Şehir Mektupları, Ahmet Rasim tarafından çoğunluğu 1897 ile 1899 yılları arasında yazılmış fıkra-sohbet-deneme karışımı mektupların derlendiği eserdir. Konu olarak İstanbul'daki günlük yaşam ile şehir ile ilişkili temalara yer verilmiştir.
Şehir Mektupları -Seçmeler Kitap Açıklaması
Büyük bölümü 1897-1899 yılları arasında fıkra-sohbet-deneme karışımı bir tür olarak yazılmış olan bu mektuplar Ahmet Rasİm'e yazar kimliğini kazandıran yazılardır.
Büyük bölümü 1897-1899 yılları arasında fıkra-sohbet-deneme karışımı bir tür olarak yazılmış olan bu mektuplar Ahmet Rasim'e yazar kimliğini kazandıran yazılardır.
MUHARRİR BU YA adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Deneme, Eleştiri kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Ahmet Rasim (1342/1924). Matbuat Hatıralarından Muharrir, Şair, Edip.
İlgili 29 soru bulundu
Hatıra kitaplarının başlıcaları: Darüşşafaka ve gazeteciliğe başlama günlerini anlatan Gecelerim (1927), ilk okul çağını ele alan Falaka (1927), İstanbul'un eski sefahat alemlerini anlatan Fuhş-ı Atik (1922), Sultan Hamid devri Babıüli'sini tanıtan Muharrir Şair Edip (1924) vb.dir.
Şehir Mektupları, Ahmet Rasim tarafından çoğunluğu 1897 ile 1899 yılları arasında yazılmış fıkra-sohbet-deneme karışımı mektupların derlendiği eserdir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
Cenap Şahabettin tarafından yazılan Suriye Mektupları isimli eser gezi yazısı türünde bir eser olarak değerlendirilmektedir. Suriye seyahati izlenimlerinden oluşan mektuplarla anlatılan bir gezi yazısıdır.
Eşkal-i Zaman Kitap Açıklaması
Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makalelerden oluşan Eşkal-i Zaman'da Ahmet Rasim, İstanbul'un gündelik yaşamını, vapurları, tramvayları, sokakları, esnafı, insan tiplerini, döneminin toplumsal sorunlarını kendine özgü üslubuyla anlatıyor.
Ahmet Rasim'in günümüze ulaşan 140'ın üzerinde yapıtı bulunmaktadır. Gerçekçi gözleme ağırlık verdiği kaleminden çıkan en bilindik eserleri Falaka, Afife, Gülüp Ağladıklarım, Osmanlı İmparatorluğunun Reform Çabaları İçinde Batış Evreleri yer almaktadır.
Cenab Şahâbeddin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi hesabına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda, gezip gördüğü ülkeleri doğulu bir sanatçı gözüyle değerlendirir, dolaylı olarak Osmanlı ülkesiyle karşılaştırır ve günümüz açısından da önemli sonuçlara varır.
Bizde Türkiye mektupları diye bilinen meşhur mektuplar 1718 Mayıs'ına kadar iki yıl süren bu seyahatin eseridir. Lady Montagu İngiltere'ye dönüşünden uzun bir zaman sonra (1730) kocasından ayrılarak İtalya'da ve Venedikte yaşadı, 1761 die tekrar memleketine döndü ve orada 1762 yılında öldü.
Reşat Nuri Güntekin'in "Aşk Mektupları" Adlı Öyküsüne Metin Dilbilimsel Bir Yaklaşım. yapılar arasındaki ilişkileri sorgulamıştır.
MEKTUPLAR (NAMIK KEMAL) Namık Kemal'in birkaç nüsha dışında Avrupa'ya (1867) gitmesiyle yazmaya başladığı ve ölüne kadar kaleme aldığı, Türk Edebiyatında mektup türünün en hacimli örneğini teşkil eden eseri.
HARS AKADEMİ, 4 (8), 516- 538. Edebiyatımızda gazeteci kimliğinin yanında “Şehir Mektupçusu” olarak da tanınan Ahmet Rasim, günlük gazetelerde düzenli köşe yazılarının yerleşmesini sağlayan ilk yazarlardandır.
Davetiye, düğün, nişan, sünnet, nikâh, konferans, kongre, toplantı vb. gibi sosyal olayları, akraba, dost, tanıdık veya ilgililere duyurmak için yazılan özel mektuplardır.
Falaka, Ahmet Rasim'in çocukluk günlerini anlattığı, 1927'de yayımlanmış anı kitabıdır. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim için hazırlanmış olan 100 Temel Eser Listesi'nde yer alır.
Ramazan Sohbetleri Kitap Açıklaması
Edebiyatın ve gazeteciliğin duayen ismi Ahmet Rasim'in 1913 yılının Ramazan ayında yayımlanan bu yazıları, birbirinden güzel hikâyecikler ve tarihi anekdotlarla farklı bir Ramazan okuması deneyimi sunuyor.
Falaka: Ahmet Rasim'in çocukluk hatıralarının anlatıldığı eserlerdir. Geleneksel mahalle yaşamını anlattığı eserinde çocukluğunda okuldan korkmasına neden olan falakadan bahsetmiş ve eğitimde uygulanan şiddeti eleştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri