Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği anıtsal yapı Osmanlı-Türk sanatının ve dünya Mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır.Yapının mülkiyeti Sultan Selim Vakfındadır. Edirne-Merkez Yeni Mahallededir.
999 pencerenin aydınlattığı Selimiye Camii için Mimar. Sinan'a neden 1000 değil de 999 pencere diye sorarlar. O da "Bin deyip geçivermek kolay. 999 demeli ki işin. büyüklüğü anlaşılsın" cevabını verir.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir.
Rivayete göre; caminin bulunduğu yerde bir lale bahçesi bulunuyordu. Bahçenin sahibi ise arsasını satmakta güçlük çıkardı. Ardından da arsayı satması durumunda caminin içinde lale figürünün olmasını istediğini belirtti. Mimar Sinan, bahçe sahibi istediği için lale figürünü camiye ekledi.
Yapılan simülatör deneylerinde ise Süleymaniye Camii'nin 1999 depremi büyüklüğünden tam 7 kat büyüklüğündeki bir depremden bile sağlam çıkabileceğini gösterdi. Bunu sağlayan şey ise binanın sadece büyüklüğü değil aynı zamanda esnek olmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak bu minare Selimiye minarelerine göre çok kalındır Selimiye Camisi Minarelerinin ikisinde şerefelereçikmak için üçer merdiveni vardır. bu 3 merdiven farklı şerefelere çıkılda aynı minarede kimse birbirini göremez.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
İmparatorluğun birçok noktasında katkılar veren Mimar Sinan, mesleğinde katettiği aşamaları 3 büyük eseriyle tanımladı. Sinan, 1548'de tamamladığı Şehzade Camii'ni "çıraklık eseri", 1557'de tamamladığı Süleymaniye'yi "kalfalık eseri", 1575'te ibadete açılan Selimiye'yi ise "ustalık eseri" olarak nitelendirdi.
Mimar Sinan'ın Selimiye Cami'nin kubbesini o genişliğe oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi, matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı beşinci bir işlem yaparak çözdüğü ortaya çıktı. Minarelerin şerefelerine çıkanların yolda birbirlerini görmemeleri ise büyük bir bir dehanın ürünü.
Selimiye Camisi (1568-1575)
Selimiye Camisi revakları 16 sütuna oturan 18 kubbe ile örtülmüştür (Şekil 18). Kubbeler Süleymaniye Camisi'nde olduğu gibi eşit boyutlarda olmasına rağmen son cemaat revağında yer alan kubbelerin yükseklikleri avluda yer alan diğer kubbelerden yüksektir.
Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram olarak bilinmektedir. Mescid-i Haram'ın kişi kapaitesi ise 850.000 civarındadır. Bu sayı bir ibadet alanı için oldukça fazladır. Buda Mescid-i Haram'ın ne kadar görkemli olduğunun kanıtıdır.
Yaklaşık 5 milyon YTL'ye mal olan Ataevler Merkez Edebali Camisi'nde, 5 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Kubbe yüksekliği 28 metre olan cami, 38 metrelik kubbe çapıyla Türkiye'nin en geniş kubbeli camisi konumunda bulunuyor.
Yapımına II.Selim'in emri ile 1568 yılında başlanan caminin inşası binlerce kişinin yoğun çalışması ile yedi yıl sürmüş ve 1575 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eseri olarak kabul edilen camiyi Mimar Sinan da “ustalık eserim” olarak tanımlamıştır.
Ani Antik Kentinde yer alan Ebul Manucehr Camii, Büyük Selçuklu Imparatorluguna bağlıdır ve Türkiyede ki ilk camidir. 1072 de inşa edilmiş olan cami Orta Asya Turk mimarisi izlerini taşımaktadır.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Huaisheng Cami
Çin'deki en eski cami olarak bilinir.
Bazı sanat tarihçileri, Ayasofya'da iç mekânın topluluk ve ferahlık itibariyle Süleymaniye'ye üstün olduğunu söylemişlerdir. Gerçekten, Ayasofya'nın yerden itibaren kubbe yüksekliği 56 metre olduğu hâlde, Süleymaniye'ninki 48 metredir.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
1. Endonezya. Endonezya cami sayısı da Suudi Arabistan'daki camiler gibi merak edilir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya'da 818.634 cami vardır.
UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye Camisi ihtişamı ve tarihi yanı sıra sağlamlığıyla da birçok esere örnek oluyor. 447 yıllık Selimiye Cami'sinin mimarı yapısı depreme dayanıklılığı ve sağlamlığıyla ön plana çıkıyor.
Raylı sistemler ilk kez 16.yüzyılda Mimar Sinan tarafında icat attiğini biliyoruz fakat Avrupa bu raylı sistemleri kullanmıştır Japonlarda bundan etkilenerek Raylı Sistemleri kullanmaya başlamıştır.Tabii 16.yüzyıl olduğu için tam olarak Mimar Sinan'ın icat ettiğini bilmiyoruz.
Aradaki kullanılan zıvana ve kenetler (duvarlarda kullanılan demir veya ahşaptan yapılmış yatay ya da düşey bağlantı elemanları), bu binanın depreme dayanıklılığını en üst seviyeye çıkartan en önemli unsur. Bunu üstat Mimar Sinan, zamanında yaptığı cami, köprü tüm eserlerinde, taş binalarda kullanmış."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri