Sıcak kelimesi zıt anlamı bulunan kelimelerden biridir. Kelimenin zıt anlamlısı soğuk kelimesidir. Soğuk, Isısı düşük olan, sıcak karşıtı anlamına gelmektedir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Sıcakla soğuk arasında anlamına gelen ılık kelimesinin, tam olarak aynı anlama gelen eş anlamlısı yoktur. Ancak benzer anlamı taşıyan kelimeler de Türkçede eş anlam olarak adlandırılır.
Sıcağın eş anlamlısı kelime: Har.
Bulmacada yaz zıt anlamlısı kış. Bir yaz günü öğle vakti iki yolcu yorulmuş, sıcaktan da iyice bunalmışlar. Bununla birlikte, zıt anlamlı kelimelerin dilimize katkısı kelime dağarcığımızı da genişletir.
İlgili 24 soru bulundu
Kış kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimenin yaz olduğu bilinmektedir. Kış ve yaz iki farklı mevsim olarak ifade edilebilir. Soğuk olan kış mevsiminin zıt anlamlı kelimesi ise sıcak olan yaz kelimesi olarak ifade edilebilir.
Kış zıt anlamlısı olan kelime yazdır. Yaz da bir mevsimi ifade etmektedir. Kış ne kadar soğuk ise yaz mevsimi de o kadar sıcak güneşlenme sürelerinin daha uzun olduğu zamanları göstermektedir. Kışın kelimesi soğuk ve kar yağışını temsil ettiğinden zıt anlamı olan kelimeler arasında en belirgin olanı yaz kelimesidir.
Sıcak, ılık ve kaynar ile zıt anlamlı olan soğuk sözcüğü, mecazen mesafeli ve iletişime kapalı olan kimse anlamına gelir. Bu kelime belli başlı terimlerde ve kalıp ifadelerde de geçer.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Aralık, ocak ve şubat aylarından oluşan yılın ilk mevsimine kış denir. Serma ve zemistan sözcükleri kış ile eş anlamlıdır.
Soğuk bir durumu ya da havaya anlatan serin kelimesi, az soğuk sözcüğü ile eş anlamlı şekilde değerlendirilir.
Örnek verecek olursak; siyah-beyaz, çalışkan-tembel, iyi-kötü, güzel-çirkin gibi kelime örnekleri artırılabilir. Sıcak kelimesinin zıt anlamlısı SOĞUK kelimesidir.
Cevap: Sıcak kelimesi eş sesli yani sesteş bir sözcük değildir. Eş sesli (sesteş) kelimeler, yazılışları aynı olmasına rağmen farklı anlamlara gelen sözcüklerdir.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Kış kelimesinin zıt anlamlısı 'yaz' kelimesidir.
Buna göre ıslak kelimesinin zıt anlamlısı 'kuru' kelimesidir.
Sıcak kelimesi zıt anlamı bulunan kelimelerden biridir. Kelimenin zıt anlamlısı soğuk kelimesidir.
Mevsim anlamındaki yaz ile eş anlamlı olarak kullanılan tek sözcük ilkyazdır. İlkyaz, haziran ve temmuz aylarını kapsar.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Sonbahar kelimesinin anlamından da anlaşılacağı gibi bu kelimenin zıt anlamlısı yine bir mevsimi ifade edecektir. Sonbahar kelimesinin zıt anlamlısı ''ilkbahar'' kelimesidir.
Yağmur kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Her kelimenin zıt anlamlısı olmayacağı için bu kelimenin de zıt anlamlısı yoktur. Bir kelimenin de zıt anlamlısı olacak diye bir kural yoktur, bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri