Pınar Madencilik,Esen Madencilik, Tekstil sektöründe Saray Halı, Tarım ve Hayvancılık sektöründe Saray Tarım ve Hayvancılık, Yapı Malzemeleri sektöründe AVTAV Akustik ve İnşaat /gayrimenkul şirketleriyle Türkiye'de güçlü bir yapıya sahiptir.
Saray Halı, elde ettiği başarı ile Türkiye'nin 500 büyük firması arasında üst sıralarda yer alıyor ve dünyanın da en büyük makine halısı üretimi yapan firmalarından biri konumunda bulunuyor. Halıcılıktaki üstün başarısını hayvancılığa da taşıyan Saray Halı'nın hayvancılık serüvenini kurucusu Necati Kurmel'den dinledik.
SARAY HALI A.Ş
Saray Halı Üretim Tesisleri ; 500,000 m² açık alan ve 100,000 m² kapalı alana sahip, Boyama, İplik Dokuma, Apre – Konfeksiyon, Kalite Kontrol ve Teknik Destek birimleri ile sektörün en modern entegre fabrikasıdır.
Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından Necati Kurmel'in kurduğu Saray Halı ve Saray Tarım, konkordato sürecinden çıktı. Her iki şirket de tüm ticari borçlarını ödedi, vadesi gelmemiş banka borçları ise yapılandırdı.
Saray Halı'nın sahibi ve Türkiye'nin en büyük hayvan varlığına sahip işadamı Necati Kurmel, Adana Aladağ'da 42 yıldır işlettikleri krom madeni için 50 milyon dolarlık tesis kurdu ve 800 kişiye istihdam sağladı.
İlgili 23 soru bulundu
Kayseri merkezli Kurmel Şirketler Grubu, bünyesinde faaliyet gösteren Saray Çiftliği ve Saray Halı'nın borçlarının tamamının ödendiğini ve söz konusu şirketlerin Kasım 2018'de başlayan konkordato sürecinin tamamlandığını açıkladı.
1933 Yılında Kayseri´nin Develi ilçesinde doğan Necati KURMEL, tekstil sektörünün lider kuruluşu Saray Halı A.Ş.´nin ve Türkiye´nin en büyük besicilik, süt sığırcılığı, ziraat işletmeleriyle turizm, inşaat ve madencilik şirketlerini de içinde bulunduran gurubun yönetim kurulu başkanıdır.
Sarayın halı teminine ilişkin en erken belgeler 16. yüzyıla aittir. Saray, halıları kendine bağlı atölyelerde ürettirerek, halı üretim merkezlerine sipariş vererek veya satın alma yoluyla olmak üzere üç şekilde elde etmiştir.
Karaca Grubu, Kaşmir Halı markasını satın alarak ürün yelpazesini genişletti.
GAZİANTEP'TE 476 FABRİKA VAR!
Kentin bu ihracat potansiyeli ile halı ihracatında lider olurken, fabrika ve işletme sayısı bakımında da Türkiye'de birinci sarıda yer aldı. Elde edilen istatistiki bilgilere göre, Gaziantep'e 476 halı fabrikası bulunuyor. Gaziantep bu işletme sayısı ile birinci sırada yer aldı.
Günümüzde el dokuma halısı İran daki en yaygın el sanatıdır. İran halıları zengin renkleri, olağanüstü sanatsal desenleri ve kaliteli tasarımları ile dünyaca ünlüdür. Tüm dünyadaki önemli binalarda müzelerde ve konaklarda ilan edilen İran halısı en fazla değer verilen mülk olarak kabul görmektedir.
İş hayatına 1951'de Eyüp'te kurulan Bahariye Mensucat'la atılan Topbaş ailesi, bugün tekstil ve iplik sektörünün en büyük üreticileri arasında yer alıyor. Aile, Eyüp'teki yer yetmeyince, 1980'li yıllarda İkitelli'ye taşınmış.
Halının kökü Anadolu Selçuklu Devletinden gelmiştir. Kilimle halı bir birinden farklıdır: Kilim ince bir halı tipidir. Dünyada bilinen ilk halılar Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur.
Türkiye'nin en zengin ailelerinden biri olan ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Kurmel ailesinin bir üyesi olan iş insanı Mustafa Kurmel, 9 Mayıs'ta hayatını kaybetti. Kendisi, Kurmeller Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktaydı.
Gaziantepli Nakıboğlu ailesine ait Naksan Holding, Royal markasıyla son dönemlerde yeni atılımlar peşinde. Gaziantep'teki fabrikalarında üretim yapan Royal Halı ciddi büyüme hedeflerine sahip. “Royal Halı'nın sahipleri neden Atlas Halı ismiyle şirket kursun ki” diye araştırınca bir satın alma bilgisine ulaştık.
Gerek Gaziantep gerekse Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan Kaşmir Halı, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ilk 500 sıralamasında yer almayı başararak, Türkiye'nin en büyükleri arasındaki yerini daha ileriye taşımayı başardı.”
Kalite standartları açısından sınıflandırmalarda halının düğüm sıklığı önemli bir ölçüttür. Metrekare başına 100.000 düğüme kadar olan halılar kaba, 100.000-200.000 arası orta, 200.000-600.000 arası ince, 600.000 düğümden fazla olanlar ise çok ince kalite olarak adlandırılır.
Kaşmir halılar yüksek kaliteli yün ve ipekten yapılan zarif ve lüks halılara denir.
Geçmişten günümüze Türkiye'nin her bölgesinde görülen halı dokumaları genellikle: Kayseri, Gördes, Milas, Demirci, Uşak, Yağcıbedir, Konya, Bursa, Kocaeli, Ardahan, Kars, Isparta il ve ilçelerinde dokuma halılar oldukça meşhurdur. Bu halılar içerisinde en meşhur olan halı ise Isparta halısıdır.
Sultan Abdülmecid döneminde yeni yapılan sarayların büyük boyutlu halı ihtiyacını karşılamak için Kayseri, Sivas ve Gördes'ten İstanbul'a dokuyucular getirtilerek Feshane fabrikasında halı üretildi. Hereke Fabrika-i Hümayunu'nda Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar sarayın ihtihaçları için halı üretimi devam etti.
Dünyanın bilinen en eski halısı M.Ö. V-IV. y.y. olarak tarihlenen Orta Asya'da Pazırık Kurganları adı verilen anıt mezarlarda yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuĢtur (Fotoğraf 1). Hun kavimlerine ait olan bu mezarda ele geçirilen bir halı aynı zamanda dünyanın en eski düğümlü halısıdır.
Padişah Halı, Kasım 2004'te Erdemoğlu Holding tarafından sektöre kazandırılmış bir markadır. Padişah Halı, ileri teknoloji ile ürettiği yüksek kaliteli ürünlerini 13 bölge bayisi ve yaklaşık 4.000 perakende satış noktasıyla Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırmaktadır.
Bilinen en eski halı, M.Ö.5-3 yüzyıllar arasında Orta Asya'da dokunan ve dokunduğu bölgenin adını alan PAZIRIK HALISI'dır. Kirkitli dokumaları bulan ve geliştirenler Türklerdir. Halı ve diğer kirkitli (kilim-cicim sumak-zili) dokumalar, Türklerin Orta Asya'dan göç etmesiyle dünyaya yayılmıştır.
Kırmızı halı, büyük kutlamalar, açılışlar, galalar veya resmî ziyaretler sırasındaki karşılama ve uğurlama törenlerinde protokoldeki kişilerin geçiş yollarına sermek için kullanılan aksesuar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri