Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Yeni ev sahibinin gönderdiği yazılı bildirimin ardından kiracının mülkü 6 ay içerisinde boşaltması gerekir. Bu süre geçmesine rağmen kiracı konutta ikamet etmeye devam ederse ev sahibi kiracıyı evden çıkarma amacıyla mahkemeye başvurabilir.
Taşınmazı satın alan yeni malik, kiracının tahliyesi için satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Gönderilen ihtarname ile kiracıya altı aylık süre verilir. Süresi içerisinde tahliye edilmezse, yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir.
Yeni malik kiralananın mülkiyetini kazanmasından itibaren 1 ay içinde kiracıya durumu yazılı olarak bildirir ve kendisinin, eşinin, altsoy veya üstsoyunun ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gereksinimi için 6 ay sonrası için kiralananı tahliye etmesi için kiracıya dava açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
Bunun için gayrimenkulü aldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde, durumu yazılı olarak kiracıya bildirmesi gerekir. Bu bildirimde kiralananı boşaltması için kiracıya altı ay süre verilir. Bunun yerine yeni malik, sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren bir ay içerisinde de ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir.
Yeni malik, kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir. Kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınır. Malikin tahliye davasını açabilmesi için 6 aylık sürenin dolması gerekir.
-Kanuna göre yeni mülk sahibi, -tapuda şerh yoksa- tapu devrinden sonra bir ay içerisinde kiracıya evi boşaltmasına dair ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun süre sonra bitecek ise, kiracı 6 ayda evi boşaltmalıdır.
Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Hakları Nelerdir? Evin satılması halinde eski sahip ile kiracının sözleşmesi biter. Bu durumda yeni sahip kiracıyı evden çıkmasını isteyebilir. Bunun için tahliye hakkı vardır ve kiracıya 6 ay içerisinde daireyi boşaltması için ihtar çekmesi gereklidir.
İhtarname gönderebilmek için, sözleşmede yazılan ödeme zamanının geçmesi icap eder. Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder.
Kira Kontratı Bitmeden Evin Satılması
Eski kiraya veren ile imzalanan sözleşmedeki hüküm ve koşullar aynı şekilde geçerliliğini koruyacak, sadece kira ilişkisinin kiraya veren tarafı değişmiş olacaktır. Yani kiracı açısından kira bedeli ödeme borcunun muhatabı, yeni kiraya veren olacaktır.
Kira sözleşmeniz devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına sattığı durumda, kiracının eski ev sahibiyle yapmış olduğu kira sözleşmesi aynen geçerliliğini koruyarak devam eder. Böyle bir durumda kiracının mağdur edilmemesi ve kira sözleşmesinin korunarak aynı haliyle devamı esas alınmıştır.
Ev Sahibi Kirayı Artırabilir Mi? TBK m. 343 hükmü uyarınca kiracı aleyhine düzenleme yasağı bulunmaktadır. Dolayısıyla kiraya veren, kira bedelinin belirlenmesi dışında bir değişiklik yapamaz.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
Satılığa çıkarılmış ev kiracı tarafından gösterilmek zorundadır. Evi göstermeyen kiracı veya ev sahibi ve kiracının hangi gün ve saatlerde evin gösterileceği hususunda anlaşamaması halinde ev sahibi dava açabilecektir. Bu dava “Kira (Kiralananı Göstermeye İzin İstemli)” davasıdır. Bu dava Türk Borçlar Kanunu md.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Yani yeni malik istediği gibi kirayı artıramaz.
Yeni malik ise isterse evin mülkiyetini kazandığı andan itibaren 1 ay içinde ihtar çeker ve kiracıdan 6 ay sonra kiralananı tahliye etmesini isteyerek 6 ay sonra bu davayı açabilmektedir. 2. Olasılık ise yeni malik kiracının sözleşme süresinin dolmasından itibaren bir ay içerisinde yine tahliye davası açabilir.
Kiracısını çıkarmak isteyen ev sahibine kötü haber! 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası...
Yeni Maliğin İhtiyacı
Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Yeni malik, taşınmazı edindikten sonra bir ay içerisinde kiracıya ulaşacak şekilde bir ihtarname göndermelidir. Bu süre içerisinde kiracıya ulaşmayan ihtarnameye dayalı olarak açılan davalar reddedilmektedir. Ayrıca yine taşınmazın satın alındığı tarihten sonra altı ay geçmesini beklemeden açılan davalar da reddedilir.
Belirsiz Süreli Kira Sözleşmelerinde İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için fesih bildirim süresi olan 6 aylık dönemin sona ermesinden itibaren en az 3 ay öncesine kadar kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri