ŞEDDE NASIL OKUNUR? Harfin üzerinde bulunan okutma işareti bir harekeyle beraber kullanılır ve harfi 2 defa okutur. Üzerinde şedde bulunan harf ilk seferinde cezimli olarak okunur. İkincisinde ise üzerinde bulunan harekeye göre okunur.
Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir.
Şeddeli okunuş: harfin kendisini iki defa okumaktır. Birincisi cezimli yani sakin; ikincisi harekeli okunur. Mesela; rab- be yani ra harekeli okunur. b sesinin kendisi ve kendisiyle birlikte harekeli olan be harfi birleştirilerek okunur.
i. Üzerinde şedde işâreti (ّ) bulunan ve yan yana iki harfmiş gibi okunan sessiz (harf): “Şedde kelimesindeki d (dal) şeddelidir.”
Cezm, iki harfi birbirine bağlar. Üzerinde bulunuğu harfi bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur.
İlgili 35 soru bulundu
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
Tenvin bir harfin sesine “n” sesi ilave etmektir. Kalın harfleri okurken harfin kendisi kalın, tenvini ince okunur. Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. İki Ötre ince harfin üzerindeyse ince un sesiyle okumalıyız.
Arapça ve Farsça kelimelerde yardımcı harf olarak bulunan y “ی”, sonuna geldiği sessiz harfi uzun i “î” sesinde okutur.
Harekesiz Vav(و), kalın okunan harfleri "u" sesiyle, ince okunan harfleriyse "u" ile "ü" arasında bir sesle uzatarak okutur. Harekesiz (و) bazen sadece kelime sonlarında olmak üzere (وا) olarak karşımıza çıkabilir.
Ayet ve duraktan önceki kelimenin son harfinin harekesi şeddeli ise kelimenin sonu yine cezimlenerek durulur. Ancak şeddenin varlığı sebebiyle son harf biraz daha belirgin şekilde yani üzerine bastırılarak telaffuz edilir.
Bu iki harf arasındaki başlıca farklar şöylece sıralanabilir: 1. Hemze boğaz harfi, elif boğaz boşluğu harfidir. 2. Hemze sadece ince söylenirken elif önündeki harfe göre ince veya kalın olarak telaffuz edilebilir.
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
Durulacak kelimenin son harfi şeddeli ise yine sükûn üzere vakfedilir, hareke okunmaz. Ancak harfin şeddeli olduğunu belirtmek için o harfi sükûnlu olarak biraz tutmak gereklidir.
Türkçe kelimelerde büyük ünlü uyumu vardır. Uyuma girmeyen Türkçe kelimeler şunlardır: anne, hangi, elma, kardeş, dahi. Türkçe kelimelerde şeddeli harf yoktur.
Şedde kelimesi Türkçede "Arap alfabesinde bir sessiz harfin çift telaffuz edileceğini gösteren işaret" anlamına gelir.
7- Te (He ye benzeyen kapalı Te)( ـة ) Harfi; Yuvarlağın üzerinde iki noktalı te. Daha önce gördüğümüz açık te den farkı, üstte iki noktadan dolayı her zaman te olacak ama noktalar kalktığında he ye dönüşecek.
Kalın okunur. "ض" (Dad) harfi, dil ortasından öne doğru dilin sağ veya sol yanı ile karşısı olan üst azı dişlerin arasından çıkar. Kalın okunur.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur. İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Sakin Nun; Üzerinde cezim işareti bulunan nun “ ??” harfidir. Başka bir ifadeyle harekesi olmayan nun harfi de denilir. Harekesi olmayan denilmesindeki amaç, sesli şekilde okunmadığı içindir. Sessiz şekilde okunan harflerin üzerine cezim işareti konulduğu için cezimli nun şeklinde de tarif edilmektedir.
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Arap alfabesindeki tüm harfler sessizdir ve kendi başına okunmaz. Harfler, altına veya üstüne gelen aşağıdaki işaretlerle seslendirilirler. Bu işaretlere hareke denir, harekeler 3 tanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri