Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Olmamış meyve kağıt torba içerisinde saklandığında meyvenin içindeki etilen gazı harekete geçer ve meyve daha hızlı olgunlaşır.
Ama diyelim ki katılaşıp sertleşme gibi bir sorun yaşadınız ve reçelinizi kurtaramayacağınızı düşündüğünüz bir durumdasınız. Böyle anlarda başka bir tencerenin içerisine hemen su aktarın. 1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Ekmek Ayvası, hem sofralık taze tüketime hem de reçel ve marmelat yapımına uygundur. Diğer önemli çeşitler; Eşme, Limon , Midilli, İstanbul Ayvası'dır.
İlgili 21 soru bulundu
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
- Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. - A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. - Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
4 litre suyun içerisine 3 yemek kaşığı kadar limon suyu koyarak bir karışım hazırlayın. Ayvalarınızı bu karışımın içerisinde bekletin. Ayvalarınızı dilim veya bütün halde Koroplast Kilitli Poşetlerin içerisine ayvalarınızı yerleştirebilirsiniz., derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
1 Kilogram Ayvaya Ne Kadar Şeker Konur? Ayva reçeli yaparken 1 kilogram ayva için yaklaşık 2,5 su bardağı toz şeker eklemek yeterli olacaktır.
Ayva tatlınız tüm bu püf noktalarına rağmen istediğiniz renkte olmazsa içerisine bir miktar lohusa şekeri ya da vişne suyu koyarak pişirmenizi öneririz. O şekilde rengi dilediğiniz renge ulaşacaktır. Eğer lohusa şekeri ya da vişne suyu kullanacaksanız şeker miktarının azaltılması özen gösterin deriz.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın.
#19 Ayva Yemeği
Olgunlaşmamış ayvadan ne yapılır? Yanıt; ayva yemeği! Ayvadan yemek yapmak isteyip şekerli olmasından çekinenler için ise iyi bir öneri olabilir. Yeşil mercimek ve kemikli et ile oldukça doyurucu olan bu tarifi sizler de mutlaka deneyin, deriz.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Bir kaşık limon suyu ile karıştırarak elde edeceğiniz ayva çekirdeği saç jölesi, saçınız için en doğal jöle olacaktır. Kızarıklık ve kaşıntı şikayetlerinin yaşandığı durumlarda ayva çekirdeği egzama tedavisinde kullanılarak, cildi rahatlatır ve nefes almasını sağlar.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva meyvesi, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme ve yaraların iyileşmesinde etkilidir.
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Sabah.com.tr'de yayınlanan bir içerikte; Ayvanın tereyağında pişirilmesi durumunda vücuda sağladığı süper faydalardan bahsedildi. Tereyağın da pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, uzun süre geçmeyen öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri