinde risk yaratan Kuzey Anadolu Fayı haricinde Doğu Karadeniz sahiline paralel uzanan deniz içerisindeki faylar da risk oluşturmaktadır. Bu faylar üzerinde oluşan son depremlerde bölgenin tahmin edilenden farklı olarak deprem açısından tehlike oluşturmaktadır.
Mevcut veriler ışığında Samsun'un tsunami riskinin olduğu sonucuna varmak güçtür. Bunun en önemli kanıtları: 1- Tsunami oluşumu için deniz tabanında da yer değiştirme oluşturan 7'den büyük bir depreme gereksinim vardır.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Samsun'da 4.0 Şiddetinde Deprem!
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26 Kasım 1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir ...
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Atakum nüfusunun yüzde 80'i yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda yaşıyor. Atakum ilçesinin tamamında deprem duyarlılığı tespit ettiklerini anlatan Bahadır, Cağaloğlu Bulvarı olarak da bilinen Abdullah Gül Bulvarı'ndan sahil kesimine kadar olan kıyı şeridinin deprem açısından yüksek risk barındırdığını vurguladı. Doç.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Samsun'un Atakum ilçesinin özellikle sahil bandının birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski taşıdığını bildirdi.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
Son deprem verilerine göre meydana gelen Tokat depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine de yansıdı. Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğünde deprem, Samsun'dan da hissedildi.
Türkiye'nin Van şehrinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en az 264 kişi öldü, 1300'den fazla kişi yaralandı. Depremde pek çok binanın hasar gördüğü, ölü sayısının 1000'i bulabileceği bildiriliyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Dairesi (USGS) depremin şiddetini 7,2 olarak açıkladı.
1995 Dinar Depremi, 1 Ekim 1995 tarihinde yerel saatle 17:57'de (UTC: 15:57) Türkiye'de Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü 6,1 Ms olarak ölçüldü. Şiddeti VIII'dir. 90 kişi öldü, 14.156 bina hasar gördü.
akdeniz'e kadar uzandığı biliniyor. mostrası belli yerlerde net olan yapısal bir kırık. üzerinde 6.0-7.0 büyüklüğünde bir depreme 300-500 yıldır rastlanmamış olan ve en son 1940 tarihinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem olan ve mersin için yıkıcı bir tehlike barındıran faydır.
AFAD Duyurdu: Saat 03.10'da Samsun'da 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
Prof. Dr. Celal Şengör yaptığı açıklamada “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu?” sorusuna “ “Hayır olmaz” şeklinde cevap verdi. Şengör devamında ise yer kabuğunun derinliklerinde fay hattının olmadığını ve buralarda sarsıntıların olabileceğini ifade etti.
Özellikle Rize, Trabzon ve Artvin gibi iller, bu fay hattından kaynaklanan depremleri sıklıkla hissetmektedirler. Karadeniz fayı, Artvin Hopa'dan başlayarak Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın açıklarına kadar uzanan bir fay hattını temsil etmektedir.
Tarih. Japonya tsunami tarihinin en uzun tarihine sahip olsa da, 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunami olayının neden olduğu saf yıkım, modern zamanlarda türünün en yıkıcısı olarak işaret ediyor bu olayda yaklaşık 230.000 insan ölmüştür.
Tsunami ilk oluştuğunda genelde tek bir dalgadır. Ancak kısa bir süre içerisinde 3 ya da 5 dalgaya dönüşerek yayılmaya başlar. Su derinliği: 5500 m Su derinliği: 900 m Su derinliği: 20 m Page 6 Açık denizde İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir. Dalga yüksekliği ise sadece 10-50 cm civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri