Metalik madenler demir, bakır, kurşun ve çinko gibi metallerden oluşmakta olup, MTA çalışmalarına göre Şanlıurfa ilinde metalik maden rezervi bulunmamaktadır. Şanlıurfa, enerji madenleri olarak kabul edilen kömür ve petrol'den sadece petrol yatakları mevcuttur.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
Bu eksende incelemede bulunduğumuzda ürünün serüvenini incelediğimizde üretim ve ilk çıkan yer olarak karşımıza Ankara ili Gölbaşı ilçesi karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda İnci Taş Madencilik olarak yılların deneyimiyle üretimimizi yaklaşık yarım asırdır bu bölgede yapmaktayız.
Özellikle Doğu Anadolu'da Bayburt, Erzurum, Kars, Muş, Van ve Iğdır'ın belli kısımlarında perlit rezervleri bulunur. İç Anadolu'da ise Ankara'nın bir bölümünde ve Nevşehir'de Perlit madeni bulunuyor. Aynı zamanda Ege Bölgesinde ise Balıkesir ve İzmir'de de perlit madeni sıklıkla bulunuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Mardin ili maden çeşitliliği ve potansiyeli bakımından fakir illerimizdendir. İlde özellikle endüstriyel hammadde kaynakları yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri başta fosfat olmak üzere çimento hammaddeleri, mermer ve kuvars kumu olarak sayılabilir.
Bakır. Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir. Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Kars ilindeki bilinen en önemli perlit yatakları, Sarıkamış ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Özellikle Mescitli ve Şehitemin köyleri arasındaki sahada 2 milyar tonu aşan perlit rezervleri bulunmaktadır.
Ancak özellikle ülkemizin Karadeniz Bölgesinde ve Denizli, Muğla illerinin civarlarında manganez minerallerinin çıktığını söylemek mümkündür. Ülkemizde Manganezin çıkarıldığı yerler şu şekildedir: Artvin - Borçka, Ardanuç, Şavşat.
En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguay'daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur. Türkiye'de Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Ordu'da da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Sitrin taşının en çok çıkarıldığı yer Brezilya olarak bilinir. Bununla birlikte Amerika, İspanya, Madagaskar ve Rusya'da da çıkarılır. Sitrin taşı yapı ve görüntü itibari ile topaz ile karıştırılabilir.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır. Bunlar; Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşha- 153 Page 4 Özlem SERTKAYA DOĞAN ne-Mastra, Artvin-Cerattepe, Havran-Kü- çükdere, Sivrihisar-Kaymaz, İzmir-Efem- çukuru ve Uşak-Kışladağ altın maden yataklarıdır.
Plastik köpük ve plakalara dolgu ve katkı malzemesi olarak. Ucuz ve hafif plastik mobilya yapımında dolgu maddesi olarak (Bahçe sandalye ve masası) Yangına karşı özellikle çelik kontrüksiyonlarda yalıtım katı olarak Perlit genleşmiş olarak kullanıldığı gibi ham olarak da geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Perlitli Beton: Perlit, Kum ve çimento kullanılarak (350 kg/m3 - 1600 kg/m3) arası yoğunluklarda üretilen hafif bir betondur. Beton içerisindeki perlit' in gözenekli yapısından dolayı ısı ve ses yalıtım özelliği gösterir.
Perlit Hafif bir malzemedir. Tarım Sektöründe Perlit Perlitin toplam gözenekliliği %90, havalanma gözenekliliği ` civarında olduğundan toprak drenajını düzenler, havalanmasını sağlar. Perlit bünyesindeki gözenekler sayesinde filtrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulama ihtiyacını azaltarak tasarruf sağlar.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, maden ve doğal taş sektörünün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de. Maden konusunda çok zenginiz.
Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir. Türkiye'nin tek maden kömür havzası olduğundan yoğun bir şekilde çalışmalar bu alanda yapılır ve yoğun olarak da kömürlerin çıkarılması sağlanır.
Yemek hazırlamada kullanılan tencere ve tavalar genelde alüminyum, bakır, çelik, teflon, cam ve son zamanlarda seramik ve granit malzemelerden imal edilir.
Ergani Bakır İşletmesi'nde bu süreçte yapılan iyileştirme çalışmalarıyla üretim 1938'den sonra yıllık 24 tona kadar çıkmıştı. Bakır işlemeciliği Diyarbakır'ın dünyaya armağanıdır. Her ne kadar Hallan Çemi'de birkaç parça nabit¹ bakır bulunsa da bu armağanın çıkış noktası Çayönü'dür.
Murgul, Çayeli-Madenköy, Lahanos, Ergani, Siirt-Madenköy, Cerattepe ve Küre ülkemizde bilinen en önemli masif sülfit bakır yataklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri