Tarihi. "L'art pour l'art" terimini, Théophile Gautier (1811-1872), 1835 tarihli kitabın Mademoiselle de Maupin'in önsözünde bir slogan olarak kullandı.
SANAT İÇİN SANAT (I'art pour I'art)
İlk olarak Aristoteles tarafından kullanılan mimesis kavramı, Aristoteles'in “sanat taklittir” ifadesiyle bilinmektedir.
Kuralcılık ve kurallara bağlılık klasisizmin temel özelliklerindendir. Sanat, sanat içindir. Konudan çok, konunun işleniş biçimine önem verilmiştir. (Bu yönüyle divan edebiyatı ile benzerlik gösterir.)
Toplum için sanat anlayışı romantizm akımı ile yakından ilişkilidir. Ayrıca realist olmasına rağmen toplumcu gerçekçi çizgide eserler veren edebî topluluklarda ve akımlarda da yaygındır. Bunun yanında ülkelerin yaşadığı büyük toplumsal hadiselerde toplumcu sanata yöneliş olduğu görülür.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen sanatçılar ise (Recaizâde Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai) bireysel konulara ağırlık vermişlerdir. "Sanat için sanat" anlayışını benimser görünmüşlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu hikâye konusunda ağırlıklı olarak eserler vermiştir. 1923-1940 yılları arası eserlerinde toplumsal sorunlar ön plana çıkarılmış ve sanat toplum içindir düşüncesi hakim olmuştur. Toplumsal temalı ve psikoloji ağırlıklı eserler verilmiştir.
Sanat sanat için görüşünü benimseyen sanatçılar, sanatın amacının kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemek olduğuna inanırlar. Sanat toplum için görüşünü benimseyen sanatçılar, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için sanat yaparlar.
Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi önemli yazarlarsa yaşadıkları dönemin sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almışlar ve bize o dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu yazarlar sanatı, yani edebiyatı, toplum için kullanmışlardır.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Parnasizm sadece şiirde görülen bir akımdır ve şiirde realizm olarak görülür tarif edilmiştir. Bu sanat akımında sanat için sanat anlayışı benimsenmiştir. Antik Yunan ve Roma mitolojisine büyük bir hayranlık barındırmaktadır.
Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Bildiğim kadarı ile "Sanat, sanat içindir" sözü, 1800'lü yıllarda birden çok sanat kuramcısı tarafından kullanılmış bir söz. Kabaca, sanat para, siyaset, fikir yayma, bilgilendirme, hoşnutluk yaratma, belirli kişilerin beklentilerini karşılama, toplumun yararına çalışma gibi amaçlarla kullanılamaz.
Fransızca “l'art pour l'art” sloganından Türkçeye çevrilen “sanat için sanat” kavramı, sanat eserlerinin yalnızca “sanat için” üretilmesini ve yalnızca sanatsal açıdan değerlendirilmesini savunur.
Aristoteles tarafından kaleme alınan Poetika, sanat felsefesi tarihinin ilk eseri kabul edilir. Filozof, bu kitabında tiyatro üzerinden bir sanat eserinde hangi özelliklerin bulunması gerektiğini anlatmıştır.
Dönem Tanzimat Edebiyatının Özellikleri;
- Bireysel konulara dönülmüştür. - Sanat, sanat içindir görüşü benimsenmiştir. - Tiyatro eserleri, oynanmak için değil okumak için yazılmıştır. - Realizm ve natüralizm baskın akımlar olarak göze çarpar.
Kısaca anlatmam gerekirse eğer kişi yapılan sanatın/ eserin bir topluma hizmet/mal olduğu görüşünü savunuyorsa ve sanatını toplumun anlayacağı şekilde icraa ediyorsa ona göre sanat toplum için diyebiliriz..
Realizm ve Romantizm İlişkisi
Realizm, gerçekçilik ve nesnellik özelliklerinin vurgulandığı bir akım olarak dikkat çekerken; romantizm ise gerçeküstü öğelerin ve duygusallığın ön plana çıktığı bir sanat hareketi olarak öne çıkar.
Sanat, insanlar arasındaki farklı- lıkları, çatışmaları ve baskıları bir tarafa bıraktırır ve onların birlikte yaşa- yabilme becerilerini denemelerini sağlar”[4]. Bu da bireyin toplumsallaşma sürecinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. Sanatın benlik duygusu ve algısıyla yakından ilgisi vardır. Sanatçıların ve dolayısıyla eserlerinin bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutma yetenekleri, yer yer dilin yetkinliğini aşan bir iletişim şeklinin oluşmasına imkân verir.
Sanat ilk ne zaman ortaya çıktı sorusunun yanıtı, tarih öncesi devirlerdir. En eski eserler, kaya oymaları, gravürler, resimli görüntüler, heykeller ve taş düzenlemeleri şeklinde Paleolitik çağdan veya Eski Taş Devri'nden gelmektedir.
1940-1960 arası dönemde de toplumcu gerçekçi tarzda hikayeler kaleme alınır. yerleşim yerlerinin sorunları üzerinde yoğunlaşırlar; eserlerini ağa-köylü, öğretmen-imam, halk-yönetici, zengin-fakir, güçlü-güçsüz, aydın-cahil gibi belirgin farklılıklar üzerine kurarlar.
Sanat kendini ilk olarak Avrupa'da Yüksek Paleolitik Çağ'da (M.Ö 40.000-10.000) insanların ortaya çıkmasıyla gösterdi. Bu dönemden kalma mağara resimlerindeki motiflerde ve küçük heykellerde hayvan dünyası esin kaynağı olmuş ve çoğunlukla ava yardımcı olması için büyü olarak kullanıldığı tahmin ediliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri