Samuray (侍 ya da (nadiren) buşi 武士), eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir. Savaş, Japon kültüründe önemli bir yer teşkil eder.
Soylu askerler sınıfı olan ve kabaca “hizmet edenler” anlamına gelen samuraylar, bölgesel savaşçılardı ve Ortaçağ Japonyasında ortaya çıkmışlardı. Hatta 12. yüzyılda ülkeyi yönetme makamına kadar yükselmişlerdi. Samuraylar, iktidarın mutlak idaresinin bir kolu olarak ayrıcalıklı bir pozisyona sahipti.
Miyamoto Musaşi (宮本 武蔵 c. 19 Mayıs 1584 - 13 Haziran 1645), ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı.
Fukushima şehrindeki tarihi Samuray kasabası Aizuwakamatsu'da yaklaşık 120 bin kişi yaşıyor.
Onna-bugeisha (Japonca: 女武芸者; "kadın dövüş sanatçısı"), Japon soyluluğuna ait bir çeşit kadın savaşçıydı. Çoğu kadın samuray erkekleriyle birlikte savaşa girdi. Feodal Japonya'daki bushi (samuray) sınıfının üyeleriydiler ve savaş anlarında ailelerini ve onurlarını korumak için silah kullanımı konusunda eğitildiler.
İlgili 17 soru bulundu
1605 yılında Japonya'nın gelmiş geçmiş en ünlü samurayı Miyamoto Musaşi, savaşçı yetiştirmek için bir okul açtı. 30 yaşına gelmeden 60'ın üzerinde kılıç dövüşünden galip çıkmayı başaran bu usta, yıllarca kendi okulunda dersler verdi.
tarihsel verilere göre bilinen gerçek son samuray. satsuma eyaleti lordu. the last samurai filmindeki katsumoto karakteri bu kişiden esinlenerek yaratılmıştır. 27 eylül 1877 günü harakiri yaparak yaşamına son vermiştir.
İki silah beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. Uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan silah olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde ve seppuku için kullanılırdı.
Samuray ölümcül ama bir o kadar yaşama saygılı, düşmanına karşı acımasız fakat masuma bir o kadar merhametliydi. Bushido felsefesi bir samurayın hayatını şekillendirirdi. Önemli olan doğru şeyleri yapmak ve manevi değerleri korumaktı. Çabalamak, denemek ve ölmek, hiç bir şey yapmamaktan çok daha değerliydi.
Samuraylık eğitimi 7 yaşında başlamaktadır. Samuray eğitimi görmek için samuray sınıfından (soylu sınıftan) doğmak gerekir. Samuraylara aldıkları eğitimler sonrası dürüstlük , cesaret, saygı, özveri, sadakat, öz kontrol ve görev adamı olma gibi nitelikler atfedilmektedir.
samuray, eski japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terim iken, ninja ise yine eski japonya'da çoğunlukla efendilerinin huzurundan kovulmuş veya kendi istekleriyle ayrılmış samurayların oluşturdukları çoğunlukla bağımsız ya da küçük gruplardan oluşan savaşcılar..
Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya'sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada "dalga+adam" anlamına gelir ve muhtemelen oradan oraya başsız bir şekilde savrulmaları kastedilir.
Aristokrat sınıfa dahil savaşçılardı. Kadın samuraylar (Onna-bugeisha), samuray kelimesinin sözlüğe girmesinden önce feodal Japonya'da var olan aristokrat sınıfa dahil savaşçılardı.
Kadana/Katana Atı: Hatalı olarak bir at ırkı adı gibi kullanılan bu sözcük, Macar dilinde “kabul edildi, beğenildi” anlamına gelmektedir.
Genellikle efendisine doğru hizmet edememiş samuraylara Edo hanedanı döneminde bir nevi onurlandırma amacıyla düzenlenmiş cezalandırma yöntemidir. Seppuku'da esas olan samurayın yaşamı boyunca her an beklediği ölüme kendi eliyle fakat korkunç acılar içerisinde kavuşmasıdır.
Bushido (Japonca: 武士道 Bushidō, "savaşçının yolu"), samurayların uyması gereken tutum, davranış ve yaşam tarzı kurallarıdır. Bu açıdan Buşido Orta Çağ Avrupa'sındaki şövalyelik kurallarına benzemektedir.
Japonlar, diğer ülkelerde yaşayan birçok insan gibi enfeksiyon kapmamak için maske takıyor. Çünkü; Tokyo, Osaka, Kobe, Kyoto gibi büyük şehirlerde nüfus fazla olduğu için gün içerisinde enfeksiyon kapma olasılığı oldukça yüksek.
“Hizmet eden” anlamına gelen ve sadece askerî bağlamda kullanılan “samuray” tabiri ilk kez 10. yüzyılda görülür. İlk zamanlarda, muhafızlık görevi için başkent Kyoto'ya gidenleri tanımlama maksadıyla kullanılan sözcük, zaman içerisinde “güçlü toprak beylerine hizmet eden asker” anlamı kazandı.
Her silahın kendine özgü avantajları ve kullanım alanları vardı. Samuraylar Sadece Savaşçı Değildi: Samuraylar sadece savaşçı değildi, aynı zamanda birçok farklı alanda da ustalardı. Çoğu, şiir yazma, çay seremonisi, resim yapma ve hatta çiçek düzenleme gibi sanatlara da vakit ayırırdı.
Çoğu Japon, katana kelimesini genel olarak kılıç anlamında kullanır. Dünyanın en keskin kılıçlarıdır. Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir.
Fransızların kılıçları da demirdi, fakat biraz daha ağırdı. Haçlılar da aynı şekilde demirden kılıç kullanmıştı. Fakat en ağır kılıçlar onlarınkilerdi.
"Hattori Hanzo katana" ifadesi, Hattori Hanzo'nun efsanevi kılıcı olan katana'yı ifade edebilir. Hattori Hanzo katana, geleneksel Japon kılıç sanatının önemli bir sembolüdür. Hattori Hanzo'nun adıyla ilişkilendirilen katana, üstün kalitede el yapımı ve detaylı işçilikle üretilir.
tam adı katsumoto moritsugu olup, meiji hükümetine karşı son büyük direniş olan satsuma isyanının * öncüsü saigo takamori baz alınarak çizilen karakter.
Günümüzdeki imparator 1 Mayıs 2019 tarihinde Krizantem Tahtı'na geçen Naruhito'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri