Sanat Tarihi Neden Önemlidir? Bir sanat yapıtının ve bir kültürün gelişim çizgisi ya da sanatçının belirli bir meslek hayatı içinde hangi aşamada gerçekleştiğini belirlemektir. Sanat geleneklerinin şekilsel ve üslupsal gelişimleri bakımından tarihsel bir perspektif içinde değerlendirmeye yarar.
Sanat Tarihi bölümü, öğrencilere sanatın tarihi, stil ve teknikleri hakkında bilgi verir.Sanat Tarihi mezunları, müzeler, sanat galerileri, müzayede evleri, sanat yayınevleri, sanat dergileri, kültür merkezleri, üniversiteler ve diğer sanat kurumları gibi birçok alanda çalışabilirler.
Mezun Öğrencilerimiz
Bölüm mezunlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarda “Uzman Yardımcılığı”, “Uzman”, kamu ve özel müzelerde “Araştırmacı”, özel sektörde “Turizm Rehberliği” çeşitli kamu kuruluşları ile belediyelerde “Sanat Tarihçi” olarak çalışabilir.
Sanat tarihi, insanların kültür ve tarih arasındaki bağlantılarının nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlamamıza yardımcı olan önemli bir disiplin olarak kabul edilir. Sanat tarihi, insanların ne tür sanat eserleri ürettiğini, nasıl ürettiğini ve bunların topluma nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı olur.
Sanat tarihi, en yalın haliyle görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bilim dalıdır. Bir başka tanım vermek gerekirse tarih koşullarından doğan maddi kültür eşyasını inceleyen bilimdir denebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Bölüm mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş olanağı bulabilirler.
Sanat tarihi bölümü sanat objelerinin tarihsel açıdan gelişimlerini, inceleyen tasarım, tür, biçim ve şekil olarak farklılıkları ayıran bir bölümdür. Sanat tarihi çalışmalar içerisinde yer alan; heykel, seramik, mimari, mobilya ve dekoratif eşyalar sanat tarihi materyalleri olarak karşımıza çıkar.
Bunların haricinde pedagojik formasyon ile birlikte MEB'e bağlı eğitim kurumlarında tarih öğretmenliği de yapabilirler.
Geçen yıl 1363, son beş yılda ise 6 binden fazla mezun veren sanat tarihi bölümünden, 2018 yılında sadece bir kişi öğretmen olarak atandı.
Sanat Tarihi bölümünden başarı ile mezun olanlara “Sanat Tarihçisi” unvanı verilir.
Bakan Selçuk, 2018 yılı atama döneminde 5 bin ek ders ücreti karşılığı görev yapanların sözleşmeli öğretmenliğe atanması döneminde ise Sanat Tarihi alanına 1 kontenjan ayrıldığını ve 1 atama yapıldığını açıkladı.
2023 yılı itibari ile 14 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sanat Tarihçisi maaşları 14610 TL'dir. En düşük Sanat Tarihçisi maaşı 11690 TL iken, en yüksek Sanat Tarihçisi maaşı 21150 TL'dir. Güncel Sanat Tarihçisi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Sanat Tarihi Bölümü'nün dört yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, devlet müzeleri veya özel müzelerde, arşivlerde uzman ve araştırmacı olarak görev alabildikleri gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kurumlarda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde, Milli Saraylar Dairesi'nde iş imkânı bulabilmektedir.
Sanat Tarihi (SÖZ) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Staj Koşulları ve Kapsamı (Yükümlülük)
MADDE 3 Sanat Tarihi Bölümü Lisans programına kayıtlı öğrenciler, mezuniyete hak kazanabilmek için gerekli teorik ve pratik ders yüklerini tamamlamanın yanı sıra staj yapmak zorundadır.
Sanat Tarihi Bölümü için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi taban puanı 368,18037 ve başarı sıralaması 37347'dir. Bu bölüm için diğer en iyi iki seçenek arasında İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bulunur.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Okumak için Ne Gereklidir? Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü okumak isteyen kişilerin TYT, YKS ve AYT sınavlarına girerek yeterli puanı alması gerekir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tercih Puanları
TYT olarak bilinen temel yeterlilik testi ilk aşamadır. Ardından alan yeterlilik testleri ile yabancı dil testi gelir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, insanlık tarihindeki sanatsal ifadeleri ve arkeolojik kalıntıları inceleyen bir bölümdür. Bu bölümde eğitim alan kişiler, antik yerleşim yerlerini, yapıları, sanat eserlerini, eski yazıtları, araçları ve diğer arkeolojik kalıntıları inceleyerek, geçmiş hakkında bilgi edinirler.
Sanat Tarihi Bölümü – Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi.
"Sanat Tarihi"nin tarih, coğrafya, arkeoloji, arkeometri, antropoloji, paleografya, epigrafi, nümizmatik, kronoloji, etnografya, filoloji bilim dallarıyla ilişkisi vardır ve onlardan bilimsel olarak faydalanır.
Sanat Tarihi bölümümüz 2009 yılında kurulmuş olup 2012 yılında da öğrenci alımına başlamıştır. %30 İngilizce eğitim veren bölümümüzde öğrenciler önce hazırlık eğitimi alır. Öğrencilerimiz daha sonra dört yıllık sanat tarihi eğitimini tamamlayarak Sanat Tarihçi ünvanını alır.
Eğitim Fakültelerinin lisans programlarında Araştırma Teknikleri, Mezuniyet Tezi ve Öğretmenlik Uygulaması yer almaktadır. Ancak bu söz konusu dersleri Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları lisans sonrası Pedagojik Formasyon Programlarında almamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri